Menü

Gyógyteák, melyek felturbózzák az anyagcseréd

Talán néhányan már észrevették azt a bizonyos paradoxont, miszerint, ha keveset eszünk, másnap nem kevesebbet fog mutatni a mérleg, hanem épp ellenkezőleg: többet. Ha pedig bőségesen étkezünk, másnap meglepő módon lehet, hogy kevesebbet mutat a mérleg, mint előtte. Ez hogyan lehetséges? Úgy, hogy az anyagcsere minél kevesebbet eszünk, annál lassabb. Persze ez nem mindenkire igaz, van, akinek az anyagcseréje bármit is eszik, rendkívül gyors és van, aki egy kis gyümölcsöt sem ehet anélkül, hogy meglátszódna rajta, mivel nagyon lassan dolgozza fel a szervezete az elfogyasztott táplálékot.

Ha az anyagcserénk lelassul, az nem csak azzal jár, hogy a többet mutat a mérleg, hanem azzal is, hogy a diétánk megrekedhet egy ponton, ami pedig motiváció vesztéshez vezethet. Az anyagcserénket legjobban aktív életmóddal, sok testmozgással és tápanyagokban és vitaminokban gazdag, változatos étkezéssel gyorsíthatjuk fel, illetve vannak más opciók is, mint például a különböző gyógyteák. Ezek nem zsírégető csodaszerek, mindössze segítenek az emésztőrendszernek és felgyorsítják az anyagcserefolyamatokat.

Ezek nagyon egyszerű teák, otthon is elkészíthetők, ráadásul szinte mindegyik rendelkezik egyéb, egészségünk szempontjából előnyös tulajdonsággal. Az egyik ilyen a gyulladáscsökkentő tulajdonság, ami azért kifejezetten hasznos, mert az emberi szervezetben általában megtalálhatók kisebb-nagyobb gyulladások, ezeket pedig így nagyszerűen kordában lehet tartani.

Az egyik közkedvelt anyagcsere gyorsító tea az ananászos-gyömbéres tea. Ez nem csak felgyorsítja az anyagcserénket, de javítja a bélműködést, normalizálja a vércukorszintet és puffadás ellen is kiváló. A tea elkészítéséhez mindössze egy fél ananász héja, egy narancs héja, egy kanálnyi reszelt gyömbér és egy liter víz szükséges. Ahogy a legtöbb teát, úgy ezt is először felforraljuk, majd 5 percig állni hagyjuk, végül pedig leszűrjük és már fogyasztható is.

Ha nem kedveljük a gyömbér vagy a narancs ízét, akkor talán jobb választás lehet a nyugtató hatásáról ismert levendulás zöld tea. A levendula persze nem csak nyugtat, hanem javítja az emésztést és serkenti az anyagcserét. Elkészítése is rendkívül egyszerű. Egy evőkanál levendula és egy evőkanál zöld tea szükséges hozzá, de készíthetjük filteres zöld teából is, viszont a levendulát mindenképp igyekezzünk szárított formában beszerezni, nem filteres teaként. Szintén leforrázzuk, mint a gyömbéres tea esetében, majd pár perc állás után leszűrjük és már fogyaszthatjuk is.

Ha kedveljük a hagyományos ízeket, akkor a legjobb választás az Oolong tea lehet. Ez egy hagyományos kínai tea, ami köztudottan egészséges. Javítja a koleszterinszintet, serkenti az anyagcserét és gyulladáscsökkentő hatása is van. Magyarországon is kapható több helyen, főként drogériákban, bioboltokban és herbáriákban, de az internetről is rendelhetünk hasonló termékeket forgalmazó webshopokból is.

Elkészítése is rendkívül egyszerű, egy teáskanálnyi szálas teát forrázzunk le egy bögrényi vízzel, majd hagyjuk állni 10 percet, utána pedig szűrjük le. Naponta maximum 2 csésze elfogyasztása ajánlott.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?