Babérlevél, a népi gyógymód egyik alapköve
- Dátum: 2022.08.06., 10:58
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- babérlevél, emésztés, fűszer, gyógyhatás, gyógynövény, gyomorgörcs, gyulladáscsökkentő, hasi görcs, ízületi gyulladás, koleszterinszint, népi gyógyászat, növény, olaj, pattanás, pigment folt, stroke, szívroham, tea
Mindenki ismeri a babérlevelet, hiszen a konyhában előszeretettel használjuk fűszerként, főleg ételek savanykás mellékízéért felelős, de vajon hánya tudják, hogy mi mindenre is jó még?
Ez a növény a Földközi-tenger térségében kezdte pályafutását, eleinte kis cserje, majd lassan fa nő belőle, jellegzetes kesernyés, fanyar íze és szaga van. A levelet leszedve egyben, vagy szárítva és utána őrölve is használhatjuk, és nagy szerencsénkre jó sokáig eláll a fűszerek között. Arra mindenképpen oda kell figyelnünk, hogy ha frissen szedett levelet használunk főzéshez, akkor csínján bánjunk az adagolással, mert sokkal intenzívebben érezhető, mint szárított vagy őrölt változata.
Sok kultúrában ősi gyógynövényként tartják számon, hiszen nem csak finom, hanem testünk számos területén segíthet, kívül-belül gyógyír a bajokra.
Először is nagyon jó gyulladáscsökkentő hatással bír, emellett vírus-, baktérium- és gombaölő szerként is számon tartják. Külsőleg borogatásként enyhíti az ízületi fájdalmakat, segít a bőr regenerációjában, csillapítja a pattanások lobját. Az kozmetikai kezelések során előszeretettel használják lemosásra, hiszen halványítja az erős pigment- és májfoltokat. Használhatjuk tonikként, kiáztatva és teafa olajjal keverve arclemosáshoz, összehúzza a pórusokat, csökkenti a gyulladásokat és segít a fényes, zsíros bőr helyreállításában. Sebeket és karcolásokat is bekenhetünk babérlevél pasztával, ekkor kifejti antibakteriális és mikrobaölő hatását. Babérlevél olajjal masszírozva halántékunkat, enyhíthetjük fejfájásunkat, könnyíthetjük pihenésünket, alvásunkat.
Belsőleg sem elhanyagolható a hatóereje, készíthetünk teát belőle, amit többféle kellemetlen tünet enyhítésére használható. Kaffeinsav tartalma szabályozza a koleszterin szintet, segít az érfalak erősítésében, ezáltal kevesebb az esélyünk egy stroke vagy szívinfarktus kialakulásra. Amikor levesbe, főzelékbe tesszük, nem is gondolunk arra, hogy nem csak az íze miatt lesz ez nekünk jó, hanem azért is, mert segíti az emésztésünket, főleg nehéz ételek fogyasztásánál.
Serkenti és könnyíti a méreganyagok kiürítését, segítséget nyújt, hogy szervezetünk gyorsabban bontsa le a táplálékot. Teát akkor készítsünk, amikor hasi görcsök, gyomorgörcsök, hányinger kínoz. Ekkor érdemes heti két-három alkalommal is fogyasztani. A női ciklus esetén is hasznos lehet, hiszen nem csak a menstruációs görcsöket enyhíti, hanem segít beállítani a ciklust is.
A babérlevél egy multifunkcionális növény, ami szinte minden háztartásban fellelhető. Nem csak szuper fűszer, hanem hasznos gyógynövény is, emellett termeszteni sem egy ördöngösség. Az internet tele van pazar receptekkel, tea és olaj készítési kisokossal, bátran használjuk, de sosem árt kikérni egy szakember véleményét.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?