Menü

Mivel csökkenthetjük a trombózis rizikóját?

A trombózis igen súlyos betegség, ami genetikai hajlam miatt vagy egészségtelen életmód miatt alakulhat ki.

A téma befészkelte magát a fejembe, miután férjem túlvan két visszérműtéten (szívből örülök, hogy csak két lába van). A nők egy részénél a terhesség alatt gyakran jelennek meg a visszerek, megpattant hajszálerek, ezért úgy gondoltam hasznos témát hozok, s írok arról, mivel csökkenthetjük a trombózis rizikóját.

A trombózis a nyári hónapokban veszélyesebb, ugyanis a vérkeringés lelassul, az erek kitágulnak, a bennük folyó vér pangani kezd, s fennáll a veszélye a vérrögök kialakulásának. A folyadékfogyasztás azért kulcsfontosságú, mert a dehidratáció hatására a vér sűrűsödik és ez megnöveli a vérrögök keletkezésének kockázatát.

A kismamák ezért (is) fokozottan ügyeljenek az elegendő folyadékfogyasztásra, mely alatt a vizet értjük, nem a cukrozott szénsavas üdítőket, vagy a kólát, kávét.

A kánikulában visszeres lábakkal kerüljük a közvetlen napot, inkább árnyékos helyeken tartózkodjunk, s lehetőség szerint locsoljuk lábainkat hideg vízzel.

A betegségtől függetlenül is nagyon jótékony a váltott hideg-meleg vizes tusolás, ezzel a vérkeringést tudjuk fokozni. A hideg vízzel való tusolás valóban nem a legkellemesebb, de elég akár csak a lábakra alkalmazni a váltott zuhanyt.

Sportoláshoz és műtét után a párom kompressziós harisnyát, zoknit hord, bár gondolom nem a legkényelmesebb viselet a kánikulában, de nagyon sokat segít a vérkeringés fokozásában és a fájdalom csillapításában.

Szakemberek figyelmeztetnek a mozgás és az életmódváltás fontosságára, melyet nyáron a kora reggeli órákban javasolt elvégezni, mely lehet könnyű séta, túra, kirándulás, biciklizés, kocogás, torna, jóga.

Ha valaki hajlamos a trombózisra, akkor nem szabad szaunáznia, gőzfürdőbe mennie, ezzel még többet árt a betegségnek, ugyanez elmondható a meleg vizű, tehát 36 foknál melegebb termálfürdőkről is.

Utánanéztem néhány ételnek, melyek fogyasztása segíthet megelőzni a trombózist. A helyes étrend támogatja az egészséget, ezek az ételek pedig a szív és az erek védelmét. Néhány étel, ami segít megelőzni a trombózist:

Nem kell drasztikus és szigorú diétára gondolni, inkább egészséges ételekre és italokra, némi mozgással fűszerezve.

A rostban gazdag ételek bizonyítottan segítik csökkenteni a koleszterinszintet és így a vérrögképződést.

A halak omega-3 esszenciáliszsír-tartalma erősíti, támogatja a vérereket, a padlizsán remek koleszterinszint-csökkentő, míg napi egy marék dió már képes csökkenteni az LDL-koleszterinszintet, védi az ereket, a szívet, s az olívaolaj is nagyon jótékony hatású. A gyömbér is gyulladáscsökkentő, és némiképp gátolja a vérrögök képződését.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.