Menü

Vegyünk szárítógépet, vagy ne?

Ebben a kérdésben is megoszlanak a vélemények, egyesek szerint nagyon hasznos és praktikus, mások szerint felesleges és értelmetlen kiadás. Most megvitatjuk a szárító fő előnyeit és hátrányait.

Bármely táborhoz is tartozunk, az bizonyos, hogy sok háziasszony szembesül a rengeteg mosnivalóval, illetve a ruhák szárításának problémájával. Lakótelepi lakásban kicsi lehet az erkély, bent azonban nincs hely, a szobákban való teregetéstől a lakásban túl magas lesz a páratartalom, azonban a szárítónál gyakran emlegetik a ruhák összegyűrését, a mosószer és öblítő illatának elvesztését.

Magam részéről úgy gondolom, sok előnye van a szárítógép használatának.

Ez a technika megkönnyíti a munkámat, három gyermekem miatt rengeteg a mosnivalóm és a lakásban felállított szárogatóktól nem lehetne elférni. Azoknak is előnyös egy ilyen gép, akik gyakran mosnak, én pedig itt felteszem a kezem kisgyermekes anyukaként. A kétévesemnek elég egy esős idős, máris a pocsolyázásért könyörög az ajtóban, a mosógép pedig hamar megtelik.

Gyakori mosás esetén a dolgoknak nincs ideje megszáradni, és egyszerűen nincs hely, ahol teregethetnék, sok szennyezett ruhát pedig nem ajánlott felhalmozni, már csak a szagok miatt sem. Tapasztalatom szerint egy jó minőségű gép választásakor nem feltétlen tapasztaljuk a ruhák begyűrődését.

Tény, hogy könnyebb az életünk vele és több szabadidőt biztosít nekünk, a ruhák szösz és mosószermaradvány mentesek lesznek, gyorsan megszáradnak és már el is pakolhatjuk őket a szekrénybe. Nem lesz magas páratartalom a lakásban, elkerülhetjük a penészesedést és télen sem kell bajlódni a hosszabb száradási idővel még takarók, plédek, függönyök, ágyneműhuzatok esetén sem. Összességében elmondható, hogy felgyorsul a mosási és szárítási folyamat.

Hogyan működnek a szárítók?

A működési elv nagyon egyszerű - a nedvesség természetes módon párolog az anyagból, az gép pedig csak felgyorsítja a folyamatot. Ma már sokféle típus áll rendelkezésre.

Mire figyeljünk szárítógép vásárlásakor?

A berendezések költségét kell figyelembe vennünk, a megfelelő helyet az eszköznek otthonunkban, a szárítási fokozatokat, a szárítási időt, a megengedett terhelést, a nedvesség eltávolításának típusát, a szellőztetést. Kisgyerekes anyukaként számomra hasznos funkció a gyerekzár lehetősége is.

A legnépszerűbbek azok az eszközök, amelyek egyidejűleg akár 6-8 kg tárgyat is betehetnek. Ha jó szárítógépet szeretnénk vásárolni, akkor érdemes tanulmányozni a berendezés főbb jellemzőit és paramétereit.

Melyek a szárítógép hátrányai?

Vitathatatlan hátrány, hogy a havi villanyszámlát megdobja, magasabb a rezsiköltség, a szárítógépek jellemzően valamivel hangosabbak, mint a mosógépek.

Milyenek a kombinált mosó-szárítógépek?

A kombinált készülékek kevesebb helyet foglalnak, praktikus a helykihasználás velük. Nincs szükség fizikai jelenlétre a ruhák átpakolásához, több időt spórolunk, kisebb beruházással kiváltható a folyamat. Összességében tehát azt mondanám, hogy hasznos kiegészítője minden háztartásnak felgyorsult világunkban.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.