Menü

Alacsony tesztoszteron szint nőknél?

A tesztoszteronnal kapcsolatban rengeteg tévhit terjed. A nők tesztoszteron szintje szintén változik egész életükön keresztül, a menstruációs ciklusaik alatt, sőt különböző napszakokban is más értékeket mérhetnénk.

A tesztoszteron az úgynevezett androgén (vagyis férfi nemi) hormonok közé tartozik. Befolyásolja többek között a termékenységet, a vörösvérsejtek termelődését, az izomtömeg- és zsíreloszlást, valamint a szexuális vágyat.

A legtöbben azt gondolják a tesztoszteron csak a férfiak hormonja, de valójában mindenkinek szüksége van egy bizonyos mennyiségre. Az mindenesetre igaz, hogy a férfiaknak több kell, mint a nőknek, viszont a nők mellékveséi, illetve petefészkei is termelik. Egyelőre azonban nincs konszenzus azzal kapcsolatban, hogy mit nevez a tudomány alacsony tesztoszteron szintnek nők esetében.

Az alacsony tesztoszteron szint a következő tüneteket okozhatja:

izomgyengeség
alvászavarok
csökkent nemi vágy
lustaság
kimerültség
súlygyarapodás
csökkent szexuális kielégülés
termékenységi problémák
szabálytalan menstruációs ciklusok
hüvelyszárazság
csontritkulás

Itt fontos megjegyezni, hogy a témával kapcsolatos kutatási terület még mindig nagyon limitált. Mivel a tünetek rendkívül hétköznapiak lehetnek, fontos, hogy orvossal beszéljük meg a problémáinkat, aki más állapotok fennállását is ellenőrizni fogja. Így megvizsgálhat, hogy esetünkben jelen lehetnek-e a következők:

depresszió
szorongás
krónikus stressz
pajzsmirigy betegség
átmenet a menopauzába

A háttérben meghúzódó okok

A menopauza betörésével, illetve a kor előrehaladtával csökken a tesztoszteron szintje, ami egy normális folyamat. Tehát ahogy idősödnek a nők, természetesen módon csökken a tesztoszteron szintjük. Viszont az ebben az időszakban rendszeresen szedett ösztrogén is hozzájárulhat ehhez a folyamathoz.

Problémák a petefészkekkel, az agyalapi miriggyel vagy a mellékvesékkel. Ha a petefészkeket eltávolították, vagy ha valaki veseelégtelenségben szenved, ezek a szervek nem látják el funkcióikat megfelelően, ami könnyen vezethet alacsony hormonszinthez.

Diagnózis

Ha bármi miatt fennáll a gyanú, az orvos a fizikai vizsgálat, valamint a beteg alapos kikérdezése után vérvizsgálatot kér.

Kezelés

Vannak olyan ösztrogénpótló tabletták, amelyek tesztoszteront tartalmaznak. Ezek azonban vagy elenyésző mennyiségben tartalmaznak tesztoszteront, vagy a szervezet egyáltalán nem is képes annak felvételére ezekből a tablettákból.

Ajánlhat az orvos injekciót vagy tesztoszteron tablettát, remélve, hogy a nőkön hasonló hatást fognak kifejteni, mint a férfiakon: növelik az energiaszintet és a szexuális vágyat. A legtöbben azonban nem javasolják, hogy nők tesztoszteront szedjenek. Az FDA, azaz az amerikai gyógyszerügynökség már jóváhagyott néhány kezelést, azonban ezeknek komolyabb mellékhatásai is lehetnek: hajhullás, pattanások, kiterjedt arcszőrzet, mélyülő hang, megnagyobbodott csikló.

Az orvosok ajánlhatnak alternatív terápiákat is az állapot javítására vagy a tünetek csökkentésére, és ha nem túlzottan komoly a helyzet, ez a legjárhatóbb út. Ilyenek lehetnek például:

szexuálterápia
stresszmenedzsment
elég alvás
megfelelő, egészséges étrend
dehidroepiandroszteron szedése (Ez utóbbinak hatásossága a mellékhatások előfordulása megint megkérdőjelezhető.)

Fontos tehát látni, hogy az állapot kezelése folyamatos kutatás alatt áll, illetve, hogy az orvosoknak is időbe telik, mire megértik, hogyan befolyásolja ez a nők egészségét.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322663

Mit kell tudni a felnőttkori fogszabályozásról?

fogszabályozó, fogszabályozás, fog, fogászat, esztétika, fogorvos, fogász, készülék, procedúra, láthatatlan, elülső, hátsó, rögzített, kivehető, felnőtt, felnőttkor, fog

Miért leszünk libabőrösek?

A libabőr minden ember számára ismerős, hiszen egy akaratlan reakció testünk részéről, de vajon miért is alakul ki ez?

A szaunázás szabályai és jótékony hatásai

A szaunázás évezredek óta népszerű tevékenység, nem véletlenül, ugyanis számos pozitív egészségügyi hatása van az izzasztás gyógyító erejének.

Melyik szívfájdalom jelez életveszélyt?

Ha erős fájdalmat érzünk a szívünk tájékán, akkor biztosak lehetünk benne, hogy baj van. Az dönti el, hogy mekkora a baj, hogy milyen típusú a fájdalom, és hamar megszűnik-e vagy sem.

Ezek a legfontosabb vitaminok megfázás idején

Az egészséges és változatos táplálkozás mellett az őszi és téli időszakokban szükségünk lehet vitaminokra, és ásványi anyagokra, hogy elkerüljük a megfázás kínzó tüneteit. Az ábécé elejéről válogatva górcső alá vesszük a legfontosabbakat, így a cinket, valamint a C, D, és E vitaminokat, hogy te is átlásd, mit miért érdemes bevinni a szervezetedbe.