Menü

Ribizlis édességek receptekkel

Egyesek szerint túl macerás a fürtök száracskáiról leszedni a kis terméseket, mások viszont nem sajnálják az időt a pikáns, fanyarkás desszertért.

A ribizliszedés és tisztítás szerintünk is megéri a fáradságot, hiszen a kis piros bogyókat süthetjük muffinba, tortába, lepénybe és pitébe, keverhetjük krémekbe, de díszíthetünk vele szinte bármilyen desszertet. Össze is gyűjtöttük hát a kedvenc ribizlis finomságainkat.

Ribizlis-mascarpones pite

Hozzávalók
5szem karadamom
2dl habtejszín
10dkg cukor
0.5csom vaníliás cukor
0.5db biocitrom
3db kis tojás
0.5tasak sütőpor
18dkg liszt + a formához
vaj
porcukor
25dkg ribizli
4ek étkezési keményítő
2dkg vaj
7.5dkg cukor
3dkg szeletelt mandula
1db tojás
12.5dkg Mascarpone

Elkészítés

A ribizlit leszemezzük, megmossuk, és konyhai papírtörlőn hagyjuk lecsepegni. A kardámomtermésekből kiszedjük a magokat, és mozsárban finomra törjük. A tejszínt keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd robotgép habverőjével félkeményre felverjük. Egymás után beledolgozzuk a 3 db kis tojást, majd beleszitáljuk a sütőporral, valamint a kardámommal elvegyített lisztet. (Akkor jó, ha a massza nem folyik le a habverőről. Ha túl híg, adunk hozzá még egy kis lisztet, ha túl sűrű, egy pici tejszínnel vagy tejjel hígítjuk.)
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A leszárított ribizli 4/5-ét összeforgatjuk 2 ek keményítővel. Egy 26 cm-es piteformát kivajazunk, és vékonyan meghintjük liszttel. Beletöltjük a tésztát, és elosztjuk rajta a keményítős ribizlit. Az előmelegített sütőbe toljuk, és alulról a 2. sínen elősütjük 35 percig.
Közben a töltelékhez a 2 dkg vajat megolvasztjuk, majd hozzáadunk 2,5 dkg cukrot és beleforgatjuk a mandulát. A szétválasztott nagy tojás sárgáját krémesre keverjük a maradék cukorral és keményítővel, valamint a mascarponéval. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a krémbe forgatjuk.
Az elősütött tésztát megkenjük a töltelékkel, majd elosztjuk rajta a vajas mandulát, és megszórjuk a félretett ribizlivel. Változatlan hőfokon sütjük további 20-25 percig, és szükség esetén sütőpapírral vagy alufóliával letakarjuk az utolsó 15 percre. Végül a formában hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Pudingos ökörszem

Hozzávalók
A tésztához:
50 dkg liszt (+ a gyúráshoz)
2 dl tej (langyos)
1 csomag sütőélesztő (instant szárított)
10 dkg margarin (olvasztott)
1 db tojás
3 ek kristálycukor
1 csipet só
Töltelék hozzávalói:
4 dl tej
3 ek kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag vanília ízű pudingpor (főzős)
almalekvár
ribizli
A lekenéshez:
1 db tojás
A szóráshoz:
porcukor

Elkészítés

A liszt közepében, 1dl langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint, a tojást, a cukrot, a sót és a maradék tejet. Jól összedolgozzuk, addig gyúrjuk, hogy egy lágy tésztát kapjunk. Letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük, kelesztjük.
Közben a tejjel és a cukrokkal a hagyományos módon megfőzzük a pudingot. A megkelt tésztát egy lisztezett, sík felületen átgyúrjuk, és kb. 1cm vastagságúra kinyújtjuk. Egy (7-8 cm-es) szaggatóval kiszaggatjuk. Egy kisebb átmérőjű pohár segítségével a pohár aljával a kiszaggatott tészta közepét lenyomjuk (mélyedéseket készítünk, de legyen pereme is).
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kör alakú tésztát, és mindegyiknek a belsejét megkenjük lekvárral, majd kis kanállal rákanalazzuk a pudingot. A pudingba pedig belenyomkodjuk a ribizliszemeket (tetszés szerinti darabot).

A tészta széleit lekenjük a felvert tojással.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15-20 percig sütjük. A megsült és kihűlt péksütemény tetejét megszórjuk porcukorral.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.