Menü

Mit árulnak el rólunk a körmeink?

Talán kevesen tudják, hogy a körmeink árulkodhatnak általános egészségi állapotunkról. Egy fehér folt a körmökön, egy hullámzó felszín, esetleg duzzanat mind arra utalnak, hogy valamilyen egészségügyi problémánk van. A körmök jeleznek, vegyük észre!

A körmeinken lévő elváltozások utalhatnak például máj-, vese vagy akár szívproblémára is, ezért mindenképpen érdemes odafigyelnünk rájuk! Melyek azok a tünetek, melyek valamilyen egészségügyi problémára hívják fel a figyelmet?

Az átlagosnál halványabb körmök olyan betegségekre is utalhatnak, mint a vérszegénység, szívelégtelenség, májbetegség vagy alultápláltság.

A fehér színű, illetve a sárgás körmök májproblémákra, pl. hepatitis-re utalhatnak.

A sárga körmök hátterében állhat sokszor gombás fertőzés is, melynek során a körmök megvastagodhatnak és megkeményedhetnek.

Becslések szerint a lakosságnak mintegy 3%-a szenved ebben a fajta köröm-rendellenességben. Kezelés hiányában a gombás fertőzés tovább terjedhet. Az egyszerűbb, csupán egy körmöt érintő fertőzések jól kezelhetők gombaölő krémmel, illetve hasonló hatóanyagot tartalmazó körömlakkal.

Ha kékessé válnak a körmeink, akkor az azt jelzi, hogy testünk nem kap elég oxigént. Tüdőgyulladásra érdemes gyanakodni.

A hullámos felszínű körmök ízületi gyulladást mutathatnak, ha repedeznek, akkor pedig pajzsmirigybetegségre gyanakodhatunk.

Vashiány következtében is törékennyé, repedezetté, színtelenné válhatnak a körmök, súlyosabb esetben kanálszerűen meggörbülhetnek.

A sötét vonalak a köröm alatt melanomára utalhatnak, ezért ezzel a tünettel minél előbb tanácsos orvoshoz fordulni!

A körömrágás azon túl, hogy illetlen szokás, tartós szorongás, vagy rögeszmés betegségek esetén jelentkezik, orvossal kell beszélni erről.

Sokak életét keseírti meg a benőtt lábujjköröm, melyet jellemzően szűk cipők okozhatnak, nagyon fájdalmas lehet és megfelelő kezelés nélkül elfertőződhet, gennyes hólyagok jelenhetnek meg, ezért ennek kezelése mindenképp szükséges és szakértelmet kíván.

A körömágy gyulladása igen kellemetlen és fájdalmas, ekkor a köröm tövében vagy oldalán lévő bőr begyulladásáról van szó. Baktériumfertőzés okozhatja.

A körömágygyulladás kezelése történhet gombaölő hatású krémekkel vagy antibiotikumokkal.

A körmök elváltozásai nem minden esetben jelentenek súlyos betegséget, nem kell megijedni, ha a fent említett tüneteket tapasztaljuk, azonban mindenképp vizsgáltassuk ki, forduljunk vele orvoshoz a megelőzés érdekében.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.