Menü

A citromsav és az aszkorbinsav közötti különbség

Míg a citromsav és az aszkorbinsav hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, két teljesen különböző vegyületről van szó, melyeket teljesen eltérő célokra használunk.

A fő különbség a citromsav és az aszkorbinsav között, hogy míg az előbbi teljesen természetes, a másik szintetikus módon előállított. Molekuláris szinten viszont csak egy oxigén atomban térnek el egymástól, de éppen ettől az oxigénatomtól lesz az aszkorbinsav jobb tartósítószer, a citromsav pedig egy kiváló élelmiszeradalék.
Citromsav kémiai tulajdonságok

A citromsav kémiai képlete C6H8O7, ami azt jelenti, hogy hat szénatomból, nyolc hidrogénatomból és hét oxigénatomból áll. Az aszkorbinsav ezzel szemben csak hat oxigénatomot tartalmaz, így az ő kémiai képlete a következő: C6H8O6.
Természetes vs szintetikus citromsav?

A citromsav természetes módon megtalálható a citrusfélékben és még néhány zöldségben is. Mivel erjedő cukornádról van szó, ezért a citromsavat szintetikusan is elő lehet állítani. Az aszkorbinsav azonban egy teljesen szintetikus termék, melynek rokona a C-vitamin, amivel leggyakrabban a táplálék kiegészítőkben és a különböző vitamin készítményekben találkozunk. Az aszkorbinsav természetes formája a C-vitamin, amit szintén megtalálhatunk a citrusfélékben, a fekete ribizliben, a guajavában, a kiviben, a brokkoliban és a kelbimbóban.

Főzés
Az aszkorbinsavnak van néhány előnye a konyhában, amivel a citromsav nem rendelkezik. Az aszkorbinsav kiváló tartósítószerként működik, valamint a vágott zöldségeket és gyümölcsöket is frissen tartja, megmenti őket a barnulástól. Mivel elősegíti az élesztő munkáját, ezért kenyérsütésben is kiválóan alkalmazható.

Ízesítés
A feldolgozott élelmiszerek és italok esetében is hasznát veszik a citromsavnak, hogy fanyar, savanykás ízű végeredményre jussanak. a bogyós italokban, a gyümölcs ízű édességekben gyakran használják a citromsavat aromakánt és adalékanyagként. Egyes pékek is úgy döntenek, hogy használják a citromsavat saját kovászukhoz, így a kenyér robosztusabb és savanykásabb lesz.

Citromsav előnyei
Mint gyógyszer, az aszkorbinsavat leggyakrabban a skorbut kezelésére használják, ami a C-vitamin kóros hiánya a szervezetben. Esetenként azonban az aszkorbinsavat más betegségek megelőzésére is használják.

A citromsavat leggyakrabban akkor alkalmazzák, ha fel akarják lendíteni az energiaháztartást és az anyagcserét, ezenfelül segít lebontani a meglévő vesekövet és megakadályozza annak újbóli kialakulását.

Húsvéti Csodák és Tojáskereső Kalandok!

Itt a húsvét, amikor a természet újra éled, a fák rügyet bontanak, a nap egyre többet mosolyog ránk és bizony, a húsvéti nyuszi is megérkezik!

Mi is pontosan a ragadós száj- és körömfájás?

Az utóbbi időben a ragadós száj- és körömfájás lett az új COVID, annak ellenére, hogy csak az állatok egy részére veszélyes. Mindenhol erről hallani, korlátozások kerültek bevezetésre, például elmaradt a veszélyhelyzet miatt a Gerecse nevű népszerű teljesítménytúra is. Azonban milyen gazdasági károkat okoz az állattenyésztésben, hogyan terjed, milyen tünetei vannak és hogyan előzhető meg?

Fenntarthatósági témahét

A fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb témája, amely mind az egyének, mind a vállalatok, mind pedig a kormányok szintjén egyre nagyobb figyelmet kap. A következőkben úgy gondoltam, ez annyira kiemelt téma – nemcsak ezen a héten – hogy írok a fenntarthatóságról.

Árvacsalán, a kerti gyom ereje

Megannyi gyomot próbálunk kiirtani a kertben, udvarban, pedig többségük hasznos gyógynövény, ilyen az árvacsalán is.

A levegőminőség hatása a szervezetünkre

A levegő esszenciális az életben maradáshoz, mégis az iparral, a közlekedéssel, és sok más dologgal, aminek károsanyag kibocsájtása van szennyezzük azt. A rossz levegőminőség hosszú távon befolyásolhatja az egészségünket, így érdemes legalább a környezetünkben apró lépésekkel megóvni a levegőnket.