Menü

A fokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásai

A fokhagyma nagyjából minden háztartásban megtalálható, ha nem is frissen, de legalább őrölve, hiszen a magyar konyha egyik elengedhetetlen alapköve. Amellett, hogy íze fokozza ételeink zamatát, számos jótékony hatással van egészészségünkre.

Ezzel a növénnyel már az ókori egyiptomi tekercsekben és görög orvoslási feljegyzésekben is találkozhatunk. Már azokban az időkben foglalkoztak gyógyhatásaival, melyeket betegségek megelőzésére és megfékezésére is előszeretettel használtak.

Több, mint 20 féle vitamint tartalmaz, de legfőbb hatóanyaga allicin névre hallgat, ami bizonyítottan erősebb hatásfokú bizonyos mikroorganizmusok ellen, mint a penicillin. Ezáltal baktérium- és vírusölő befolyása van szervezetünkre. Az allicin akkor kerül bele legjobban ételünkbe, ha a fokhagymát megtörjük, és úgy főzzük bele.

Fontos szerepet játszik a gyomor- és bélrendszeri problémák kiküszöbölésében, hiszen antibakteriális szerként megöli a rossz baktériumokat. Érrendszeri betegségek egyik legjobb ellenszere, mivel csökkenti a koleszterinszintet, segít a gyulladások csökkentésben, és csökkenti annak esélyét, hogy a vérünkben található vérlemezkék összetapadjanak, azáltal kisebb az esélyünk egy stroke, vagy színinfarktus kialakulására, javítva vérkeringésünket. Antivirális hatásával segít kitisztítani az arcüreg-, a tüdőgyulladás, influenza és hörghurut járatait, miközben nem rombolja le bélflóránkat. Ugyanezen mechanizmus által hatékony a májgyulladás és a herpesz vírusok leküzdésében is. Kimondottan ajánlott gombás fertőzések kezelésére, ezekhez általában oldatokat használnak. Kimutatták, hogy vértisztító hatása mellett tonizál is, és segíti a hormonrendszer működését is.

Otthonunkban is alkalmazhatjuk gyógyító erejét, készíthetünk port belőle, belefőzhetjük az ételekbe, de fokhagyma tinktúraként is megállja a helyét. Tinktúrát a következőképpen készíthetünk: 30 dkg pucolt fokhagymát összeturmixolunk házi pálinkával, vagy egy erősebb alkohollal. Ezt egy jól zárható üvegbe öntjük, alufóliába tekerjük és három hétig állni hagyjuk. Minden nap egy kicsit megrázzuk, hogy ne ülepedjen le az üveg aljára, jól át tudja járni az alkohol minden részét. Az utolsó napon egy tiszta harisnyán átszűrjük, így egy sárgás keveréket kapunk. Ezt a tiktúrát napi rendszerességgel pár cseppenként fogyasszuk, de vegyük figyelembe, hogy alkoholt tartalmaz. Az őszi, téli hónapokban ez egy rendkívül erős immunerősítő, jól jöhet a megfázásos időszakokban.

Sokan nem kedvelik a jellegzetes szagát, de erre is van megoldás. A tej, a méz, a vörösbor, a petrezselyem és a pörkölt kávé is segít semlegesíteni az illatanyagot, bár a tejjel óvatosan bánjuk, mivel hasmenést okozhat a kettő együttes hatása.

Ismeretes, hogy vannak emberek, akikre viszont nincs a legkedvezőbb hatással, mivel hasi fájdalmakat, hasmenést, puffadást, gyomorégést és émelygést is okozhat.

A fokhagyma, mint gyógyhatású növény is megállja a helyét életünkben, használjuk egészségünk megőrzésére akár úgy is, hogy belecsempésszük ételeinkbe.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!