Menü

Horkolás: ártalmatlan, vagy aggasztó?

A horkolás egy gyakori, kellemetlen hangjelenség, melynek hangereje és rendszeressége igen változó. Ártalmatlan dolog az éjszakai légzéskimaradás, vagy egészségügyi problémákat, betegségeket jelez? Erre keresünk választ.

Mi a horkolás valójában? Horkolás alatt az alvás közben kialakuló, légzéskimaradásból fakadó hangjelenséget értjük, amelynek rendszeressége, hossza és erőssége is széles skálán mozog. Nem mondható betegségnek, önmagában ártalmatlan, ugyanakkor betegség részjelensége is lehet, ezért komolyan kell venni.

A horkolás igen gyakori jelenség, a lakosság 10-20 százaléka horkol, a férfiak esetében gyakoribb. A horkolás a többségnél középsúlyos-súlyos alvási apnoét jelent és kisgyermekkorban sem ritka, melynek okozója a megnagyobbodott orrmandula, ritkábban a torokmandula, esetleg orrsövényferdülés. Az orrsövényferdülés önmagában még nem okoz horkolást, de annak esélyét mindenképp növeli.

A súlyfelesleg is segíti ennek a problémának a létrejöttét, aki nagyobb pluszsúllyal rendelkezik, nagyobb eséllyel tapasztalhatja magán ezt a jelenséget.

A dohányzás is hajlamosíthat horkolásra, semmiképp sem használ neki. Az alkohol szintén rizikófaktor, hiszen még jobban elernyeszti az izmokat. A horkolás alkatfüggő, de legtöbbször háton fekve erősebb szokott lenni, s jellegzetes tünetekkel jár.

Aki horkol, saját horkolását általában nem hallja, alvótársait azonban zavarhatja, így ezt a betegséget egy idő után a hozzátartozók, alvótársak, szobatársak szokták jelezni. Egy megfelelő orvosi diagnózis felállításához hasznos lehet egy hangfelvétel az adott hangjelenségről.

A horkolás kezelésére komplex megoldás létezik. A túlsúly okozta probléma először életmódváltással, fogyással kezelhető, mely amúgy sem árt az egészségünk szempontjából. A horkolásra műtéti megoldások is léteznek, erről azonban alapos kivizsgálások és pontos diagnózis felállítása után döntenek a szakorvosok.

Léteznek speciális pizsamák is a horkolás mérséklésére, melyek kialakítása arra ösztönzi a beteget, hogy ne a hátán aludjon.

A házi megoldások között szerepel az is, hogy a beteg a hátára teniszlabdát ragasztanak, mely szintén segíthet, így érdemes a nem műtéti megoldások közül több módszert is kipróbálni. Ha valakinek orrlégzési probléma okozza a horkolást, akkor célszerű orrszárnyi tágítót használni.

A horkolás megelőzhető?

Minden bizonnyal igen! A rizikót a köztudott kockázatnövelő tényezők kiiktatásával lehet elkerülni, ilyen az elhízás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, illetve a reflux kezelése.

Az egyszerű horkolás általában ártalmatlan hangjelenség, azonban kellemetlen és zavaró családtagjaink számára, így érdemes az ajánlott módszerekkel enyhíteni a tüneteken, illetve életmódváltással megelőzni a problémát.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Hogyan őrizd meg tetoválásod szépségét?

Lépten nyomon belefuthatunk olyan emberekbe az utcán, akiknek a testük egy részét tetoválás borítja. Hogyha te magad is rendelkezel ilyen ambíciókkal, hogy a testedre varrass egy alkotást, érdemes odafigyelni néhány dologra, a tetoválás szépségének megtartásához!