Menü

Újra elkezdődhet a nyári fesztiválok tömkelege

A koronavírus-járvány a korábbi években hazavágta a nyári fesztiválok piacát. Az biztos, hogy az idei évben hatalmas tömegek akarnak majd fesztiválozni a korábbi évekhez hasonlóan, és könnyen lehet, hogy a bulizni vágyó tömeg a Covid előtti időszakot is felülmúlja. Ráadásul így június közepe felé, már a legtöbb fesztiválnak meg vannak a fellépői, árai, pontos helyszíne és programjai, egyszóval már most is lehet valamelyest előre tervezni. Nézzünk meg néhány hazai fesztivált a különböző alapvető információkkal, fellépőkkel, programokkal kapcsolatban!

Sziget Fesztivál

Legnagyobb fesztiválunk szerencsésen túlélte a kétéves hiátust, így idén ugyanott, ahol eddig is (Óbudai-sziget), és nagyjából akkor – pár nappal augusztus 20-a előtt – amikor szokott, ismét várja a szigetlakókat. Az augusztus 10-én kezdődő idei Sziget fellépői közül már többet is ismerünk: jön az Arctic Monkeys, a Tame Impala, a Fontaines D.C., lesz Caribou, Woodkid, a popzenét pedig olyan nevek képviselik idén, mint Dua Lipa, Calvin Harris és Justin Bieber, habár az utóbbi énekes sajnos jelenleg betegséggel küzd, ami a fellépését is veszélyeztetheti. Természetesen nemcsak zenei programok lesznek, hanem sok egyéb más is, mint például vetélkedők, sport, rengeteg kajálási lehetőség.

Ezt a fesztivált leginkább az európai fiataloknak tudom ajánlani, de az elmúlt években is látható volt, hogy az idősebb generáció, vagy a már 30-as éveiben járók is szívesen kimennek a fesztiválra akár egy-egy napra is. Valamint mindig van egy keménymag, akik az egész fesztivál alatt a helyszínen vannak. Sajnos az árfekvése erősen a nyugati turistákra van kialakítva. A napijegy minimum 30 ezer forint!!!

Efott

A Velencei-tó partján, Sukorón kerül sor az idei EFOTT-ra, július 13. és 17. között. Ez a fesztivál az egyetemisták vizsgaidőszak utáni gőzkieresztésére szolgál, a programot is így alakították ki, itt minden a féktelen bulizást szolgálja. A színpadra lépők szinte mind népszerű magyar zenekarok és előadók, de elvétve mindig akad köztük 1-2 külföldi fellépő is, idén például John Newman. A napijegy 15 490 Ft, a hétvégi bérlet 32 900 Ft, a fesztivál teljes időtartamára szóló pedig 35 900 Ft. Miután ez egy diákoknak szóló rendezvény, így ők rengeteg kedvezményekben részesülnek. Azonban az idei Efott-on már lesz családbarát jegy is, amely a kisgyerekkel való kedvezményes belépésre jogosít fel.

Kolorádó

Az idén június 29. és július 2. között megrendezésre kerülő Kolorádó is azon kevés fesztiválok egyike, ami tavaly nyáron is volt. Idén valószínűleg jobban megnyomják majd, mint 2021-ben, hisz a körülmények mások már, mint a koronavírus-járvány időszaka alatt. A programok a Kolorádón is kétfelé oszthatók: zeneiekre és nem zeneiekre. Utóbbiakba színházi és táncszínházi produkciók, performance-ok, szabadulószoba, jóga, tajcsi meg különféle civil szervezkedések tartoznak.

Az idei Kolorádó – aminek helyszíne az adyligeti Sztrilich Pál Cserkészpark – elég jó nevekkel csábít táncra, csak pár kiemelést tennék a külföldi fellépők közül: Ben Sims, Black Midi, Eris Drew, Gilla Band, Tirzah, Sega Bodega. És akkor még ott vannak a hazai fellépők is. A Kolorádóra napijegyet 13.900 forintért lehet vásárolni. Jelen állás szerint a négynapos Kolorádóra 33 900 Ft-ért vehető bérlet, valamint lehetőség van örökbérletet is vásárolni, miszerint 140 000 forintért ezentúl az összes fesztiválon ott lehet az adott személy, aki hajlandó ekkora összeget kiadni a jegyért.

Programjaiból adódóan ez a fesztivál az idősebb korosztálynak is jó lehet, valamint érdekesség, hogy elég sok külföldi szokott részt venni a fesztiválon, ami mindenképp színesebbé teheti azt. A fesztivál talán kisebb problémája, hogy eléggé messze van bármilyen lakott területtől, így az odaérkezés kissé körülményes lehet, de a fesztiválra az adott időszakban indítanak Budapestről buszokat is, amellyel a kijutást jócskán megkönnyítik.

Katlan

A tárnoki Katlan egy elektronikus zenei fesztivál, de nem olyan, mint a jól ismert Balaton-parti veretés, hanem egy techno rendezvény, aminek már a helyszíne is önmagáért beszél: a tárnoki kőfejtő (egészen pontosan: Tárnok Öreghegy, Újhegyi út). A július 14. és 17. között zajló fesztiválra jegyek még kaphatók, és minél közelebb érünk a nyitónaphoz, annál inkább nő a háromnapos bérlet ára, jelen pillanatban 15 990 Ft és 23 990 Ft között vannak az egész fesztiválra szóló jegyek. A fellépők között a techno nehézbombázói – például Nico Moreno, Chris Stussy, Cassie Raptor, DYEN – kaptak helyet, úgyhogy ide tényleg csak az elektronikus zene elkötelezettjei mennek majd mulatni. Ez a fesztivál leginkább a kemény zenékről és az éjszakai táncolásról szól, emiatt nem kimondottan fiataloknak van, hanem sokkal inkább a techno és a keményvonalas electro zene kedvelőinek.

Szegedi Ifjúsági Napok - SZIN

A SZIN vagy teljesen nevén Szegedi Ifjúsági Napok általában a nyár utolsó nagy fesztiválja, amely idén augusztus 24–27. között lesz. Ez a fesztivál (is) elég komoly múltra tekint vissza. A hagyományos zenei programok mellett, itt is megtalálhatóak más programok is. A helyszín a már régóta bevett Lapos-beach a szegedi Belvárosi híd lábánál. Az egész rendezvényre szóló bérlet jelenleg 34.500 forintba kerül, a napijegyek pedig 7000 forintba kerülnek, de erre még jöhetnek különböző kiegészítők is. A fesztivál felé közeledve ezek az árak azonban drágulhatnak is. Leginkább fiataloknak lehet ajánlani, azonban erre is sokszor kilátogat az idősebb korosztály is, valamint a szegediek körében is népszerű a fesztiválon történő egy-egy napos részvétel.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.