Menü

Mikortól adjunk a gyerekeknek zsebpénzt?

Ez egy örök dilemma. Valójában újkeletű dolog, hiszen az elmúlt évtizedekben ez talán nem is volt szokás, nem volt divat a zsebpénz. A mai világban már egész más a helyzet, a gyerekek korán megismerkednek a pénzzel, a szülők pedig tanácstalanok, hogy adjanak-e vagy sem. Vajon mi a helyes hozzáállás? Mikor teszünk jót?

Vajon, ha adunk rendszeresen zsebpénzt, a gyerekünk megismerkedik a spórolással, érteni fogja a pénz értékét, vagy ez még korai és ráér a gyermekünk felnőttkorban foglalkozni ezzel? Biztos vagyok benne, hogy ebben van véleménykülönbség bőven, érv pro és kontra, s egyébként is azt gondolom gyerekfüggő ez a téma.

A szakemberek szerint nyugodtan megvárhatjuk, amíg a gyerek saját magától kezd el érdeklődni az anyagiak felől, ami a mai felgyorsult világunkban talán hamarabb is bekövetkezik, mint gondoljuk.

Ha tanácstalanok vagyunk, akkor érdemes iskoláskorban bevezetni a témát és jelképes összegekkel elkezdeni, melyeket például házimunkáért, jó magaviseletért, jó tanulmányi eredményért kaphat, így megtanulja, hogy tennie kell érte, nem pedig az ölébe pottyan.

Azt gondolom, bár nem vagyok szakember, hogy hagyni kell azt is, hogy a gyermek megvehesse a pénzéből, amit szeretne, nem baj, ha később rájön, hogy egy-egy költése felesleges volt, hiszen a rossz döntésekből tanul majd a későbbiekben. Nem baj, ha a zsebpénz elfogy, ha bekövetkezik az „anyagi csőd”, később már okosabban építi fel a pénzügyeit.

Természetesen a zsebpénz a család anyagi helyzetétől is függ, azonban egy-egy jelképes összeg segíti a gyereket abban, hogy megismerje a pénz értékét és azt, hogy beosztással kell élni. A zsebpénzzel a gyermek megtanulja a pénz megszerzésének folyamatát, a pénz helyes beosztását, megtakarítását, gyarapítási lehetőségeit.

A zsebpénz legyen rendszeres - időben is, összegben is. Ha nem így teszünk, nem tanulja meg a gyermek beosztani az összeget.

A zsebpénznél legyen elvárás, hogy tegyen félre belőle a gyerek, ez a későbbiekben hasznos dolgokra tanítja meg.

A nagyobb gyerekek az iskolai büfében vásárolnak sokszor, a kisebbeknél előfordul, hogy játékpénzzel játszanak egymással boltosat, ez mindenképp hasznos dolog, a pénzügyi tudatosság már itt elkezdődik. Minél korábban tanítjuk meg a gyerekünket a pénzzel bánni, annál előbb alakul ki benne a felelős pénzügyi magatartás.

Ez is egy tanulási folyamat, s kisgyermekkorban jobb elkezdeni ezt megtanulni, amikor még nem akkora a tét, mint később a felnőttkorban.

Ha gyermekként, kisiskolásként csemeténk jól kezeli a pénzügyei, szintet lehet lépni, s esetleg bankkártyát adni a kezébe. Ez egy tudatos tanítási és tanulási folyamat.

A zsebpénz a pénzügyi tudatosságra nevelés egyik eszköze, önfegyelemre, beosztásra tanít. Remek motivációs módszer például a tanulmányi eredmény javítása, vagy a házimunka elvégzése, szobája, környezete rendben tartása céljából, mellyel a gyermek elkezdi megérteni és megtanulni a pénz értékét.

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Ha pótvizsgázik a gyerek…

Több okból is előfordulhat, hogy valakinek osztályozóvizsgát, javítóvizsgát kell tennie, nem feltétlen hanyag volt, lehet, hogy betegség miatt maradt ki sokáig az iskolából, vagy egész más oka van annak, hogy tanév közben nem sikerült valamely tantárgyat kellőképp elsajátítani, az augusztusi pótvizsgákon újra lehetőséget kapnak a diákok. Hogyan készítsük fel a gyereket a pótvizsgára?

Anya, aki nélkül nem menne

Az anya az a személy, aki mindent egyben tart. Anya főz, mos, takarít, gyereket rendez, életet koordinál, bevásárol. Félreértés ne essék, a férfiak szép szerepet vállalhatnak ebben, de mi van akkor, ha túl sok tennivaló hárul anyára és kidől a sorból?

Az úszás jótékony hatásai gyermekkorban

Amikor a középső fiam az iskolai szűrésről egy ortopédiai beutalóval és egy hanyagtartásról, gerincferdülésről szóló papírral érkezett haza, kissé megijedtem. Kicsi kora óta odafigyelek milyen cipőt hord, sportol, egészségesen eszik, most mihez kezdjek ezzel a problémával. Akik hasonló cipőben járnak, nekik ajánlott mai írásomat.

Hogyan foglaljuk le a gyerekeinket nyári szünetben?

Három gyerekkel vagyok itthon a nyári szünetben. Szerintem ennyi bevezető a témához pont elég. Elképesztően nehéz feladat a három fiamat szórakoztatni, pláne, ha ezt pénztárcabarát módon szeretném megoldani. Összeállításunkban erre gyűjtöttem tippeket, szerencsére a világháló segít az ötletelésben, én pedig most csokorba szedtem a legjobbakat.