Menü

A zöld tea áldásos hatásai

A zöld tea a világ egyik legnépszerűbb frissítő itala, mely az ősi Kínából származik, és innen terjedt el egész Ázsiában, majd szerte a világon. A zöld tea népszerűségének oka, hogy nemcsak élénkítő hatású, hanem alacsony koffeintartalmú, egészséges és finom ital.

A zöld teát egy örökzöld fatermetű növény, a Camellia sinensis leveleiből készítik, a teaültetvényeken bokorméretű cserjék formájában termesztik, meleg éghajlaton. A leveleket általában kézzel szüretelik, feldolgozási módok alapján pedig három alapvető teafajtát különböztetünk meg: zöld tea, fekete tea, oolong tea. Mi ma a zöld tea hatásaival foglalkozunk.

A zöld tea egyik legfontosabb előnye, hogy ez a fajta tea tartalmazza a legtöbb antioxidánst. A leveleket gőzölés után sodorják, majd hőhatásnak teszik ki, hogy aztán a szárított tealeveleket forrázzuk és fogyasszuk.

A zöld tea gazdag jótékony hatású flavonoidokban, kulcsfontosságú szerepet tölt be a rákellenes, antioxidáns szerepében, rendszeres fogyasztásának jótékony egészségügyi hatása hatása széles körben bizonyított, több évig tartó tudományos kutatások igazolják, hogy véd a szív- és érrendszeri betegségektől, fogyasztása növeli a csontok ásványianyag-sűrűségét, emellett segíti a testzsír csökkenését, így eredményes kiegészítője diétáknak, fogyókúráknak.

Az antioxidánsok leküzdik a szervezetben található szabad gyököket, ezáltal erősítve az immunrendszert. Szakértők szerint a legjobb minőségű zöld teák Japánból származnak, s mivel koffeintartalma alacsony, így az esti órákban is fogyaszthatjuk.

Elkészítésekor tegyük a leveleket vagy a filtert egy teáscsészébe, öntsünk rá forró vizet, majd hagyjuk állni 2-3 percig és fogyaszthatjuk is. Ami az arányokat illeti, kiindulási alapként használjunk 1-2 teáskanál (3-5 g) szálas zöld teát 1-1,5 dl vízhez. A felöntött és leszűrt zöld teát fogyaszthatjuk önmagában, vagy adhatunk hozzá egy kevés citromlevet, esetleg gyömbért.

A teát eredeti csomagolásában és/vagy szorosan lezárva, fénytől és nedvességtől védve kell tárolni.

Zöld tea vásárlásakor legyünk óvatosak, hiszen a hipermarketekben és a drogériákban is kapható olcsó filteres teautánzatok nem nyújtják a fent említett hatásokat, legbiztonságosabb teaházakból beszerezni. Ha eddig nem kóstoltuk, érdemes mostantól ezt a szokást bevezetni és naponta fogyasztani az egészséges nedűből.

Mennyire káros valójában az energiaital?

Nagyon sok helyen láthatjuk és hallhatjuk az energiaitalok fogyasztásának tiltását, de valójában olyan káros ez az ital, ahogy ezt mindenki beállítja? Van az a mennyiség, amely fogyasztása mellett vígan elélhetünk problémák nélkül, de ha nem vigyázunk, akár elhúzódó betegségekre is szert tehetünk.

Rovarok felhasználása élelmiszerekben

Az Európai Unióban engedélyezetté vált az UV-kezelt rovarpor élelmiszerekben való felhasználása. Vajon akarunk rovarokat enni?

Az ideális fehérjebevitel

Egyre gyakrabban találkozhatunk az áruházak polcain extra fehérjét tartalmazó termékekkel, azonban tényleg szükséges ezeknek fogyasztása az átlagemberek számára? Vizsgáljuk meg mi is a különbség egy átlag felnőtt és egy sportoló napi fehérjebevitele között.

Milyen a jó és a rossz koleszterin?

A dohányzás és a magas vérnyomás mellett a magas koleszterinszint is a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, ám hallani jó és rossz koleszterinről. Milyen a jó és a rossz koleszterin?

Egészségesek az izotóniás italok?

Az izotóniás italokat (más néven sportitalokat) általában sportolók fogyasztják az edzések előtt, alatt, illetve a testmozgás végeztével. Vajon egészségesek ezek az italok? Miért van szükség ezekre?