Nem minden zsír egészségtelen, sőt!
- Dátum: 2022.10.13., 15:35
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- allergia, avokádó, csokoládé, dió, egészséges, egészségtelen, élelmiszer, étel, fehérje, fenyőmag, kakaó tartalom, lenmag, mogyoró, olaj, olajos magvak, olívabogyó, olívaolaj, rost, szezámmag, szuperélelmiszer, telített- és a transzzsírok., tocsogó, tojás, tökmag, zsírforrás, zsíros, zsírtartalom
A zsíros étel hallatán valószínűleg valami olajban tocsogós, egészségtelen és hizlaló étel lebeg a szemünk előtt, bár kétségtelen, hogy aki jártasabb az egészséges életmódban, ők jól tudják, hogy nem feltétlen kell a zsíros ételnél erre gondolni, hiszen nem minden étel egészségtelen, ami zsíros.
Az igazság az, hogy nagyon is szükség van a zsírokra, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy pontosan milyen zsírokat tartalmazó élelmiszerekről beszélünk. A magas zsírtartalmú ételek között is vannak igazi szuperélelmiszerek, melyek nemcsak egészségesek, de sokáig telítenek is, ráadásul tápanyagokban gazdagok.
Melyek a legjobb zsíros élelmiszerek?
Elsőként villan be számomra az avokádó. Megannyi édes és sós krémet készíthetünk belőle, pedig egy közepes méretű avokádó körülbelül 21 gramm zsírt tartalmaz, ami nem kevés, azonban nagyon jótékony hatású és szuperegészséges.
Akik nem allergiások rá, azok az olajos magvakat, mogyorót és dióféléket illesszék feltétlen az étrendjükbe, ugyanis egészséges zsírforrás. Megszámlálhatatlan módon fogyaszthatjuk, nálam most müzlibe, zabkásába, joghurtba keverve sláger, de magukban is elrágcsálhatóak bármikor napközben egy gyors és könnyű tízórai, vagy uzsonna esetén.
A kis tökmagok, napraforgó- és szezámmagok mind jöhetnek! Jó zsírokat tartalmaznak, ráadásul csökkentik a koleszterinszintet.
Az olajbogyó megosztó étel, sokan szeretik, sokan nem, sokan megkóstolják és megváltozik az ízlésük, véleményük róla. Az olajbogyó zsírokban és ízekben gazdag, sokféle ételhez passzol, ahogy egészséges az olívaolaj is, mely az olívabogyóból préselt olaj és az egészséges zsírok egyik legjobb forrása.
Gazdag jó zsírokban a lenmag. Tudni kell róla, hogy kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, telít, rostjainak köszönhetően serkenti az emésztést és remek zsírforrás, azonban fontos elmondani, hogy ha lenmagot fogyasztunk, igyunk mellé egy-egy nagy pohár vizet is.
A lazac és tonhal szintén gazdag omega-3 források, akár pástétomként fogyasztva, füstölt, vagy nyers formában. Kedvelt saláták alkotóeleme, de pirítóson is ízletes fogás.
Az csokoládé valószínűleg nem ugrik be azonnal a legjobb és legegészségesebb zsírforrások listáján, pedig a magas kakaó tartalmú étcsokoládé rendkívül egészséges.
Fogyasszunk tojást! Az olcsó fehérje és egészséges zsír tökéletes forrása. Egészségünk megőrzése érdekében napi egy tojást érdemes fogyasztanunk.
Láthatjuk tehát, hogy nem minden zsír egészségtelen, általánosságban elmondható, hogy a növényekből származó zsírok egészségesebbek, mint az állatiak. A „rossz zsírok” inkább csomagolt, bolti, cukros vagy félkész ételekből jutnak a szervezetünkbe. Mindig érdemes ellenőrizni az ételek összetételét és tápértékét, hogy lássuk, mennyi és milyen típusú zsír van bennük. A telített- és a transzzsírok egészségtelenek, azokat kerüljük!
Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.
Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?
A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.