Menü

Levegőtisztító növények a lakásban

Sok szobanövény nemcsak dekorációs céllal kerülhet otthonainkba, bár kétségtelenül jól mutatnak, azt azonban sokan nem tudják, hogy mely növények vannak legjobb hatással a levegő minőségére, javítva közérzetünket.

Köztudottan sok káros anyag kerül a levegőbe, gondoljunk csak az autók kipufogó gázaira, cigarettafüstre, vegyszerekre. ezek rossz hatással vannak egészségünkre, ezért lenne fontos olyan szobanövényekkel díszíteni a lakást, melyek nemcsak szépek, de légtisztító hatásuk is van.

Egy érdekességet olvastam erről, miszerint a virágok légtisztító hatására valójában a NASA jött rá, amikor a tudósok azt kutatták, hogyan lehetne megtisztítani az űrállomás levegőjét a mérgező anyagoktól.

Nézzük mely szobanövények alkalmasak erre legjobban!

A zöldike képes a legjobban tisztítani a levegőt a környezeti hatásoktól, vegyi anyagoktól, s még speciális gondozást sem igényel és mindenképp mellette szól, hogy nem mérgező. Közvetlen napra ne tegyük, a félárnyékos helyeket kedveli, évekig elél.

Sárkányfa néven fut az egzotikus növény, mely szintén tisztítja otthonunk levegőjét. A félárnyékos helyeket kedveli, de szintén mérgező, ahogy a kissé extravagáns kinézetű anyósnyelv is, utóbbi előnyére válik, hogy nem igényel speciális gondozást, szereti a napfényt, de szintén gyermekektől és házikedvencektől távol tartandó.

A vitorlavirág is képes minden káros anyagtól képes megtisztítani a levegőt, viszont ez egy mérgező növény, így nem ajánlott olyan helyre tenni, ahol gyerekek elérhetik.

A krizantém nagyon szereti a napfényt, jól mutat a teraszokon, erkélyeken, kiváló levegőtisztító hatású.

A pálmák igazi nyári hangulatot teremtenek, jót tesznek a levegő minőségének, nem mérgező, így nem kell veszélyes növényként számontartanunk, ahogy az aloe verát sem, mely szintén kellemes hangulatot teremt, légtisztító és éjszaka is termei az oxigént.

A futóka nagyon kedvelt szobanövény, az egyik legjobb légtisztító, ám veszélyes, mert nagyon mérgező, tegyük magasra, ahol nem érik el gyerekek és háziállatok.

A szobanövények tehát nemcsak hangulatjavításra jók, hanem lakásunk, otthonunk levegőjének tisztítására is, hiszen kedvelt növényeink egészségesebb környezetet is teremtenek, tehát elmondható, hogy e beltéri növényeink többek puszta dekorációs céloknál.

Megfelelő gondozással évekig hasznunkra lehetnek. Biztosítani kell számukra a megfelelő virágföldet, tápanyagokat és rendszeresen öntöznünk kell őket.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?