Menü

Poroló – avagy a legjobb módszerek por ellen

A tökéletesen portalan lakás szinte mindenki álma, jó lenne tudni, hogyan tüntethetjük el hosszú időre a port úgy, hogy lehetőleg minél kevesebbet kelljen takarítani. A portörlésnek nálunk sosincs vége, mire végzek, addigra kezdhetem újra. Egyrészt zavaró, másrészt egészségtelen, mivel kisfiam és én is allergiások vagyunk a porra.

Olyan csodamódszerről nem tudok, mely örökre eltünteti a port a lakásból, azonban néhány trükkel el tudjuk érni, hogy ritkábban kelljen a törlőrongy után nyúlni.

Sajnos nem elég csak ott áttörölni a felületeket, ahol a "papok táncolnak". Az allergiában, asztmában szenvedőknek fontos hetente alapos takarítást végezni. Egy időn után a lakás levegő minősége is javulni fog, ha nem lesznek porosak a helyiségek.

Ahány ház, annyiféle takarítási, portalanítási technika létezik, a piacon pedig számtalan csodaszer. A következő trükkök azonban segítenek a tisztaság megőrzésében.

A szigetelés például sokat segít. Otthonunk megfelelő szigetelése, a megfelelő nyílászárók jelentősen csökkenthetik a lakásban fellelhető por mennyiségét.

A padló felmosása, tisztán tartása is közrejátszik abban, hogy a bútorokon ne rakódjanak le a szennyeződések. Léteznek megfelelő bútorápolók, melyek taszítják a port és a felület tovább tiszta és fényes marad. Ha olcsóbb megoldásokat keresünk, mint a fent említett szigetelés, nyílásszárók és drága bútorápolók, akkor próbálják ki a filléresebb ötleteinket.

Kiváló fertőtlenítő szer az ecet. egy kis ecettel már jelentősen csökkenthetjük a por mennyiségét a lakásban.

Portalanítsunk hetente legalább egyszer, figyeljünk a lámpákra és a csillárokra is! Porszívózzunk legalább hetente egyszer! A szőnyeg és a kanapé tisztántartása nagyon fontos a portalanításban.

Mossunk ágyneműt gyakrabban, vagy legalábbis rázzuk ki, nem elfeledkezve a díszpárnákról és ágytakarókról. A függönyök rendkívül sok port szívnak fel, ezek tisztítása is fontos, sokszor elég egy öblítés, a helyükre pedig nedvesen is visszaakaszthatjuk.

A légkondicionáló berendezések, ventilátorok használata is gyakoribbé teszi a portörlést, lehetőleg ezeket az eszközöket is tartsuk tisztán, tartsuk karban. A rendszeres portörlés nemcsak a tisztaság, hanem az egészségünk miatt is nagyon fontos, ezért érdemes törekedni otthonunk megfelelő tisztántartására.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.