Menü

Alacsony tesztoszteron szint nőknél?

A tesztoszteronnal kapcsolatban rengeteg tévhit terjed. A nők tesztoszteron szintje szintén változik egész életükön keresztül, a menstruációs ciklusaik alatt, sőt különböző napszakokban is más értékeket mérhetnénk.

A tesztoszteron az úgynevezett androgén (vagyis férfi nemi) hormonok közé tartozik. Befolyásolja többek között a termékenységet, a vörösvérsejtek termelődését, az izomtömeg- és zsíreloszlást, valamint a szexuális vágyat.

A legtöbben azt gondolják a tesztoszteron csak a férfiak hormonja, de valójában mindenkinek szüksége van egy bizonyos mennyiségre. Az mindenesetre igaz, hogy a férfiaknak több kell, mint a nőknek, viszont a nők mellékveséi, illetve petefészkei is termelik. Egyelőre azonban nincs konszenzus azzal kapcsolatban, hogy mit nevez a tudomány alacsony tesztoszteron szintnek nők esetében.

Az alacsony tesztoszteron szint a következő tüneteket okozhatja:

izomgyengeség
alvászavarok
csökkent nemi vágy
lustaság
kimerültség
súlygyarapodás
csökkent szexuális kielégülés
termékenységi problémák
szabálytalan menstruációs ciklusok
hüvelyszárazság
csontritkulás

Itt fontos megjegyezni, hogy a témával kapcsolatos kutatási terület még mindig nagyon limitált. Mivel a tünetek rendkívül hétköznapiak lehetnek, fontos, hogy orvossal beszéljük meg a problémáinkat, aki más állapotok fennállását is ellenőrizni fogja. Így megvizsgálhat, hogy esetünkben jelen lehetnek-e a következők:

depresszió
szorongás
krónikus stressz
pajzsmirigy betegség
átmenet a menopauzába

A háttérben meghúzódó okok

A menopauza betörésével, illetve a kor előrehaladtával csökken a tesztoszteron szintje, ami egy normális folyamat. Tehát ahogy idősödnek a nők, természetesen módon csökken a tesztoszteron szintjük. Viszont az ebben az időszakban rendszeresen szedett ösztrogén is hozzájárulhat ehhez a folyamathoz.

Problémák a petefészkekkel, az agyalapi miriggyel vagy a mellékvesékkel. Ha a petefészkeket eltávolították, vagy ha valaki veseelégtelenségben szenved, ezek a szervek nem látják el funkcióikat megfelelően, ami könnyen vezethet alacsony hormonszinthez.

Diagnózis

Ha bármi miatt fennáll a gyanú, az orvos a fizikai vizsgálat, valamint a beteg alapos kikérdezése után vérvizsgálatot kér.

Kezelés

Vannak olyan ösztrogénpótló tabletták, amelyek tesztoszteront tartalmaznak. Ezek azonban vagy elenyésző mennyiségben tartalmaznak tesztoszteront, vagy a szervezet egyáltalán nem is képes annak felvételére ezekből a tablettákból.

Ajánlhat az orvos injekciót vagy tesztoszteron tablettát, remélve, hogy a nőkön hasonló hatást fognak kifejteni, mint a férfiakon: növelik az energiaszintet és a szexuális vágyat. A legtöbben azonban nem javasolják, hogy nők tesztoszteront szedjenek. Az FDA, azaz az amerikai gyógyszerügynökség már jóváhagyott néhány kezelést, azonban ezeknek komolyabb mellékhatásai is lehetnek: hajhullás, pattanások, kiterjedt arcszőrzet, mélyülő hang, megnagyobbodott csikló.

Az orvosok ajánlhatnak alternatív terápiákat is az állapot javítására vagy a tünetek csökkentésére, és ha nem túlzottan komoly a helyzet, ez a legjárhatóbb út. Ilyenek lehetnek például:

szexuálterápia
stresszmenedzsment
elég alvás
megfelelő, egészséges étrend
dehidroepiandroszteron szedése (Ez utóbbinak hatásossága a mellékhatások előfordulása megint megkérdőjelezhető.)

Fontos tehát látni, hogy az állapot kezelése folyamatos kutatás alatt áll, illetve, hogy az orvosoknak is időbe telik, mire megértik, hogyan befolyásolja ez a nők egészségét.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322663

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.