Menü

Gondolta volna ezeket a levenduláról?

A levendula az egyik legkedveltebb gyógynövényünk. Gyönyörű lila színe, jellegzetes, kellemes illata, mediterrán stílusa és a kedvelt levendulafesztiválok szinte a nyár egyik kedvenc növényévé emelte, mindemellett számtalan módon hasznosítható és felhasználható.

A levendula egy évelő félcserje, amely ideális feltételek mellett dús bokorrá fejlődik. Ma több, mint háromszáz fajtája létezik. Egyes források szerint a levendulának több mint 45 faja és mintegy 450 fajtája van. A növényt rendkívül sokoldalúan használják a természetgyógyászatban, a kozmetikai- és az élelmiszeriparban, illetve dekorációként is, de ezzel a felsorolásnak még közel sincs vége.

Érdekesség a növényről, hogy bár leggyakoribb színe a lila, létezik fehér, rózsaszín, vörös és sárga színben is.

A levendula a virágok nyelvén odaadást, szerencsét, sikert és boldogságot jelent, de a tisztaság, a nyugalom jelképe is.

Jellegzetes illatát egy molekulának köszönheti.

A növényt már az ókorban is használták, sebgyógyításra, illatosításra, az otthonaik és a templomaik dekorálására alkalmazták, de varázslatokkor is előkerült.

A világ második legnépszerűbb fűszernövénye, a bazsalikom után. Számos ételhez, italhoz adható, nemrég a levendula fagylaltot kóstoltam és levendula szörppel is kínáltak már, de a receptek között keresgélve lekvárra, likőrre, kekszekre, tortára, süteményekre és levesekre is bukkanhatunk, egy ínyenc levendulás latte leírásáról nem is beszélve.

Mint említettem, a nyugalom jelképe, ezt a titulust talán illatának is köszönheti, melynek belélegzése nyugtatóan hat az idegrendszerre, csökkenti a kortizolszintet (kortizol=stresszhormon, a szerk.) és a vérnyomást.

A tudományos és a népi gyógyászat is elismeri a levendula gyógyhatásait, kívül-belül is alkalmazható. A különleges receptek ízvilága mellett komoly antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású a növény, mely erősíti az immunrendszert és emésztési zavarok ellen is hatékony.

Aki stresszes napokat él, csak merüljön el egy kád levendulás fürdőben, az illóolaja segít ellazulni a nehezebb és fárasztóbb napok után.

Fontosnak tartom elmondani, hogy ezeket az illóolajokat külsőleg alkalmazzuk és soha ne töményen.

S végezetül azért hadd osszam meg azt a levendulás latte receptet, mely valahogy szöget ütött a fejemben:

Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a teatojásba zárt levendulavirágot, majd hagyjuk állni legalább 15 percen keresztül. Ezután melegítsünk tejet a tűzhelyen, majd habosítsuk fel tejhabosítóval, a levendulateát pedig lassan adagoljuk a habos tejhez. Behűtve tálaljuk.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.