A csípős paprika hatása a szervezetre
- Dátum: 2022.09.15., 03:30
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- A-vitamin, antioxidáns, ásványi anyag, B-vitamin, C-vitamin, csípős, erős, fájdalomcsökkentő, fogyás, gyomor, gyulladáscsökkentő, ízület, kapszaicin, likopin, migrén, paprika, vérkeringés, vitamin, zeaxantin
Talán nem mindenkinek az jut az eszébe először a csípős paprikáról, hogy gyógyszerként alkalmazza, azonban több jótékony hatása is ismert a szervezetre. A csípős paprikában, csakúgy, mint a kevésbé extravagáns társaiban, rengeteg vitamin és antioxidáns található, aminek köszönhetően hasonlóan pozitív egészségügyi hatásai vannak. Magas C-vitamin és A-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert, de a benne található növényi hatóanyagok, a karotinoidok, lutein, likopin és zeaxantin fogyasztása is egészéges.
Magas magnézium, kálium és vas tartalma van, így ásványi anyag forrásként is kiváló, valamint B-vitaminokat is tartalmaz. Közismert, hogy a paprika jót tesz a narancsbőrnek és javítja a vérkeringést is, illetve kapszaicin tartalmának köszönhetően fájdalomcsillapító és sebgyógyító hatása is van. Tulajdonképpen ez a kapszaicin a felelős azért az égő érzésért is a szájban, amit a csípős paprika okoz, mindössze a hatóanyagtartalomban van különbség.
A jótékony hatások közül az egyik legelőkelőbb helyet az foglalja el, hogy boldogsághormont termel. Biztosan ismerünk olyat a környezetünkben, aki bár szintén küzd az étellel, erősen verejtékezik, marja a paprika, de mégis imádja. Ezt is a kapszaicin nevű hatóanyag okozza.
A kapszaicin érdekessége, hogy sem melegítésre, sem fagyasztásra nem bomlik el, hideg vízben pedig oldhatatlan. Emiatt nem segít csípős paprika elfogyasztása után az, ha vizet iszunk. A paprikában található kapszaicin mennyiségének mérésére az általánosan elfogadott mértékegység a Scoville-egység.
A kapszaicin hatékony helyi érzéstelenítő, így általános fájdalomcsillapítóként is működik. Azoknak, akik migrénes fejfájással küzdenek, 10-ből 7 esetben segített a tünetek csökkentésében, valamint enyhíti az ideg-, izom- és ízületi fájdalmakat is.
Bár a paprika általánosan is jó hatással van a vérkeringésre, de a kapszaicinnek köszönhetően a csípős paprika serkenti a vérkeringést és ezzel párhuzamban csökkenti a vérrög kialakulásának kockázatát, ezzel pedig a szívroham megelőzésében is fontos szerepet játszik.
Bár elsőre nem gondolnánk, mivel sokaknak a gyomra sem bírja annyira a csípős paprikát, de a gyomorra is jó hatással van, mivel egy egészséges gyomor nyálkahártyáját megerősíti a kapszaicin, így csökkenti a fekélyek kialakulásának kockázatát.
A csípős paprikának daganatmegelőző hatást is tulajdonítanak, mivel azokban az országokban, ahol rendszeresen fogyasztják – mint például Dél-Amerika országai –, sokkal ritkább a daganatos megbetegedés, kifejezetten a vastagbéldaganatos megbetegedések száma kevesebb.
A kapszaicin amellett, hogy fájdalomcsillapító hatással bír, gyulladáscsökkentőként is ismert, mivel általánosan megemeli a testhőmérsékletet, ezzel is erősítve a gyulladás folyamatában résztvevő anyagok hatékonyságát és annak mihamarabbi lefolyását. Csökkenti a májban lerakódott zsírt és a vérzsír mennyiségét is, így diétázóknak is kiváló, arról nem is beszélve, hogy a magasabb testhőmérséklet hatására felpörög az anyagcsere, növekszik a kalória-felhasználás, valamint étvágycsökkentő hatásával kombinálva a természetes fogyás folyamatában is hatalmas segítség.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?