Menü

Babérlevél, a népi gyógymód egyik alapköve

Mindenki ismeri a babérlevelet, hiszen a konyhában előszeretettel használjuk fűszerként, főleg ételek savanykás mellékízéért felelős, de vajon hánya tudják, hogy mi mindenre is jó még?

Ez a növény a Földközi-tenger térségében kezdte pályafutását, eleinte kis cserje, majd lassan fa nő belőle, jellegzetes kesernyés, fanyar íze és szaga van. A levelet leszedve egyben, vagy szárítva és utána őrölve is használhatjuk, és nagy szerencsénkre jó sokáig eláll a fűszerek között. Arra mindenképpen oda kell figyelnünk, hogy ha frissen szedett levelet használunk főzéshez, akkor csínján bánjunk az adagolással, mert sokkal intenzívebben érezhető, mint szárított vagy őrölt változata.

Sok kultúrában ősi gyógynövényként tartják számon, hiszen nem csak finom, hanem testünk számos területén segíthet, kívül-belül gyógyír a bajokra.

Először is nagyon jó gyulladáscsökkentő hatással bír, emellett vírus-, baktérium- és gombaölő szerként is számon tartják. Külsőleg borogatásként enyhíti az ízületi fájdalmakat, segít a bőr regenerációjában, csillapítja a pattanások lobját. Az kozmetikai kezelések során előszeretettel használják lemosásra, hiszen halványítja az erős pigment- és májfoltokat. Használhatjuk tonikként, kiáztatva és teafa olajjal keverve arclemosáshoz, összehúzza a pórusokat, csökkenti a gyulladásokat és segít a fényes, zsíros bőr helyreállításában. Sebeket és karcolásokat is bekenhetünk babérlevél pasztával, ekkor kifejti antibakteriális és mikrobaölő hatását. Babérlevél olajjal masszírozva halántékunkat, enyhíthetjük fejfájásunkat, könnyíthetjük pihenésünket, alvásunkat.

Belsőleg sem elhanyagolható a hatóereje, készíthetünk teát belőle, amit többféle kellemetlen tünet enyhítésére használható. Kaffeinsav tartalma szabályozza a koleszterin szintet, segít az érfalak erősítésében, ezáltal kevesebb az esélyünk egy stroke vagy szívinfarktus kialakulásra. Amikor levesbe, főzelékbe tesszük, nem is gondolunk arra, hogy nem csak az íze miatt lesz ez nekünk jó, hanem azért is, mert segíti az emésztésünket, főleg nehéz ételek fogyasztásánál.

Serkenti és könnyíti a méreganyagok kiürítését, segítséget nyújt, hogy szervezetünk gyorsabban bontsa le a táplálékot. Teát akkor készítsünk, amikor hasi görcsök, gyomorgörcsök, hányinger kínoz. Ekkor érdemes heti két-három alkalommal is fogyasztani. A női ciklus esetén is hasznos lehet, hiszen nem csak a menstruációs görcsöket enyhíti, hanem segít beállítani a ciklust is.

A babérlevél egy multifunkcionális növény, ami szinte minden háztartásban fellelhető. Nem csak szuper fűszer, hanem hasznos gyógynövény is, emellett termeszteni sem egy ördöngösség. Az internet tele van pazar receptekkel, tea és olaj készítési kisokossal, bátran használjuk, de sosem árt kikérni egy szakember véleményét.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.