Menü

Készítsd el a saját házi pestodat!

Ebben a cikkben egy házi pesto receptet osztunk meg. A recept nem bonyolult, és miután egyszer megkóstoltad a sajátodat, talán már nem is lesz többé kedved a boltihoz. Nem, is húzzuk tovább az időt, lássuk a receptet!

Összetevők:

2 csésze friss bazsalikomlevél
fél csésze frissen reszelt parmezán sajt
fél csésze extra szűz olívaolaj
fél citrom leve
egyharmad csésze fenyőmag (helyettesíthető mással, erről később írunk részletesebben)
2 gerezd reszelt fokhagyma
2 teáskanál tengeri só (ízlés szerint változtathatod)
negyed teáskanál frissen őrölt fekete bors (vagy ízlés szerint)

Elkészítés:

Egy serpenyőt melegíts fel közepes lángra. Öntsd bele a fenyőmagot, és pirítsd, amíg aranyszínű nem lesz. Ez körülbelül 3-4 percig tart, de ehhez folyamatosan kevergetned kell, nehogy odaégjen.

Az olívaolajon kívül minden összetevőt tegyél egy konyhai aprítóba, és aprítsd össze őket. Közben fokozatosan add hozzá az olíva olajat is, de figyelj oda, hogy az aprító falára tapadt részeket, olajat is lekapard. Ha ezzel végeztél, már csak egy lépésre vagy a végétől.

Töltsd bele üvegekbe a masszát! Elkészültél életed első pestojával! J

Hűtőben 7 napig eláll, de akár a fagyasztóba is beteheted (maximum 3 hónapra), vagy jégkockatartóban is lefagyaszthatod, akár 6 hónapra is.

Ezt a receptet akkor is érdemes kipróbálnod, ha egyébként nem vagy pesto fan. Másabb jellege van, mint bolti társainak, így lehet te is szeretni fogod.

Kész lett, ízlik is, de mire használjam?

A pestot széleskörű felhasználási lehetőségei is jól jellemzik. Teheted tésztára, keverheted salátaöntethez, kipróbálhatod pizzaszószként, eheted párolt zöldségekkel, megkenheted vele a szendvicsedet. Garantált, hogy ez a viszonylag erős íz minden fogást feldob.

Nem találok fenyőmagot a boltban (vagy nem akarok venni, mert nagyon drága). Mit tehetek?

Szerencsére van egy pár alternatíva, amit használhatsz helyette.

Mandula: remek helyettesítő. Sokan költséghatékonyság céljából például fele fenyőmaggal, fele mandulával készítik el a receptet, de csak mandulával is jól működik.

Dió: szintén remekül helyettesít, és nem befolyásolja a pesto ízét vagy állagát.

Pisztácia: csakúgy viselkedik, mint a fent említettek, viszont extra szép zöld színt biztosít. Sokak szerint ez a legtökéletesebb helyettese a fenyőmagnak, bár szintén elég borsos ára van.

Mogyoró: ezt is használhatjuk, de vigyázzunk, mert kicsit megváltoztatja a pesto ízét.

Makadámdió: szintén alkalmazhatjuk, viszont csak akkor, ha nincs más lehetőségünk.

Reméljük, kedvet kaptál, és kipróbálod a receptet!

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.