Menü

A tyúkhúr, mint hétköznapi kincsünk

A tyúkhúr, vagy másnéven Stellaria media valójában egy fantasztikus gyógynövény, mégis sokan gyomként tartják számon. Hívják még csibehúrnak, tikhúrnak, tyúkbegynek és egérfülnek is. Van, aki ki is irtja, van, aki az állatoknak adja oda, pedig amellett, hogy tele van vitaminnal, a vese és a máj működésének is jót tesz, valamint rendkívül jó gyulladáscsökkentő is.

Bár tény, hogy mezőgazdasági területeken inkább zavaró a gazdák számára, de a kertbe sokan szándékosan ültetik, hiszen jótékony egészségügyi hatásai mellett íze is finom. A szegfűfélék családjába tartozik, főként a nitrogénben gazdag talajt kedveli. Nagyon tartós és strapabíró növény, ha valahol elterjed, akár 25 éven keresztül is csírázhatnak a magjai. Ez bár annak, aki irtani szeretné rossz hír, de például szőlősökben előszeretettel használják talajtakarónak.

Rendkívül sok A- és C-vitamin található meg benne, emellett B-vitamin tartalma sem elhanyagolható. Ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz, többek között magnéziumot, foszfort és kvarcot is.

A népi gyógyászatban elsősorban vese- és májtisztító tulajdonsága miatt használták, sőt, a veseköveket is eredményesen oldotta a szervezetben. Általános immunerősítő és energizáló hatása is ismert, ezért akár nyersen, akár teaként is előszeretettel adják betegeknek.

Ritka tulajdonsága, ami nagyon kevés gyógynövényre jellemző, az, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét. Ehhez szintén lehet nyersen és teaként is fogyasztani, de készíthetők belőle cseppek, saláta, leves, főzelék vagy akár kenőcs is. Használják többek között légúti megbetegedések és köhögés csillapítására is, jót tesz az emésztésnek és borogatásként, illetve sebgyógyításra is kiváló.

Ahogy a legtöbb gyógynövény, úgy a tyúkhúr esetében is érdemes néhány dologra odafigyelni. Terhesség alatt például nem ajánlott a fogyasztása, valamint 12 éves kor alatti gyermekeknél is jobb, ha elkerüljük, mivel néhány esetben rosszullétet okozhat. Nincs jellegzetes mellékhatása, nem veszélyes gyógynövény, de természetesen, ahogy minden mást is, úgy a tyúkhúrt is fogyasszuk mértékkel!

Szinte minden gyógynövénnyel foglalkozó áruházban és boltban kapható, drogériákban és nagyobb bevásárlóközpontokban is megtalálható a polcokon. Ha teljesen természetes forrásból szeretnénk tyúkhúrt szerezni, a legegyszerűbb, ha ültetünk a saját kertünkben.

Hogyan tudunk spórolni az árammal?

Több családnak is gondot okoz a villanyszámla kifizetése, a többtagú családok akár komoly többletköltségektől is tarthatnak, kis odafigyeléssel azonban sokat spórolhatunk. Nagycsaládos anyukaként én személy szerint kíváncsi voltam, mit tehetek a költségeink csökkentése érdekében.

Hogyan kerüld el és szabadulj meg a kullancstól

A nyár és az ősz az az időszak, amikor sokat tudunk a természet lány ölén időt tölteni, de sajnos ez nem mindig felhőtlen, mivel egyes ízeltlábúak szeretik a vérünket szívni. Nem csak a szúnyog lehet kellemetlen útitárs, hanem a kullancs is.

Az őszi időjárás lélektani hatásai

Előbb utóbb elkövetkezik az ősz, vele együtt pedig az őszi időjárás is, avagy viharok, esők, és a hűvösebb időjárás. A nyár a legtöbb embert a szabadba hívja, míg ősszel ennek ellenkezője játszódik le, és mindenki beltérbe húzódik. Sokunkat az őszi időjárás különböző módokon, de megvisel: fáradtak, ingerültek, kimerültek leszünk. Arra nézhetünk meg néhány tippet ebben a cikkben, hogy mit tehetünk ez ellen, valamint azt, hogy egy-egy helyzetben hogyan tehetünk ezen rossz érzések ellen.

Vegyünk szárítógépet, vagy ne?

Szárítógép vásárlásánál megoszlanak a vélemények, egyesek szerint nagyon hasznos és praktikus, mások szerint felesleges és értelmetlen kiadás. Most megvitatjuk a szárító fő előnyeit és hátrányait.

Tenger, maga a terápia

Milyen sokat mondogatjuk, hogy elmennék egy kis tenger útra, hogy feltöltődjek. Nem is tulajdonítunk ennek akkora jelentőséget, mint amekkora haszna lehet szervezetünkre. Sokan bele sem gondolunk, hogy a tenger terápiás jellege mennyire jelentős, nem csak pszichésen, hanem fizikailag is.