Menü

Idegen kullancsfaj jelent meg Magyarországon!

Aki szokott kirándulni, feltétlen olvassa el, ugyanis egy veszélyes kullancsfaj jelent meg Magyarországon, az éghajlatváltozás és a melegebb nyarak következményeként. A Hyalomma nevű kullancs nagyon sok kórokozót hordozhat, ez pedig a túrázókat, kirándulókat, terepfutókat fokozott óvatosságra inti.

Az említett kullancsfaj olyan betegséget hordoz, mint például a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírus, ez pedig állatra és emberre is egyaránt rendkívül veszélyes.

Honnan lehet felismerni a Hyalomma kullancsot?

Nos a képek alapján ez az állat meglehetősen feltűnő külsővel rendelkezik, Az állat formája ovális, lábai sávozottak, mondhatni csíkosak, a hátuk pedig barázdált. A méretük valamivel nagyobb, mint a Magyarországon látható és megszokott kullancsfajtáké.

Megfigyelték, hogy a Hyalomma kullancs leginkább a testnyílások területét kedveli, itt telepszik meg. Az állat tőlünk délebbre honos, ám kutatások szerint a vándormadarak segítségével érkeznek meg hozzánk, majd a talajon alakulnak át felnőtt kullanccsá, s a klímaváltozás hatására egyre nagyobb eséllyel élnek meg az itteni éghajlaton.

Eddig halálos áldozatot nem követelt itthon a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírus, ám több olyan személyt is kiszűrtek az elmúlt évtizedekben, akik a kullancs csípése által kapták el a vírust. Ők erős immunrendszerüknek köszönhetően átvészelték a betegséget. Kirándulás, túra vagy szabadban végzett munka közben könnyen össze lehet szedni egy-egy kullancsot, ha ilyen történik, mielőbb el kell távolítani a vérszívót.

Milyen tünetei vannak a fertőzésnek?

Szakemberek szerint, ha kialakul a betegség, akkor az illető belázasodik, majd testszerte bevérzések alakulnak ki, a bőr, a nyálkahártya és szem kötőhártyája alatt is. A panaszok jellemzően a fertőzés után 1-13 nappal jelennek meg.

A Krími-Kongói vérzéses láz jelei:

akár hetekig is tartó magas láz,
hátfájás,
ízületi fájdalom,
gyomorfájás,
gyengeség
vörös szem és torok,
orrvérzés,
véraláfutások
valamint kipirult arc, súlyos esetben sárgaság jellemzi,

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A kullancsot nem szabad semmivel bekenni, nyomogatni, tekergetni, hanem csipesszel a szájszervénél megfogva kell kihúzni.

Az idei szezonban talált példányok azonosításról és a beküldés módjáról, valamint a Hyalomma kullancsokról további tudnivalók a https://kullancsfigyelo.hu/ weboldalon találhatók. Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont a lakosság segítségét kéri a Hyalomma kullancs magyarországi feltérképezésében, amennyiben ilyen egyedet találnak, jelezzék azt a kullancs@ecolres.hu e-mail-címen.

Jótékonysági Mikulásfutás, jótékonysági futóversenyek

Az utóbbi években a jótékonysági futóversenyek egyedülálló platformja indult el, ahogy divatosak lettek a virtuális futások is, ahogy a szezon közeledtével a Mikulásfutások is. Miben más egy jótékonysági futás? Mit jelent a virtuális futás?

Ehető ajándékok

Bár az idei karácsony kicsit más lesz, mint korábban, azért az ünnephez spórolás ide vagy oda, hozzátartozik a készülődés, a várakozás, ajándékkészítés. Ha nem szeretnél sok pénzt kiadni mégis ötletes és kreatív ajándékot keresel, akkor a következő ehető ajándékrecepteket szeretni fogod! Ajándékozz személyeset!

Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!

Hiszem és remélem, hogy nagyon sok olyan ember van, aki szeretne és tud is segíteni másokon. Sok jólelkű és segíteni akaró ajándékozó van. Ők biztosan részt vesznek a cipősdoboz akcióban.

Tippek, hogy meghittebb legyen a karácsonyi készülődés

Elérkezett az advent, s vele a karácsonyi ráhangolódás időszaka. Ünneplőbe öltözik a szívünk, készülődünk, családi hagyományok alakulnak ki.

Tippek egy egészségesebb karácsonyért

Lassan újra elérkezik az év azon szakasza, amit sokan az elengedéssel társítanak. De amíg a karácsony egy csodálatos időszak, hogy együnk, igyunk és vidámak legyünk, a túlzott engedékenységet érdemes elkerülni, ha nem szeretnénk az újév elején belekerülni az őrült fogyókúra pánikba.