Menü

8 dolog, amit saját kezűleg is elkészíthetsz

Évtizedekkel, századokkal ezelőtt teljesen természetes volt, hogy a mindennapi élethez szükséges „termékeket” otthon készítették el a családok tagjai. Ma már egyszerűen csak levesszük őket a boltok polcairól.

Az utóbbi időkben azonban szerencsére mindinkább „divatossá” váltak a saját kezűleg készített termékek egyrészt a környezettudatosság, másrészt az egészségmegőrzés jegyében. De hobbinak sem utolsó a sorban ez az elfoglaltság. De vajon melyek azok a dolgok, ahol „megéri” a bolti verziót lecserélni az otthonira?

Tisztítószerek

Az egyik legegyszerűbb kategória, amelynek termékeit otthon magunk is elkészíthetjük. Ha nem hagyjuk nagyon elkoszolódni a közvetlen környezetünket, elég, ha van otthon szódabikarbóna, ecet és néhány 100%-os tisztaságú illóolaj.

Szappan

Bizonyos, az interneten fellelhető receptek segítségével gyorsan elkészíthetjük a szappanunkat, és ha elég nagy mennyiséggel dolgozunk, akár egész évre is elegendő lehet. Böngésszünk nyugodtan, találhatunk egyszerű folyékony szappan recepteket is.

Gyertyák

Összegyűjthetjük a maradék viaszt, és abból készíthetjük el a következő adag gyertyánkat, vagy vásárolhatunk méhviaszt, amiből szintén remek gyertyák készülnek, és ha mi magunk állunk neki, jóval olcsóbb is, mint a boltban kapható társaik.

Bodzaszörp

Akár a saját kertünkben terem, akár az erdőben gyűjtjük, a bodza szuper szörpalapanyag. Mindazonáltal sokkal olcsóbb otthon elkészíteni, mint a boltban megvenni, és így egész évben kitart.

Magaságyás

Magaságyást vásárolni rendkívül drága, elkészíteni viszont annál egyszerűbb és olcsóbb. Számos videót találhatunk az interneten, úgyhogy ne legyünk restek megkímélni a pénztárcánkat!

Gyurma

Nem is gondolnánk, de a gyurma is egy olyan dolog, amit gyerekeinknek akár otthon is elkészíthetünk.

Légfrissítő

Bizony gyerekek, háziállatok és esetleg egy fizikai munkát végző férj/partner mellett gyakran szükség lehet a lakásban a friss illatra. Mielőtt azonban a boltba rohannánk, érdemes végiggondolni, milyen egyszerű és olcsó otthoni megoldásokat találunk. Használhatunk kávét, szárított növényekből készült potpourrit, citrusfélék héját, szegfűszeget, ecetet és még sorolhatnánk…

Mosószer

Folyékony mosószert is készíthetünk otthon. Ennek receptjét is könnyedén megtalálhatjuk az interneten. Nagy előnye, hogy erre legtöbbször egy gyermek sem allergiás, így érzékeny bőrre is használható, nem kell attól félnünk, hogy használatától bárki is kiütéses lesz.

A fentiekből láthatjuk, hogy számos dolog van, ami otthon is egyszerűen elkészíthető, és így nemcsak pénzt, de egy boltba menetelt is megspórol számunkra. Valószínűleg szükségünk lesz rá, hogy elsajátítsunk néhány új készséget, de ez csak színesebbé és gazdagabbá fogja tenni az életünket.

Hogyan tudunk spórolni az árammal?

Több családnak is gondot okoz a villanyszámla kifizetése, a többtagú családok akár komoly többletköltségektől is tarthatnak, kis odafigyeléssel azonban sokat spórolhatunk. Nagycsaládos anyukaként én személy szerint kíváncsi voltam, mit tehetek a költségeink csökkentése érdekében.

A spektrumzavar jelei

A spektrum zavar kifejezés azt jelenti, hogy az autisták tünetei rendkívül változatos módon jelentkezhetnek. Ahány páciens, annyiféle megnyilvánulási forma. Bizonyos általánosságok azonban megfigyelhetők. A tünetek három fő területen jelentkezhetnek változatos formában és különböző mértékben, a szociális készségek a kölcsönös kommunikációs és a viselkedésszervezés területein.

Mik azok a mandalák?

Mik a mandalák és azok eredete, milyen összefüggésben vannak a meditációval, a relaxációval, a pihenéssel és mit jelentenek?

Hogyan kerüld el és szabadulj meg a kullancstól

A nyár és az ősz az az időszak, amikor sokat tudunk a természet lány ölén időt tölteni, de sajnos ez nem mindig felhőtlen, mivel egyes ízeltlábúak szeretik a vérünket szívni. Nem csak a szúnyog lehet kellemetlen útitárs, hanem a kullancs is.

Önre is jellemző az őszi szorongás?

A téli depresszióról már biztosan halottunk, ám az őszi szorongás jelensége is közismert, sokan mégsem veszik észre magukon.