Menü

Mik a teendők kullancscsípés esetén?

A kullancsok elsősorban vízpartokon, füves, gazos területen a leggyakoribbak. Bokrok, cserjék, vagy adott esetben fűszálakon várakoznak, majd hozzátapadnak az arra járó ember bőréhez, ruházatához, valamint a kisállatok szőréhez is. Ezután megfelelő helyet keresnek maguknak, előszeretettel választják a testhajlatokat, mint például a: hónalj, térd- és lágyékhajlat. A kiválasztott területre egyfajta nyállal, vagy ragasztószerrel rögzítik magukat, majd néhány napos vérszívásba kezdenek, ez alatt pedig sokszorosára képesek megnőni, végül eleresztik az áldozatukat, és megpróbálnak elrejtőzni lehetőségeikhez mérten.

Ilyenkor előfordulhat az a megmosolyogtató jelenség, hogy a kullancs annyira megszívja magát vérrel, hogy a lábai nem érik el a Földet, ezáltal önmaga csapdájába esik. Például kisállatok esetén sokszor lehet látni, hogy egy kutyából kiesett kullancs az emberi figyelem szempontjából rossz helyen esett ki az áldozatából, és annyira nagy a potroh része az állatnak, hogy nem képes járni, ezáltal pedig könnyedén meg lehet fogni az élősködőt, és “kivégezni”.

Hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen?

A kullancscsípések és a Lyme-kór ellen több mindent is tehetünk, mint például:

Túrázás esetén mindig használjunk szúnyog- és kullancsriasztó aeroszolt!
Ha erdőben vagy sűrű fás területen vagyunk, akkor érdemes hosszú szárú nadrágot és hosszú ujjú pólót viselni.
Egész napos túrázások után érdemes alaposan átnézni magunkat, különösen a hajlatokat, hónaljat, hogy nem-e egy kullancs vacsorája lettünk.
Kertes házban, a kert rendezetten tartása az egyik legfontosabb megelőzés a kullancsok ellen.

Kisállatainkat óvni kell a magas füves területekről, valamint kullancscsípés esetén figyelni kell, hogy nem-e rosszabb lesz az állapotuk.

Mi a teendő kullancscsípés esetén?

A kullancsot minél előbb távolítsuk el. 24 órán belül bármilyen kullancs által okozott fertőzés esélye csekély.
Eltávolításkor vigyázzunk a kullancs eltávolítására. Ne használjunk semmilyen olajat, krémet, hegyes tárgyat. A helyes eltávolítási módszer az, hogy a kullancsot közvetlenül a bőr felett a fejénél kell megfogni úgy, hogy a hasát nem nyomjuk össze. Majd a csipesszel tekerés nélkül egy határozott mozdulattal ki lehet húzni a kullancsot a bőr felületéből.

Közvetlenül az eltávolítás után nem érdemes fertőtleníteni a sebet, mert adott esetben csak irritációt okoz. Valamint előfordulhat, hogy beleszakad az élősködő szájszerve a sebbe, ilyenkor nem szabad pánikba esni, ugyanis 1-2 napon belül általában magától kilöki a szervezet.

Ha pedig nagyon pánikba esünk, akkor mindig ott van az orvosi ügyelet és a háziorvos is, akihez lehet fordulni ilyen jellegű problémával. Ők pedig remélhetőleg néhány másodperc alatt megoldják a problémát, noha mellé lehet, hogy kap tőlük az adott személy némi dorgálást is, hogy ezzel a problémával miért fordult hozzájuk, és miért nem oldotta meg a problémát otthon.

Ha baj van…

A kullancsok által terjesztett Lyme-kór (vagy borreliosis) a Borrelia nemzetségbe tartozó baktériumok által okozott megbetegedés. A Lyme-kór alattomos betegség, ugyanis megfertőződés esetén nem mutat heves tüneteket, és akár hetekig is lappanghat az emberi testben jelentősebb tünetek nélkül.

A Lyme-kórban érintetteknél egy hónapon belül egy piros folt alakul ki a csípés helyén. A betegség korai szakaszában pedig legtöbbször láz, hidegrázás, feltűnő fáradékonyság, nyakmerevség, erős ízületi fájdalmak jelentkeznek. Kezelés hiányában ezek a tünetek súlyosbodnak, valamint a fertőzés megtámadhatja a szívet és az agyat, ezzel szívritmuszavart, agyidegi gyulladást okozva. Végül, ha teljesen kezeletlen marad a betegség, akkor ezek a gyulladásos tünetek okozzák az érintett ember vagy kisállat halálát.

Azonban a jó hír, hogy a betegség ma már könnyedén gyógyítható antibiotikumos kezelésekkel. A legtöbb esetben 2-4 hét közötti antibiotikumos kezelés elegendő ahhoz, hogy a fertőzés megszűnjön. Emellett előfordulhat, hogy a Lyme-kórral fertőzött embereknél a fertőzés után is jelentkezhetnek a tünetek. Ezt krónikus Lyme-kór szindrómának nevezik. Jelenleg a Lyme-kór még súlyos megbetegedésnek számít, az egyetlen hatásos kezelés ellene az antibiotikumos kezelés, amely mellé legtöbbször érdemes probiotikumokat fogyasztani, mert ezek a szerek általában megterhelőek a szervezet számára.

A Lyme-kórra (jelenleg még) más alternatív módszer nem létezik, legtöbbször kezelés nélkül egy egészséges felnőtt ember immunrendszerét is ledönti a fertőzés, így a kezelés az elsődleges. Azonban a megelőzés még inkább fontos, odafigyeléssel és megfelelő elővigyázatossággal a legtöbb ember akár egész élete alatt elkerülheti a kullancscsípést, a Lyme-kórt pedig még inkább.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.