Menü

Idegen kullancsfaj jelent meg Magyarországon!

Aki szokott kirándulni, feltétlen olvassa el, ugyanis egy veszélyes kullancsfaj jelent meg Magyarországon, az éghajlatváltozás és a melegebb nyarak következményeként. A Hyalomma nevű kullancs nagyon sok kórokozót hordozhat, ez pedig a túrázókat, kirándulókat, terepfutókat fokozott óvatosságra inti.

Az említett kullancsfaj olyan betegséget hordoz, mint például a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírus, ez pedig állatra és emberre is egyaránt rendkívül veszélyes.

Honnan lehet felismerni a Hyalomma kullancsot?

Nos a képek alapján ez az állat meglehetősen feltűnő külsővel rendelkezik, Az állat formája ovális, lábai sávozottak, mondhatni csíkosak, a hátuk pedig barázdált. A méretük valamivel nagyobb, mint a Magyarországon látható és megszokott kullancsfajtáké.

Megfigyelték, hogy a Hyalomma kullancs leginkább a testnyílások területét kedveli, itt telepszik meg. Az állat tőlünk délebbre honos, ám kutatások szerint a vándormadarak segítségével érkeznek meg hozzánk, majd a talajon alakulnak át felnőtt kullanccsá, s a klímaváltozás hatására egyre nagyobb eséllyel élnek meg az itteni éghajlaton.

Eddig halálos áldozatot nem követelt itthon a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírus, ám több olyan személyt is kiszűrtek az elmúlt évtizedekben, akik a kullancs csípése által kapták el a vírust. Ők erős immunrendszerüknek köszönhetően átvészelték a betegséget. Kirándulás, túra vagy szabadban végzett munka közben könnyen össze lehet szedni egy-egy kullancsot, ha ilyen történik, mielőbb el kell távolítani a vérszívót.

Milyen tünetei vannak a fertőzésnek?

Szakemberek szerint, ha kialakul a betegség, akkor az illető belázasodik, majd testszerte bevérzések alakulnak ki, a bőr, a nyálkahártya és szem kötőhártyája alatt is. A panaszok jellemzően a fertőzés után 1-13 nappal jelennek meg.

A Krími-Kongói vérzéses láz jelei:

akár hetekig is tartó magas láz,
hátfájás,
ízületi fájdalom,
gyomorfájás,
gyengeség
vörös szem és torok,
orrvérzés,
véraláfutások
valamint kipirult arc, súlyos esetben sárgaság jellemzi,

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A kullancsot nem szabad semmivel bekenni, nyomogatni, tekergetni, hanem csipesszel a szájszervénél megfogva kell kihúzni.

Az idei szezonban talált példányok azonosításról és a beküldés módjáról, valamint a Hyalomma kullancsokról további tudnivalók a https://kullancsfigyelo.hu/ weboldalon találhatók. Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont a lakosság segítségét kéri a Hyalomma kullancs magyarországi feltérképezésében, amennyiben ilyen egyedet találnak, jelezzék azt a kullancs@ecolres.hu e-mail-címen.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?