Menü

Őszi lomtalanítás otthon, okosan

Ősszel, ahogy a természet is megszabadul attól, amire nincs szüksége, vagyis lehullajtják leveleiket a fák, hogy tavasszal új életet kezdjenek, így tehetünk mi is pár trükkel, hogy könnyebb, frissebb, újabb környezetet teremtsünk magunk köré.

Személy szerint imádom az őszt, mert úgy tekintek rá, hogy leteszem az év terheit, kicsit elcsendesedem, és ezzel teret adok az újnak, a fejlődésnek, a jobbnak. Ilyenkor érdemes körbenéznünk, hogy mi az, amire már nincs szükségünk, mi az, ami már nem segít, hanem inkább hátráltat az előrehaladásunkban. Erre készüljünk fel lelkileg és tudatosan álljuk neki a szelektálásnak.

Mivel, amennyire lehet, próbálok zero waste (hulladékmentes) életet élni, ezért dolgaimat nem újonnan veszem, hanem általában másodkézből, és a szükségtelen dolgaimat pedig továbbadom olyannak, akinek jól jön. A felhalmozás korát éljük, a gyártók arra inspirálnak, hogy dobjuk el, ami már nem kell, vagy nem jó, és vegyünk újat. Ha így döntünk, próbáljuk ezt okosan és hasznosan tenni.

Első körben a ruháinkat nézzük át. Többségünk –ahogy én is- ragaszkodik bizonyos ruhadarabokhoz, hiába elavultak, vagy már ezerszer kihíztuk, kifogytuk, mégis ott pihennek a szekrényben, mert emlékekkel kötődünk hozzájuk, ezzel pedig rengeteg helyet foglalunk el. Minél több dolgot tartunk meg, annál több szekrényt és tárolót fogunk venni, amivel pedig szép lassan kinőjük a lakást.

Nem csak a Vöröskereszt munkatársai, hanem szociális intézmények is örülnek a kiszanált ruhaneműnek, de már alkalmazás is található ezek árusítására. A gyerekholmikat se tartogassuk a padláson, mert unokáink biztosan nem ezekben fognak homokozni a játszótéren. A már kinőtt gyerekjátékokat az óvodák és bölcsődék általában tárt karokkal várják. A plüssfigurákat pedig kimosva mentő alapítványoknak és kórházaknak adományozhatjuk. Folytassuk a foltos, feslett, durva anyagú ágyneműkkel, törölközőkkel. Ezeknek biztosan hasznát veszik állatotthonok, menhelyek, télen jól jön a hideg elleni védekezésnél. Ha már törölköző, akkor menjünk a fürdőszobába és nézzük meg a kozmetikumok lejáratát. Az ilyen termékek lejárat után veszélyes hulladékként kezelendőek, hulladékudvarban kell leadni.

Gyűjtsük őket össze dunsztos üvegbe, a flakonokat pedig dobjuk a szelektív gyűjtőkbe. A felhalmozott kacatokból, mint termékminták, ezer éve nem használt kábelek, CD-k, DVD-k, csináljunk szelektív gyűjtést, hiszen ezeket már pont semmire sem fogjuk használni. A sok ajándékbögre is jól jön a szociális otthonokban, kérdezzünk rá nyugodtan, hogy gyűjtsük e őket össze. A konyhai műanyag dobozokat is nézzük át évente, mert a nagyon karcos tárolókból szinte lehetetlen kimosni minden maradékot, ami nem igazán egészséges. Régi könyveket, újságokat, magazinokat szeretettel fogadnak a könyvtárak, idősotthonok, biztosan van a közelünkben néhány ilyen.

Mindig figyeljünk arra, hogy ne terheljük környezetünket azzal, hogy nem a megfelelő helyre dobjuk, vagy visszük a kidobandó holminkat, próbáljuk újrahasznosítani, keressünk nekik új tulajdonost, ezzel nem csak magunknak teszünk szívességet, de lehet, hogy mások arcára is mosolyt varázsolhatunk. Amikor elköszönünk valamilyen tárgytól, amit nem használunk, akkor levegősebbé, áttekinthetőbbé tesszük életünket, ezzel pedig teret adhatunk a megújulásnak.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.