Menü

Állati meleg van!

A nyári hőséget és a kánikulai forróságot nemcsak az emberek, hanem az állatok is nehezen vészelik át. Ki jobban, ki rosszabbul tűri ezeket a megpróbáltatásokat, hirtelen jött meleget. Egy felelős állattartó odafigyel állatai megóvására.

Mivel a hőségtől állataink is szenvednek, ezért akár el is pusztulhatnak, ha a melegben nem törődünk velük megfelelően. Négylábú kedvenceinknek is szüksége van a védelemre, hogy kapjanak elég folyadékot, hogy be tudjanak húzódni az árnyékba.

Minden évszakban gondoskodnunk kell róluk, míg télen az itató befagyását kell figyelnünk, addig nyáron meg arról kell gondoskodnunk, hogy legyen mindig vizük, mely napsütésben és melegben hamar elpárolog, bizony rendszeresen pótolni kell.

Sétáinkat nyáron az enyhébb korai vagy késői órákra kell tervezzük házi kedvenceinkkel, így ezek elviselhetőbbek számukra és számunkra is. Sok kutyus szeret úszni, őket érdemes a kijelölt kutyaúsztatókra vinni egy-egy séta alkalmával, így élvezetesebb és kellemesebb lesz nekik a nyári időszak. A hőség elviselésében sokat segíthetünk az állaton bundájának benedvesítésével, vagy akár az állat úsztatásával.

Tűző napon sem maradhatnak az állatok, ők is feléghetnek, főleg a tappancsuk kényes, ezért kíméljük meg őket a forró aszfalttól.

Az ablak is nagy probléma, hiszen évről évre sok ezer állat pusztul el amiatt, hogy a nyáron állandóan nyitva tartott ablakokon át kizuhannak az emeleti lakásokból, ezért soha ne hagyjuk ilyen körülmények között egyedül a kisállatainkat.

Miből tudhatjuk, hogy az állat hőgutát kapott?

Ha az állat intenzíven liheg, a nyelve kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, akkor hőgutára gyanakodhatunk, ilyenkor gyors folyadékpótlás életet ment, de mindenképp keressünk fel egy állatorvost is.

Kedvenceinket gyakran szállítjuk gépkocsiban. Nyáron egy-egy autóban akár ötven fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Autóban soha, de soha nem hagyunk állatot nyári melegben, letekert ablakkal sem, rettentően veszélyes, hiszen nem tudjuk elégszer kihangsúlyozni, hogy a gépkocsi felforrósodhat és ez bizony könnyen az állataink elpusztulásukhoz vezethet.

Szülőként nem tudom kihagyni azt a szomorú megjegyzésem, hogy mai napig is olvasni a hírekben olyat, hogy házi kedvencet, sőt gyermeket hagy valaki egy autóban nyáron, ez elképzelhetetlen számomra. Hatalmas felelőtlenség és gondatlanság. Mindenkit megérek arra, hogy ha ilyet lát, mindenképp és legfőképp azonnal avatkozzon közbe, hívjon rendőrt, próbáljon segíteni.

Aki nem figyel kellőképpen házi kedvencére, állataira, az állatkínzást követ el, ez pedig bűncselekmény, mely két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!