Menü

Nemcsak tavasszal kisördög: az allergia

A tavasz beköszöntével az allergiák komolyabb tünetei is megjelennek. Ez sokaknál sem nyáron, sem ősszel nem mérséklődik, de vannak olyanok is, akik egész évben szenvednek tőle. De mit tehetünk ellene, ha még nem szükséges gyógyszer után nyúlnunk vagy egyáltalán nem is akarunk? Természetes „gyógymódok” következnek.

Azért írom idézőjelben, mert jelenlegi tudásunk szerint az allergia nem gyógyítható, csak mérsékelhető, szinten tartható.

Szélmentes otthon

Lehet, hogy éppen egy tavaszias napra ébredtél, de ha a levegőben lévő pollenkoncentráció magas, a reggeli szellőztetés után érdemes becsukni az ajtókat, ablakokat. Fontos, hogy a használt berendezések (porszívó, légkondi) szűrői is rendszeresen tisztítva legyenek.

Alternatív kezelési módok

Gyógyszerszedés előtt érdemes utánanézni a gyógynövény alapú szereknek, és először ezekkel tenni egy próbát. Az acsalapu például egy mára már alapos kutatásnak alávetett, ígéretes növény, amellyel jelentős eredményeket érnek el az allergiakezelés területén.

Mosás, mosakodás, felmosás

Minden alkalommal, amikor valahonnan hazaérsz, a külvilág apró részeit magaddal viszed a lakásba, házba. Ha komoly allergiával küzdesz, érdemes a cipődet mindig a bejáratnál hagyni, a ruháidat egyből a szennyesbe dobni, illetve venni egy zuhanyt, hogy a bőrödről is eltűnjenek az allergének. A padló rendszeres felmosása is javíthat a tüneteiden.

Maszkviselés

Ma már biztos senki nem néz rám furán, amikor azt ajánlom, viseljen maszkot. Az FFP2-es maszk a kis részecskék 95%-ának átjutását megakadályozza, így szuper megoldás lehet allergiások számára is akár munka, akár porszívózás vagy kerti ténykedés során.

Orrmosó kancsó

Az utóbbi évek egyik legnagyobb felfedezése számomra az orrmosó kancsó. Nem nagy beruházás, és rendszeres használata képes akár kiteljesíteni az ember életét. Alkalmazható betegségek idején is, de allergiás tünetekre is kiváló. Egyszerre az egyik orrlyukat kell átmosni a leírás szerint sós vízzel, és ezt akár naponta kétszer vagy többször lehet ismételni a tünetek súlyosságától függően. Indiában ez napi gyakorlat, alig pár percet vesz igénybe, és szerencsére már a nyugati orvoslás is alkalmazza, méghozzá komoly eredményekkel.

Inhalálás

A klasszikus inhalálás is alkalmazható az allergiás tünetek mérséklésére. Az eldugult orrüregek újra szabaddá válnak, és könnyebbé válik a légvétel.

Ismerd meg az allergiát kiváltó okokat!

Tudom, hogy manapság sok orvos azt mondja, nincs értelme tudni, mire vagyunk allergiásak, hiszen úgysincs elérhető specifikus kezelés, de azért ha lehetséges, mégis vedd rá az orvosodat, hogy járjatok utána, hiszen utána képes leszel az allergének minimalizálására a környezetedben, és felállíthatsz magadnak egy tervet, hogyan tudod a legjobban elkerülni őket. Látni fogod, mi az, amin esetleg változtatnod kell az életedben.

Kortizolszint - ha magas, ezt tudnod kell

Sokszor nem tudjuk, hogy kimerültségünk, tartós hízásunk minek köszönhető, de érdemes utánajárni, hogy nem e egy hormon az oka, amit kortizolnak hívnak.

Tériszonnyal élni

A fóbiák olyan félelmi zavarok, amelyek bizonyos helyzetekhez vagy tárgyakhoz kötődnek. A tériszony a specifikus fóbiák közé tartozik. Hogyan is alakul ki a tériszony, és mit lehet ellene tenni? Mit jelent az agorafóbia és mit az akrofóbia

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.

Misophonia – amikor minden hang zavaró

Ismerjük az érzést, amikor nem bírjuk elviselni a minket körülvevő zajokat, de ez általában akkor fordul elő, ha fáradtak vagyunk, nehezen koncentrálunk, de van olyan, amikor a nap minden percében elviselhetetlenek a zajok.

Szemölcs kezelése

Felmerül a kérdés, hogy amennyiben nem fáj és nem látványos helyen van, miért szükséges eltávolítani a szemölcsöt. A válasz egyszerű: mert fertőz. A környező bőrfelületre rendkívül könnyen átterjed, de emberek között is gyakori a vírus átadása. Ilyen például az úgynevezett uszodaszemölcs, melyért egy vírus felelős, és apró, főleg végtagokon jelentkező szemölcsöket okoz.