Menü

Jóbarátom, az ecet

Egy tudatos háziasszony egyik legjobb barátja az ecet, amit a lakás és az élet szinte minden területén használhatja.

Mi az a sok minden, ahol jó, ha kezünk ügyében van a csodaszer?

Kezdjük a konyhával, vagyis inkább a főzéssel. Savanyúsága az ételek fűszerezését kiemeli, jót tesz a főzelékeknek, a saláták egyik legősibb ízesítője. Kevesen tudják, de a húsok mellé jobb salátát fogyasztani, mivel ebben a kombóban könnyebben emészti meg a gyomrunk. Ehhez használhatjuk a klasszikus ecetes zöldsalátát, de a balzsamecet is kiváló párosítás.

A mosogatógép öblítő tartájába 20 %-os ecetet használok és a vízforralót azzal vízkőtelenítem.

Egészségünkre máshogy is hatással van ám!

Különböző kutatások kimutatták, hogy akik rendszeresen fogyasztanak ecetes dresszinggel készült salátákat, vagy például almaecetes italt, azoknál csökken az étkezés utáni vércukorszint, késlelteti a szénhidrátok felszívódását, ezzel kevesebb energia bevitellel fogyhatunk is. Vizsgálatok arra is rámutattak, hogy fogyasztásának rákellenes hatása van, illetve csökkenti az szívbetegség kockázatát. Fontos, hogy senki ne álljon neki otthon ecetsavakat inni, mindig kérjük ki orvosunk, dietetikusunk szakvéleményét!

Fürdőszobában?

Naná! Az ecet természetes fertőtlenítő, gombaölő és vízkőoldó szer. ÖKO háztartások alapja, hiszen könnyen bomlik, nem terheli a környezetet olyan szinten, mint egy mesterséges tisztítószer. Nem marja meg a felületeket, nem hagy foltot maga után, az akril kádat is gond nélkül takaríthatjuk vele. A fürdőben és konyhában egyaránt használható lefolyó tisztításra, egy kis szódabikarbónával keverve kioldja a legmakacsabb dugulásokat is.

A mosásnál én az öblítő helyett használom, ecetet vízzel hígítok, ehhez mosóparfümöt csepegtetek. Segít megőrizni a ruhák színét, fertőtleníti a textileket és nem kell aggódni, az illata elszáll, mire kiteregetjük. Emellett a mosógépnek is jót tesz, feloldja a lerakódásokat és lágyítja a vizet.

Szuperül ellátja a penészfoltok baját a fúgáknál, ehhez csak le kell fújnunk tömény ecettel a foltot, hagyjuk hatni, majd egy szódabikarbónás szivaccsal végig kell dörzsölnünk. Volt penész, nincs penész.

Sokan használják hajmosás utáni öblítésre, mert ellensúlyozza a lúgos samponokat, és segít a fejbőrön kialakult gombák leküzdésében is.

Mi a helyzet a házon kívül?

Sosem hitt volna, de a legjobban bevált gyomirtó. Egy spray flakonba töltve lefújom a szűnni nem akaró gazokat és pár óra múlva elszáradva kihúzom őket. Mivel természetes anyag, nem terheli és mérgezi meg a földet.

Ne feledjük, az ecet egy maró hatású sav, ezért nagyon oda kell figyelnünk a használata közben. Gépek takarításánál csúnyán meg tudja kezdeni a gumi tömítéseket, ha túl sokáig hagyjuk a felületen, a kezeletlen fapadlót megreccsenti, a porózus összetételű köveket, mint márvány és terméskő, kimarhatja.

Mindig körültekintően használjuk, így legjobb barátunkká válhat a mindennapokban, ezzel segítve környezetünket és pénztárcánkat is, hiszen az egyik legolcsóbb szer, ami a boltokban kapható.

A falusi fiatalok összetartó közössége

Sokszor felmerül a kérdés, hogy szép dolog falun lakni, mert csend, nyugalom van, de mit is kezdjen ott magával az ember, főleg egy fiatal?! Igen is van mit csinálni, erre egy nagyon jó példa egy kis falu fiatal közössége, akik nagyon kreatívan fogják össze a falu népét, hogy együtt szórakozhassanak, és felpezsdítsék nem csak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály életét is. Interjú a KIFLI közösségével és egy oszlopos tagjával, Bódog Bencével.

Házi mosogatógép tabletta

A mostani elsivatagosodó világunkban, ahol nagy kincs az egészség, Földünk és vizünk tisztaságának megóvása, sok módszert alkalmazhatunk, hogy vigyázzunk ezekre, magunkra és még spórolhatunk is vele, így kipróbáltuk a házi mosogatógép tablettát, íme, az eredmény.

Bécs kihagyhatatlan látnivalói és nevezetességei

A szomszédos Ausztriában lévő Bécs barátságos, élhető város, tele történelmi látnivalókkal, amelyek Magyarország történelmében is fontos szerepet játszottak, köztük a Belvedere, Schönbrunn vagy éppen a Szent István Székesegyház. Magyarként ráadásul, ha az ország északnyugati részén élünk, akkor egész könnyedén elérhetjük Bécset. Az alábbi cikkben Ausztria fővárosának legfőbb látnivalóiról, nevezetességeiről írok. Valamint arra is választ kaphatunk, hogy egy-egy nevezetességet kinek ajánlom leginkább.

Út a papírmentes konyha felé

A gyerekvállalás időszaka talán sok újdonsült édesanyának válik egy olyan periódussá az életében, amikor a kevés szabadidejében inkább befelé fordul, vagy a környezete csinosításán kezd dolgozni. Hiszen úgy a legkényelmesebb egy kisbabával otthon, ha jól érezzük magunkat az otthonunkban. Mi sem lehetne jobb első lépés, mint egy papírmentes konyha. De hogyan lássunk neki?

A baráti kerti parti és annak szabályai

A nyár utolsó hónapját nyomjuk, nem mindenki jut el nyaralni, így maradnak a baráti összejövetelek, kerti partik, de érdemes pár dologra odafigyelni, ha bulit szervezünk.