Menü

Jóbarátom, az ecet

Egy tudatos háziasszony egyik legjobb barátja az ecet, amit a lakás és az élet szinte minden területén használhatja.

Mi az a sok minden, ahol jó, ha kezünk ügyében van a csodaszer?

Kezdjük a konyhával, vagyis inkább a főzéssel. Savanyúsága az ételek fűszerezését kiemeli, jót tesz a főzelékeknek, a saláták egyik legősibb ízesítője. Kevesen tudják, de a húsok mellé jobb salátát fogyasztani, mivel ebben a kombóban könnyebben emészti meg a gyomrunk. Ehhez használhatjuk a klasszikus ecetes zöldsalátát, de a balzsamecet is kiváló párosítás.

A mosogatógép öblítő tartájába 20 %-os ecetet használok és a vízforralót azzal vízkőtelenítem.

Egészségünkre máshogy is hatással van ám!

Különböző kutatások kimutatták, hogy akik rendszeresen fogyasztanak ecetes dresszinggel készült salátákat, vagy például almaecetes italt, azoknál csökken az étkezés utáni vércukorszint, késlelteti a szénhidrátok felszívódását, ezzel kevesebb energia bevitellel fogyhatunk is. Vizsgálatok arra is rámutattak, hogy fogyasztásának rákellenes hatása van, illetve csökkenti az szívbetegség kockázatát. Fontos, hogy senki ne álljon neki otthon ecetsavakat inni, mindig kérjük ki orvosunk, dietetikusunk szakvéleményét!

Fürdőszobában?

Naná! Az ecet természetes fertőtlenítő, gombaölő és vízkőoldó szer. ÖKO háztartások alapja, hiszen könnyen bomlik, nem terheli a környezetet olyan szinten, mint egy mesterséges tisztítószer. Nem marja meg a felületeket, nem hagy foltot maga után, az akril kádat is gond nélkül takaríthatjuk vele. A fürdőben és konyhában egyaránt használható lefolyó tisztításra, egy kis szódabikarbónával keverve kioldja a legmakacsabb dugulásokat is.

A mosásnál én az öblítő helyett használom, ecetet vízzel hígítok, ehhez mosóparfümöt csepegtetek. Segít megőrizni a ruhák színét, fertőtleníti a textileket és nem kell aggódni, az illata elszáll, mire kiteregetjük. Emellett a mosógépnek is jót tesz, feloldja a lerakódásokat és lágyítja a vizet.

Szuperül ellátja a penészfoltok baját a fúgáknál, ehhez csak le kell fújnunk tömény ecettel a foltot, hagyjuk hatni, majd egy szódabikarbónás szivaccsal végig kell dörzsölnünk. Volt penész, nincs penész.

Sokan használják hajmosás utáni öblítésre, mert ellensúlyozza a lúgos samponokat, és segít a fejbőrön kialakult gombák leküzdésében is.

Mi a helyzet a házon kívül?

Sosem hitt volna, de a legjobban bevált gyomirtó. Egy spray flakonba töltve lefújom a szűnni nem akaró gazokat és pár óra múlva elszáradva kihúzom őket. Mivel természetes anyag, nem terheli és mérgezi meg a földet.

Ne feledjük, az ecet egy maró hatású sav, ezért nagyon oda kell figyelnünk a használata közben. Gépek takarításánál csúnyán meg tudja kezdeni a gumi tömítéseket, ha túl sokáig hagyjuk a felületen, a kezeletlen fapadlót megreccsenti, a porózus összetételű köveket, mint márvány és terméskő, kimarhatja.

Mindig körültekintően használjuk, így legjobb barátunkká válhat a mindennapokban, ezzel segítve környezetünket és pénztárcánkat is, hiszen az egyik legolcsóbb szer, ami a boltokban kapható.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.