Menü

Poroló – avagy a legjobb módszerek por ellen

A tökéletesen portalan lakás szinte mindenki álma, jó lenne tudni, hogyan tüntethetjük el hosszú időre a port úgy, hogy lehetőleg minél kevesebbet kelljen takarítani. A portörlésnek nálunk sosincs vége, mire végzek, addigra kezdhetem újra. Egyrészt zavaró, másrészt egészségtelen, mivel kisfiam és én is allergiások vagyunk a porra.

Olyan csodamódszerről nem tudok, mely örökre eltünteti a port a lakásból, azonban néhány trükkel el tudjuk érni, hogy ritkábban kelljen a törlőrongy után nyúlni.

Sajnos nem elég csak ott áttörölni a felületeket, ahol a "papok táncolnak". Az allergiában, asztmában szenvedőknek fontos hetente alapos takarítást végezni. Egy időn után a lakás levegő minősége is javulni fog, ha nem lesznek porosak a helyiségek.

Ahány ház, annyiféle takarítási, portalanítási technika létezik, a piacon pedig számtalan csodaszer. A következő trükkök azonban segítenek a tisztaság megőrzésében.

A szigetelés például sokat segít. Otthonunk megfelelő szigetelése, a megfelelő nyílászárók jelentősen csökkenthetik a lakásban fellelhető por mennyiségét.

A padló felmosása, tisztán tartása is közrejátszik abban, hogy a bútorokon ne rakódjanak le a szennyeződések. Léteznek megfelelő bútorápolók, melyek taszítják a port és a felület tovább tiszta és fényes marad. Ha olcsóbb megoldásokat keresünk, mint a fent említett szigetelés, nyílásszárók és drága bútorápolók, akkor próbálják ki a filléresebb ötleteinket.

Kiváló fertőtlenítő szer az ecet. egy kis ecettel már jelentősen csökkenthetjük a por mennyiségét a lakásban.

Portalanítsunk hetente legalább egyszer, figyeljünk a lámpákra és a csillárokra is! Porszívózzunk legalább hetente egyszer! A szőnyeg és a kanapé tisztántartása nagyon fontos a portalanításban.

Mossunk ágyneműt gyakrabban, vagy legalábbis rázzuk ki, nem elfeledkezve a díszpárnákról és ágytakarókról. A függönyök rendkívül sok port szívnak fel, ezek tisztítása is fontos, sokszor elég egy öblítés, a helyükre pedig nedvesen is visszaakaszthatjuk.

A légkondicionáló berendezések, ventilátorok használata is gyakoribbé teszi a portörlést, lehetőleg ezeket az eszközöket is tartsuk tisztán, tartsuk karban. A rendszeres portörlés nemcsak a tisztaság, hanem az egészségünk miatt is nagyon fontos, ezért érdemes törekedni otthonunk megfelelő tisztántartására.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?