Menü

A csípős paprika hatása a szervezetre

Talán nem mindenkinek az jut az eszébe először a csípős paprikáról, hogy gyógyszerként alkalmazza, azonban több jótékony hatása is ismert a szervezetre. A csípős paprikában, csakúgy, mint a kevésbé extravagáns társaiban, rengeteg vitamin és antioxidáns található, aminek köszönhetően hasonlóan pozitív egészségügyi hatásai vannak. Magas C-vitamin és A-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert, de a benne található növényi hatóanyagok, a karotinoidok, lutein, likopin és zeaxantin fogyasztása is egészéges.

Magas magnézium, kálium és vas tartalma van, így ásványi anyag forrásként is kiváló, valamint B-vitaminokat is tartalmaz. Közismert, hogy a paprika jót tesz a narancsbőrnek és javítja a vérkeringést is, illetve kapszaicin tartalmának köszönhetően fájdalomcsillapító és sebgyógyító hatása is van. Tulajdonképpen ez a kapszaicin a felelős azért az égő érzésért is a szájban, amit a csípős paprika okoz, mindössze a hatóanyagtartalomban van különbség.

A jótékony hatások közül az egyik legelőkelőbb helyet az foglalja el, hogy boldogsághormont termel. Biztosan ismerünk olyat a környezetünkben, aki bár szintén küzd az étellel, erősen verejtékezik, marja a paprika, de mégis imádja. Ezt is a kapszaicin nevű hatóanyag okozza.

A kapszaicin érdekessége, hogy sem melegítésre, sem fagyasztásra nem bomlik el, hideg vízben pedig oldhatatlan. Emiatt nem segít csípős paprika elfogyasztása után az, ha vizet iszunk. A paprikában található kapszaicin mennyiségének mérésére az általánosan elfogadott mértékegység a Scoville-egység.

A kapszaicin hatékony helyi érzéstelenítő, így általános fájdalomcsillapítóként is működik. Azoknak, akik migrénes fejfájással küzdenek, 10-ből 7 esetben segített a tünetek csökkentésében, valamint enyhíti az ideg-, izom- és ízületi fájdalmakat is.

Bár a paprika általánosan is jó hatással van a vérkeringésre, de a kapszaicinnek köszönhetően a csípős paprika serkenti a vérkeringést és ezzel párhuzamban csökkenti a vérrög kialakulásának kockázatát, ezzel pedig a szívroham megelőzésében is fontos szerepet játszik.

Bár elsőre nem gondolnánk, mivel sokaknak a gyomra sem bírja annyira a csípős paprikát, de a gyomorra is jó hatással van, mivel egy egészséges gyomor nyálkahártyáját megerősíti a kapszaicin, így csökkenti a fekélyek kialakulásának kockázatát.

A csípős paprikának daganatmegelőző hatást is tulajdonítanak, mivel azokban az országokban, ahol rendszeresen fogyasztják – mint például Dél-Amerika országai –, sokkal ritkább a daganatos megbetegedés, kifejezetten a vastagbéldaganatos megbetegedések száma kevesebb.

A kapszaicin amellett, hogy fájdalomcsillapító hatással bír, gyulladáscsökkentőként is ismert, mivel általánosan megemeli a testhőmérsékletet, ezzel is erősítve a gyulladás folyamatában résztvevő anyagok hatékonyságát és annak mihamarabbi lefolyását. Csökkenti a májban lerakódott zsírt és a vérzsír mennyiségét is, így diétázóknak is kiváló, arról nem is beszélve, hogy a magasabb testhőmérséklet hatására felpörög az anyagcsere, növekszik a kalória-felhasználás, valamint étvágycsökkentő hatásával kombinálva a természetes fogyás folyamatában is hatalmas segítség.

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.