Készítsd el a saját házi pestodat!
- Dátum: 2022.08.07., 02:46
- Fort Molnár Henriett
- képek:pexels.com
- egészség, étel, étrend, főzés, olajos magvak, recept
Ebben a cikkben egy házi pesto receptet osztunk meg. A recept nem bonyolult, és miután egyszer megkóstoltad a sajátodat, talán már nem is lesz többé kedved a boltihoz. Nem, is húzzuk tovább az időt, lássuk a receptet!
Összetevők:
2 csésze friss bazsalikomlevél
fél csésze frissen reszelt parmezán sajt
fél csésze extra szűz olívaolaj
fél citrom leve
egyharmad csésze fenyőmag (helyettesíthető mással, erről később írunk részletesebben)
2 gerezd reszelt fokhagyma
2 teáskanál tengeri só (ízlés szerint változtathatod)
negyed teáskanál frissen őrölt fekete bors (vagy ízlés szerint)
Elkészítés:
Egy serpenyőt melegíts fel közepes lángra. Öntsd bele a fenyőmagot, és pirítsd, amíg aranyszínű nem lesz. Ez körülbelül 3-4 percig tart, de ehhez folyamatosan kevergetned kell, nehogy odaégjen.
Az olívaolajon kívül minden összetevőt tegyél egy konyhai aprítóba, és aprítsd össze őket. Közben fokozatosan add hozzá az olíva olajat is, de figyelj oda, hogy az aprító falára tapadt részeket, olajat is lekapard. Ha ezzel végeztél, már csak egy lépésre vagy a végétől.
Töltsd bele üvegekbe a masszát! Elkészültél életed első pestojával! J
Hűtőben 7 napig eláll, de akár a fagyasztóba is beteheted (maximum 3 hónapra), vagy jégkockatartóban is lefagyaszthatod, akár 6 hónapra is.
Ezt a receptet akkor is érdemes kipróbálnod, ha egyébként nem vagy pesto fan. Másabb jellege van, mint bolti társainak, így lehet te is szeretni fogod.
Kész lett, ízlik is, de mire használjam?
A pestot széleskörű felhasználási lehetőségei is jól jellemzik. Teheted tésztára, keverheted salátaöntethez, kipróbálhatod pizzaszószként, eheted párolt zöldségekkel, megkenheted vele a szendvicsedet. Garantált, hogy ez a viszonylag erős íz minden fogást feldob.
Nem találok fenyőmagot a boltban (vagy nem akarok venni, mert nagyon drága). Mit tehetek?
Szerencsére van egy pár alternatíva, amit használhatsz helyette.
Mandula: remek helyettesítő. Sokan költséghatékonyság céljából például fele fenyőmaggal, fele mandulával készítik el a receptet, de csak mandulával is jól működik.
Dió: szintén remekül helyettesít, és nem befolyásolja a pesto ízét vagy állagát.
Pisztácia: csakúgy viselkedik, mint a fent említettek, viszont extra szép zöld színt biztosít. Sokak szerint ez a legtökéletesebb helyettese a fenyőmagnak, bár szintén elég borsos ára van.
Mogyoró: ezt is használhatjuk, de vigyázzunk, mert kicsit megváltoztatja a pesto ízét.
Makadámdió: szintén alkalmazhatjuk, viszont csak akkor, ha nincs más lehetőségünk.
Reméljük, kedvet kaptál, és kipróbálod a receptet!
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!