Menü

Geocaching, a kincskereső játék

A geocaching egy világszintű szervezet, a világ minden táján megtalálható, a kincskeresés és felfedezés modernkori játéka. Nagyon sokszor találkozom olyan emberekkel, akitől, ha megkérdezem, hogy hallott-e már róla, fogalma sincs miről beszélek. Pedig szó szerint a világon mindenhol játszák, követik, teljesítik, de nézzük, miről is van szó.

Kiben ne égne a vágy, hogy idegen tájakat, csodálatos környezetet, vagy kulturális, történelmi jelentőséggel bíró helyeket ismerjen meg úgy, hogy egy kütyü segítségével még el sem tévedhet. Na jó, azért van lehetőség eltévedni, velünk is megtörtént már nem egyszer, de azért a gps igen nagy segítségünkre van.

A játék lényege, hogy az internetes oldalon megadott gps koordinátákat meg kell keresni. Ezeken a pontokon úgynevezett ládák vannak, ezek lehetnek fizikailag is ládák, vagyis dobozok, de lehetnek virtuális ládák is, amik például feliratok, évszámok egy-egy épület oldalán. Amikor megtaláljuk a ládát, az ott található jelszóval regisztrálni tudunk a láda oldalán és ezzel bezsebelhetjük az elismerést, hogy ügyesek vagyunk és teljesítettük a küldetést. A fizikai ládában megtalálható logbookba pedig beírhatjuk nevünket/nicknevünket megtalálás dátumával, emellett beletehetünk egy kis apróságot, vagy kicserélhetjük valamilyen kis csecsebecsére a benne található kis tárgyat. Fontos, hogy korrekten intézzük ezt, csak akkor veszünk ki bármit, ha bele is teszünk. Eddig ez egészen jól hangzik, nem? De most jön csak a lényeg, vagyis azon kívül, hogy "kincset" keresünk, miért is jó ez nekünk?!

A ládák minden esetben valamilyen jelentőségteljes helyen vannak eldugva. Lehet ez egy csodálatos kilátás a tájra egy kilátó tetején, egy történelmi jelentőségű rom az erdő, de akár egy város közepén, vagy egy nagyváros látványosságait bemutató multiláda, ami több pontból álló útikalauzunk lehet. A rejtők, akik a ládákat rejtik el, mind olyan hétköznapi emberek, akik meg akarják mutatni a Föld szépségeit azzal, hogy olyan helyre hívnak minket ládát keresni, amit magunktól nem biztos, hogy megnéznénk.

A ládák oldalain mindenről tájékozódhatunk, mint például kocsival megközelíthető e, babakocsival ajánlott e útnak indulni, vagy hogy hány méter szintkülönbséggel kell számolnunk egy túrázás alatt. Minden információt megtalálunk arról is, hogy milyen kis csodát akar megmutatni a rejtő a láda elhelyezésével. Hihetetlen, de akár a szomszéd utcában is lehet olyan, amiről nem is tudunk, ezzel a lehetőséggel élve mindent felfedezhetünk és a gyerekek is élvezni fogják a kincskereső túrát.

A geocaching egy jó lehetőség arra, hogy akár egyedül, akár családosan, vagy kutyával is egy jót kiránduljunk úgy, hogy közben megismerjük környezetünk természetes és épített látnivalóit.

Mik azok a mandalák?

Mik a mandalák és azok eredete, milyen összefüggésben vannak a meditációval, a relaxációval, a pihenéssel és mit jelentenek?

Miért olyan népszerűek a virtuális futások?

Az online tér népszerűsége minden eddiginél nagyobb, egyre több időt töltünk a „kütyük” - kel a kezünkben. A valóság ma már egyre inkább gépek és emberek közötti.
Online világ, valódi futás, mit jelent ez?

Miért épp a nordic walking?

Sokan vannak, akik szeretnének mozogni, de nem tudnak edzőterembe járni, intenzívebb sportot folytatni, ennek ellenére törekednek a mozgásra, néhány kiló leadására, fitt életmód folytatására, egészséges élet kialakítására. A nordic walking edzés számukra igazán tökéletes választás lehet.

Miért jó kempingezni?

Ha valaki a vakáció alatt a lehető legtöbbet szeretné a szabadban tölteni, a természetben lenni, a csillagos ég alatt aludni, akkor a legjobb, amit tehet, hogy elmegy kempingezni, hiszen ez egy óriási kaland.

A meditáció számtalan jótékony hatása

Aki meditál, az elméjét edzi. Mint a testnek a sport. A befelé fordulásról szól, a gondolatok megfigyeléséről, a jelen pillanatban való létezésről és még sok másról is, s mindehhez nincs szükség másra, csak egy kis csendre, nyugalomra és motivációra.