Menü

Nyugtató ételek stresszes időszakokra

Ha süt a nap, általában jobb a kedvünk, és kevesebbet is idegeskedünk. De nyár ide vagy oda, még ekkor is akadnak olyan időszakok, amelyek kicsit feszültebbek, stresszesebbek. A rendszeres mozgás mellett néhány finomság is segíthet megnyugtatni magunkat.

A nyár valóban a szabadságérzetről és az önfeledt élvezetekről szól, de sajnos mindig akadnak bosszúságra okot adó pillanatok, időszakok. Okozhatja ezt rohanó életmódunk, az ebből adódó általános időhiány, családi- vagy párkapcsolati feszültség, de a túl nagy mennyiségű munka vagy az alváshiány is.

Ha tudjuk, hogy feszült időszaknak nézünk elébe, érdemes lelkileg felkészülni rá előre, így talán könnyebben át tudjuk vészelni, de előfordul olyan is, amikor váratlanul csöppennünk bele, és menet közben - ha szerencsénk van - vesszük észre, hogy egyre nyugtalanabbak vagyunk. Sokat segíthet ilyenkor a rendszeres mozgás, mely hatékony megoldás a feszültség levezetésében, de létezik néhány ízletes falat is, amelyek a segítségünkre lehetnek. Ismerjük meg ezeket!

Csokoládé

Ha boldogtalanok vagy idegesek vagyunk, az édesség könnyű és gyors megoldásnak szokott bizonyulni. Igen ám, de ilyenkor a mértékletességre sem ügyelünk, és bizony könnyen felszaladnak a plusz kilók. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen és mennyi édességet fogyasztunk. Válasszunk magas kakaótartalmú étcsokoládékat, melyekből pár kocka is elég, hogy jobban érezzük magunkat. De ne feledjék! a megoldás a feszültséget okozó probléma kezelése, nem pedig a tünetek enyhítése.

Zabpehely, zabkeksz, zabkása

Feszült időszakban szinte bármilyen szénhidrátot meg tudnánk enni, de általában a kevésbé egészséges változatát szoktuk választani. A könnyen felszívódó, sok cukrot tartalmazó szénhidrátok helyett azonban igyekezzünk teljes értékűeket választani. Jó megoldást jelenthetnek a zabból készült finomságok, mint a zabpehely, a zabkeksz vagy a zabkása. A zabnak természetesen édeskés az íze, rostban gazdag, és csak lassan szívódik fel, ezért jótékony hatását hosszan érezhetjük.

Gyümölcsök

A gyümölcsök is kiváló szénhidrátforrások és természetes formában tartalmaznak cukrokat, melyek többsége hosszan szívódik fel. Mivel a gyümölcsöknek magas az antioxidáns tartalma, amely ellensúlyozza a szervezetben a stresszhormon negatív hatásait, érdemes naponta fogyasztani belőlük.

Zöld és rooibos tea

Feszült időszakban a reggeli tea mindenképpen zöld teából vagy rooibosból készüljön el, hiszen mindkettőnek ismert stresszoldó, nyugtató hatása. Ha a megnyugvás mellett az éberség és a figyelem is fontos szempont, a zöld teát válasszuk, mely egyben serkenti is szervezetünket, de ha valódi megnyugvásra, akkor a rooibos a legjobb választás.

Ha valóban hatékony megoldást keresünk, kerüljük az élénkítő hatású ételeket, italokat, így a kávét, a fekete teát, a sok cukrot tartalmazó ételeket, üdítőket, és a csípős, fűszeres, erős fogásokat is. Ezek mind serkentik szervezetünket, melyre feszült időszakban egyáltalán nincs szükségünk.

A legjobb pisztáciás finomságok

A pisztácia nagyon közkedvelt csemege, amit a legtöbben filmnézés közben rágcsálnivalóként fogyasztanak. Kevesen tudják, hogy ez a csonthéjas gyümölcs főételek és desszertek alapanyagaként is kiváló lehet. Markáns, jellegzetes ízének köszönhetően ínycsiklandozó sütemények készülhetnek belőle.

A körte jótékony hatásai

A körte hazánkban a kevésbé népszerű gyümölcsök közé tartozik. Érdemes viszont nagyobb figyelmet szentelni ennek az értékes gyümölcsnek, hiszen rengeteg jótékony hatással van szervezetünkre a rendszeres fogyasztása.

A-vitamin vagy béta-karotin

Nem csak az A-vitamin legfontosabb forrása, de sok betegség is megelőzhető a béta-karotinnal.

Készítsd el a saját házi pestodat!

Ha te is odavagy a bolti verzióért, de szeretnéd kipróbálni, vajon mennyire bonyolult otthon elkészíteni, vagy egyszerűen csak biztosra akarsz menni, milyen összetevőkkel dolgozol, és tudni, hogy amit elfogyasztasz, valóban mit tartalmaz, kattints!

Babérlevél, a népi gyógymód egyik alapköve

Mindenki ismeri a babérlevelet, hiszen a konyhában előszeretettel használjuk fűszerként, főleg ételek savanykás mellékízéért felelős, de vajon hánya tudják, hogy mi mindenre is jó még?