Menü

A lakás elfeledett porraktárai

A jó háziasszony tisztán tartja a lakást, gondoskodik a család étkezéseiről, kimossa, vasalja, és hajtogatva a szekrénybe rakja a ruhákat. Ez olyan szépen hangzik, és sokan próbálunk ennek megfelelni, de mindig vannak helyek, dolgok, amik elmaradnak a takarításból. Ha igazán tiszta lakást és környezetet szeretnél, akkor adunk pár tippet, amire érdemes odafigyelni.

A takarítást érdemes fentről lefelé kezdeni annak ellenére, hogy azt mondják, a por felfelé száll. Az emberek többsége sokszor nem lát el a saját szemmagasságánál feljebb. Letöröljük a polcokat, leszedegetjük a csecsebecséket, lemossuk a szekrényeket, de mi van azzal, ami ennél is feljebb van?

A csillárok, lámpák kérdése

Üvegből és textilből készült lámpaburánk van a plafonról lefelé ereszkedve, nem használjuk túl sokat, hiszen próbálunk a természetes fény mellett élni, dolgozni, este is inkább az asztali, vagy állólámpa van használatban, mert koncentráltabb a fénye. Amikor felkapcsoljuk a plafon világítást, akkor döbbenünk rá, hogy te jó ég, mekkora por áll rajta. Ugyanez a helyzet az állólámpával is. Nagyon vigyázzunk, hogy amikor pucoljuk, ne vizes ronggyal tegyük, mindig kapcsoljuk le, hiszen áramütés veszélye áll fenn ilyenkor.

Beltéri ajtók

Természetesen lemossuk az ajtókat, heti többször áttöröljük a kilincseket, legalább is én, mert három, néha igen koszos kiscsávó keze fogdossa rajtunk, felnőtteken kívül, így ez nálunk alap dolog. De kinek jut eszébe az ajtólap teteje és az ajtófélfa tetejének letörlése? Na? Lássuk be, hogy nem mindenkinek tartozik az alap takarítási rutinhoz, pedig olyan szépen megül ott az a fránya por és minden egyes ajtócsukásnál a huzat lefújja a felső réteget, ezzel összeszórva a környezetet.

Függönyök és karnisok

A nagytakarítások alkalmával, főleg a nagyobb ünnepek közeledtével szoktuk hallani, vagy mondani, hogy ablakot kell pucolni, függönyt kell mosni. Én például minden héten leporszívózom a függönyök és a karnisok tetejét, egészen meglepő a különbség ilyenkor, mintha több fény jutna a lakásba.

Falon kívül elvezetett a csövek

A legmeghatározóbb ebből a szempontból, a gázcsövek és fűtéscsövek falon kívüli elvezetése, mert nem mindenhol került bevésésre, főleg a régebbi építésű lakásokban figyelhetjük ezt meg. A konyhában nem csak a por, hanem a felszálló gőz és párolgó zsiradék is rátesz egy lapáttal, egy idő után szinte levakarhatatlan lesz, ha nem tisztítjuk rendszeresen.

Mosdószekrény

A fürdőben nekünk olyan fali szekrény van felszerelve, aminek a tetejébe szerelt spot lámpák adják a fényt. Ennek a polcnak a tetején csodálatos pormacskák tanyáznak néha, hiszen a fürdőszobában öltözködünk, törölközünk, mind olyan tevékenység, ami szöszöléssel jár.

Ne feledkezzünk meg azokról a helyekről, amik magasabban vannak a szemünknél, hiszen, ha rendszeresen tisztítjuk őket, akkor a levegőnk tisztább, a környezetünk egészségesebb lesz, a lakásunk rendezettebb.

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.