Idegen kullancsfaj jelent meg Magyarországon!
- Dátum: 2022.09.13., 06:04
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- állat, barázdált, betegség, bőr, csíkos, csípés, éghajlatváltozás, fertőzés, Hyalomma kullancs, immunrendszer, kirándul, kórokozó, kullancsfaj, nyálkahártya, ovális, sávozott, szem, terepfutás, túra, tünet, vérszívó, vírus
Aki szokott kirándulni, feltétlen olvassa el, ugyanis egy veszélyes kullancsfaj jelent meg Magyarországon, az éghajlatváltozás és a melegebb nyarak következményeként. A Hyalomma nevű kullancs nagyon sok kórokozót hordozhat, ez pedig a túrázókat, kirándulókat, terepfutókat fokozott óvatosságra inti.
Az említett kullancsfaj olyan betegséget hordoz, mint például a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírus, ez pedig állatra és emberre is egyaránt rendkívül veszélyes.
Honnan lehet felismerni a Hyalomma kullancsot?
Nos a képek alapján ez az állat meglehetősen feltűnő külsővel rendelkezik, Az állat formája ovális, lábai sávozottak, mondhatni csíkosak, a hátuk pedig barázdált. A méretük valamivel nagyobb, mint a Magyarországon látható és megszokott kullancsfajtáké.
Megfigyelték, hogy a Hyalomma kullancs leginkább a testnyílások területét kedveli, itt telepszik meg. Az állat tőlünk délebbre honos, ám kutatások szerint a vándormadarak segítségével érkeznek meg hozzánk, majd a talajon alakulnak át felnőtt kullanccsá, s a klímaváltozás hatására egyre nagyobb eséllyel élnek meg az itteni éghajlaton.
Eddig halálos áldozatot nem követelt itthon a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírus, ám több olyan személyt is kiszűrtek az elmúlt évtizedekben, akik a kullancs csípése által kapták el a vírust. Ők erős immunrendszerüknek köszönhetően átvészelték a betegséget. Kirándulás, túra vagy szabadban végzett munka közben könnyen össze lehet szedni egy-egy kullancsot, ha ilyen történik, mielőbb el kell távolítani a vérszívót.
Milyen tünetei vannak a fertőzésnek?
Szakemberek szerint, ha kialakul a betegség, akkor az illető belázasodik, majd testszerte bevérzések alakulnak ki, a bőr, a nyálkahártya és szem kötőhártyája alatt is. A panaszok jellemzően a fertőzés után 1-13 nappal jelennek meg.
A Krími-Kongói vérzéses láz jelei:
akár hetekig is tartó magas láz,
hátfájás,
ízületi fájdalom,
gyomorfájás,
gyengeség
vörös szem és torok,
orrvérzés,
véraláfutások
valamint kipirult arc, súlyos esetben sárgaság jellemzi,
Hogyan szedjük ki a kullancsot?
A kullancsot nem szabad semmivel bekenni, nyomogatni, tekergetni, hanem csipesszel a szájszervénél megfogva kell kihúzni.
Az idei szezonban talált példányok azonosításról és a beküldés módjáról, valamint a Hyalomma kullancsokról további tudnivalók a https://kullancsfigyelo.hu/ weboldalon találhatók. Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont a lakosság segítségét kéri a Hyalomma kullancs magyarországi feltérképezésében, amennyiben ilyen egyedet találnak, jelezzék azt a kullancs@ecolres.hu e-mail-címen.
Kertészkedés, mint a nagyszüleim sportja

A mozgás az egyik legfontosabb tényezője az egészséges életmódnak. De ez alatt nem feltétlenül kell feltétlen és kizárólagosan a konditermi edzésre vagy félmaraton lefutására gondolni: minden más mozgás is számít.
Gyógynövények nőknek

Vannak bizonyos gyógynövények, amiket kimondottan a nőket érintő egészségügyi problémákra ajánlanak, nézzük, mik ezek.
Nyugtató illóolajok otthonra

A megfelelő illatok kiválasztásával befolyásolhatjuk az érzelmeinket, a memóriánkat és csökkenthetjük a stresszt. Szakemberek szerint a jól megválasztott illatok nyugtatják az idegeket, javítják a hangulatot, nézzük melyek ezek az illatok?
Miért ne dobjuk ki a teafiltert?

A teázás minden országban nagy népszerűségnek örvend, hiszen a tea nemcsak finom, hanem nagyon sok jótékony egészségügyi hatása is van. Ha filteres teát fogyasztanak, akkor szeretném figyelmükbe ajánlani mai cikkünket!
Tartósítószer általánosságban

A vegyszeres tartósítás, vagyis a tartósítószerek alkalmazása az élelmiszeriparban elengedhetetlen eszköze a termékek eltarthatóságának növelésére, a romlás megelőzésére, valamint a minőség megőrzésére. A tartósítószerek olyan anyagok, amelyek megakadályozzák vagy lassítják az élelmiszerekben bekövetkező kémiai és biológiai változásokat, ezáltal védve a termékeket a mikrobiális romlástól és az oxidációtól.