Menü

Miből tudom, hogy itt a pubertás?

Napjainkban általában valamikor 9 és 13 éves kor között kezdődik el a pubertásnak nevezett időszak. Természetesen ezek a számok nincsenek kőbe vésve, kezdődhet ennél korábban, de jóval később is.

Az ösztrogénnek köszönhetően például a lányok mellei növekedni kezdenek. Gyors növekedés figyelhető meg, és jelentkezik az első menstruáció. Olyan helyeken is szőrszálak jelennek meg, ahol eddig nem voltak jelen: a karokon, a lábakon és az intim területeken. Ez kezdetben puha és selymes, csak később válik sötétebbé és erősebbé.

Azt sajnos nem lehet megmondani, ki mennyit nő még ilyenkor, ezért is hívják ezt az időszakot növekedési ugrásnak. A lányok legtöbbször 18 éves korukra érik el végleges testmagasságukat, míg a fiúknál ez jóval később, valamikor a 20-as éveikben jön el.

Tiniként és szülőként sem könnyű eldönteni, mikor van itt az ideje az első melltartó beszerzésének. Egyesek izgatottak, mások szégyenlősek lesznek, ha a téma szóba kerül. Az elején az sem baj, ha a mellek között nagyobb a méretkülönbség. Ez idővel kiigazodik (bár bizonyos fokú különbség mindig megfigyelhető lesz). A mellbimbó és annak udvara is változik, színe sötétedik, mérete nő.

Pattanásosnak lenni is normális, a gyerekek 85-90%-a átmegy ezen. Sokaknak ez az első jel, amiből észreveszik, hogy a pubertásba léptek. Ezek a bosszantó piros pöttyök viszont nemcsak az arcon, hanem a mellkason, a dekoltázson és a háton is megjelenhetnek. A faggyúmirigyek rendkívüli aktivitása okozza a pattanásokat. Fontos, hogy mindig gondoskodjunk a bőr tisztántartásáról. Ha a helyzet elharapódzik, érdemes orvoshoz fordulni.

A verejtékmirigyek aktivitása is növekszik, ami fokozott izzadással jár. Ezen kívül az izzadság szaga is megváltozik, kellemetlenebbé válik. Ez azonban mind csak időszakos, a pubertás befejeztével mérséklődik.

A pubertás kezdetén a lányok hüvelyi váladékozást is tapasztalhatnak. Ez lehet sárgás vagy fehéres. Szerepe, hogy a hüvelyt tisztán, illetve nedvesen tartsa, és egészen addig normális, amíg nem okoz diszkomfort érzést, kellemetlen szagot vagy viszketést.

Lányoknál gyakran megfigyelhető, hogy a has körül mintha több zsír jelenne meg, ez viszont idővel eloszlik a test többi részén, nőiesebbé téve bizonyos testrészeket (csípő, fenék, combok).

A lehelet szaga is kellemetlenné válhat, ezért ebben az időszakban kifejezetten fontos a szájhigiénia, a fogak megfelelő ápolása.

Ebben az időszakban rendkívül fontos, hogy segítsünk gyermekeinknek megőrizni vagy kialakítani az egészséges testképüket. Sokan a közösségi média agyonretusált szereplőire és az influenszerekre akarnak hasonlítani, ami rendkívüli mentális nyomást helyezhet egy fejlődő szervezetre.

A pubertás számos kérdést vethet fel a szülőkben és a tinikben egyaránt, ezért ne felejtsünk el beszélgetni ezekről, és ha valamit nem tudunk együtt sem megoldani, ne szégyelljünk segítséget kérni!

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Ha pótvizsgázik a gyerek…

Több okból is előfordulhat, hogy valakinek osztályozóvizsgát, javítóvizsgát kell tennie, nem feltétlen hanyag volt, lehet, hogy betegség miatt maradt ki sokáig az iskolából, vagy egész más oka van annak, hogy tanév közben nem sikerült valamely tantárgyat kellőképp elsajátítani, az augusztusi pótvizsgákon újra lehetőséget kapnak a diákok. Hogyan készítsük fel a gyereket a pótvizsgára?

Anya, aki nélkül nem menne

Az anya az a személy, aki mindent egyben tart. Anya főz, mos, takarít, gyereket rendez, életet koordinál, bevásárol. Félreértés ne essék, a férfiak szép szerepet vállalhatnak ebben, de mi van akkor, ha túl sok tennivaló hárul anyára és kidől a sorból?

Az úszás jótékony hatásai gyermekkorban

Amikor a középső fiam az iskolai szűrésről egy ortopédiai beutalóval és egy hanyagtartásról, gerincferdülésről szóló papírral érkezett haza, kissé megijedtem. Kicsi kora óta odafigyelek milyen cipőt hord, sportol, egészségesen eszik, most mihez kezdjek ezzel a problémával. Akik hasonló cipőben járnak, nekik ajánlott mai írásomat.

Hogyan foglaljuk le a gyerekeinket nyári szünetben?

Három gyerekkel vagyok itthon a nyári szünetben. Szerintem ennyi bevezető a témához pont elég. Elképesztően nehéz feladat a három fiamat szórakoztatni, pláne, ha ezt pénztárcabarát módon szeretném megoldani. Összeállításunkban erre gyűjtöttem tippeket, szerencsére a világháló segít az ötletelésben, én pedig most csokorba szedtem a legjobbakat.