Menü

Utazási tippek, melyekkel megkönnyítjük az előkészületeket

Sokaknak jöhet jól a nyaralásuk, utazásuk megtervezésekor, vagy indulás előtt némi segítség, például egy jól összerakott utazási lista, mely segít abban, hogy semmi haszontalant ne cipeljünk, azonban a lényeges dolgok ne maradjanak otthon. Nézzük!

Amikor bepakolunk, hirtelen „ez is kell és az is kell”, amikor pedig cipeljük, akkor pedig azt gondoljuk: „mi van ebben a bőröndben, hogy ilyen nehéz?” Apró trükkökkel a lényeges dolgokat fogjuk csak magunkkal vinni.

Ami nagyon fontos és jó elsőnek felírni, vagy bepakolni, azok a szükséges irataink, papírok, útlevél, igazolványok, pénz. (Az iratok és igazolványok érvényességét az utazás előtt néhány héttel ellenőrizni kell!)

Repülőjegy, beszállókártya, utasbiztosítás, egészségbiztosítási kártya, ha szükséges oltási igazolvány, jogosítvány, bankkártya, készpénz – ezek mind létfontosságú holmik.

Akár belföldön, akár külföldön szállunk meg, a foglalásokról való visszaigazolásokat kinyomtatva mindig magamnál hordom.

Gyermekeimnél van diákigazolvány, személyi, nagyszülőknél nyugdíjas-igazolvány, mely érdemes, hogy náluk legyen, hiszen számos kedvezményre jogosít.

Elektromos kütyük nélkül ma már nem igazán indulunk útnak, tablet, fényképezőgép, okostelefon, laptop, s ezek töltői is kerüljenek a poggyászba, lehetőleg egy dobozban, vagy külön rekeszben, így nem tekerednek a bőröndben a ruhák és egyéb holmik között.

Jól jöhet egy pendrive is, ha valamit útközben le akarunk tölteni, vagy munkához, bizonyos dokumentumokhoz szükségesek.

Célszerű megtudakolni, hogy a célország konnektorainak milyen a formája, szükséges-e átalakítót szerezni.

Korábban már írtunk egy mini gyógyszertárról, mely nélkül ne induljunk el, a saját állandó gyógyszerek mellett készüljünk fel sok eshetőségre, amit esetleg a nyaralás alatt orvosolnunk kell. Nem foglalnak el nagy helyet, mégis elengedhetetlenek az utazáshoz, pláne, ha gyerekekkel indulunk útnak. Azt gondolom háromgyerekes anyukaként talán még 80 éves koromban is lesz egy doboz ragtapasz, lázcsillapító és popsitörlő a táskámban.

A fontossági sorrend a fent említett dolgokat diktálja nálam első helyre, természetesen a szükséges egyebek, ruhák (hideg-meleg időjárás esetére), hálóruha, fürdőruha, tisztálkodószerek, cipők, papucsok, sapkák, törülközők is fontosak a sorban, legyen jól hozzáférhető helyen kézfertőtlenítő gél, vigyünk olvasnivalót, lányoknak tampont, intimbetétet, fiúknak borotválkozófelszerelést.

Papucsként műanyagból készültet pakoljunk. Ezek alkalmasak a zuhanyzáskor és minden olyan helyen, ahova nem szívesen lépnénk mezítláb. Szúnyogirtó spray és naptej is alap, de ha esetleg elmarad, a helyszínen is megvásárolhatjuk ezeket. Aki hozzám hasonlóan aktív nyaraló és szeret kocogni, túrázni, ők a futócipőt, túrabakancsot se felejtsék otthon.

Aki szereti viselni, pakoljon sminkcuccot és ékszereket, magas sarkút, ám ezek szerintem nem tartoznak a leglényegesebb tárgyaink közé egy nyaraláson.

Azt gondolom a pihenés arról szól, hogy elengedjük magunkat, kényelmes ruhákat viseljünk, ne feszélyezzen, hogy nem tettünk fel sminket és nem vagyunk a legcsinosabb, feszengős ruháinkban. Pihenjünk, kapcsolódjunk ki, erről szóljon a vakáció. (Kivéve, ha három gyerekkel nyaral valaki, mint most mi, mert ők nem fognak pihenni, maximum egy másik helyen vigyáznak az ördögfiókáikra)

A falusi fiatalok összetartó közössége

Sokszor felmerül a kérdés, hogy szép dolog falun lakni, mert csend, nyugalom van, de mit is kezdjen ott magával az ember, főleg egy fiatal?! Igen is van mit csinálni, erre egy nagyon jó példa egy kis falu fiatal közössége, akik nagyon kreatívan fogják össze a falu népét, hogy együtt szórakozhassanak, és felpezsdítsék nem csak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály életét is. Interjú a KIFLI közösségével és egy oszlopos tagjával, Bódog Bencével.

Mezítláb járni egészséges

Elődeink évezredeken át mezítláb jártak, ma már azonban cipőt, zoknit hordunk, pedig a mezítláb járásnak nagyon sok előnye van, erre én magam akkor jöttem rá, mikor a fiam ortopéd orvosa egész nyárra ezt tanácsolta, lúdtalp-problémánk kezelésére.

Házi mosogatógép tabletta

A mostani elsivatagosodó világunkban, ahol nagy kincs az egészség, Földünk és vizünk tisztaságának megóvása, sok módszert alkalmazhatunk, hogy vigyázzunk ezekre, magunkra és még spórolhatunk is vele, így kipróbáltuk a házi mosogatógép tablettát, íme, az eredmény.

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.