Menü

Gondolta volna ezeket a levenduláról?

A levendula az egyik legkedveltebb gyógynövényünk. Gyönyörű lila színe, jellegzetes, kellemes illata, mediterrán stílusa és a kedvelt levendulafesztiválok szinte a nyár egyik kedvenc növényévé emelte, mindemellett számtalan módon hasznosítható és felhasználható.

A levendula egy évelő félcserje, amely ideális feltételek mellett dús bokorrá fejlődik. Ma több, mint háromszáz fajtája létezik. Egyes források szerint a levendulának több mint 45 faja és mintegy 450 fajtája van. A növényt rendkívül sokoldalúan használják a természetgyógyászatban, a kozmetikai- és az élelmiszeriparban, illetve dekorációként is, de ezzel a felsorolásnak még közel sincs vége.

Érdekesség a növényről, hogy bár leggyakoribb színe a lila, létezik fehér, rózsaszín, vörös és sárga színben is.

A levendula a virágok nyelvén odaadást, szerencsét, sikert és boldogságot jelent, de a tisztaság, a nyugalom jelképe is.

Jellegzetes illatát egy molekulának köszönheti.

A növényt már az ókorban is használták, sebgyógyításra, illatosításra, az otthonaik és a templomaik dekorálására alkalmazták, de varázslatokkor is előkerült.

A világ második legnépszerűbb fűszernövénye, a bazsalikom után. Számos ételhez, italhoz adható, nemrég a levendula fagylaltot kóstoltam és levendula szörppel is kínáltak már, de a receptek között keresgélve lekvárra, likőrre, kekszekre, tortára, süteményekre és levesekre is bukkanhatunk, egy ínyenc levendulás latte leírásáról nem is beszélve.

Mint említettem, a nyugalom jelképe, ezt a titulust talán illatának is köszönheti, melynek belélegzése nyugtatóan hat az idegrendszerre, csökkenti a kortizolszintet (kortizol=stresszhormon, a szerk.) és a vérnyomást.

A tudományos és a népi gyógyászat is elismeri a levendula gyógyhatásait, kívül-belül is alkalmazható. A különleges receptek ízvilága mellett komoly antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású a növény, mely erősíti az immunrendszert és emésztési zavarok ellen is hatékony.

Aki stresszes napokat él, csak merüljön el egy kád levendulás fürdőben, az illóolaja segít ellazulni a nehezebb és fárasztóbb napok után.

Fontosnak tartom elmondani, hogy ezeket az illóolajokat külsőleg alkalmazzuk és soha ne töményen.

S végezetül azért hadd osszam meg azt a levendulás latte receptet, mely valahogy szöget ütött a fejemben:

Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a teatojásba zárt levendulavirágot, majd hagyjuk állni legalább 15 percen keresztül. Ezután melegítsünk tejet a tűzhelyen, majd habosítsuk fel tejhabosítóval, a levendulateát pedig lassan adagoljuk a habos tejhez. Behűtve tálaljuk.

A falusi fiatalok összetartó közössége

Sokszor felmerül a kérdés, hogy szép dolog falun lakni, mert csend, nyugalom van, de mit is kezdjen ott magával az ember, főleg egy fiatal?! Igen is van mit csinálni, erre egy nagyon jó példa egy kis falu fiatal közössége, akik nagyon kreatívan fogják össze a falu népét, hogy együtt szórakozhassanak, és felpezsdítsék nem csak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály életét is. Interjú a KIFLI közösségével és egy oszlopos tagjával, Bódog Bencével.

Házi mosogatógép tabletta

A mostani elsivatagosodó világunkban, ahol nagy kincs az egészség, Földünk és vizünk tisztaságának megóvása, sok módszert alkalmazhatunk, hogy vigyázzunk ezekre, magunkra és még spórolhatunk is vele, így kipróbáltuk a házi mosogatógép tablettát, íme, az eredmény.

Bécs kihagyhatatlan látnivalói és nevezetességei

A szomszédos Ausztriában lévő Bécs barátságos, élhető város, tele történelmi látnivalókkal, amelyek Magyarország történelmében is fontos szerepet játszottak, köztük a Belvedere, Schönbrunn vagy éppen a Szent István Székesegyház. Magyarként ráadásul, ha az ország északnyugati részén élünk, akkor egész könnyedén elérhetjük Bécset. Az alábbi cikkben Ausztria fővárosának legfőbb látnivalóiról, nevezetességeiről írok. Valamint arra is választ kaphatunk, hogy egy-egy nevezetességet kinek ajánlom leginkább.

Út a papírmentes konyha felé

A gyerekvállalás időszaka talán sok újdonsült édesanyának válik egy olyan periódussá az életében, amikor a kevés szabadidejében inkább befelé fordul, vagy a környezete csinosításán kezd dolgozni. Hiszen úgy a legkényelmesebb egy kisbabával otthon, ha jól érezzük magunkat az otthonunkban. Mi sem lehetne jobb első lépés, mint egy papírmentes konyha. De hogyan lássunk neki?

A baráti kerti parti és annak szabályai

A nyár utolsó hónapját nyomjuk, nem mindenki jut el nyaralni, így maradnak a baráti összejövetelek, kerti partik, de érdemes pár dologra odafigyelni, ha bulit szervezünk.