Menü

Tények és mítoszok a húgyhólyag egészségéről

Vannak témák, amelyekről nem szívesen veszünk tudomást, nem beszélünk vagy kínosnak érezzük. Fontos azonban tisztában lenni azok valóságtartalmával, jelentőségével. Az emberi húgyhólyag egészsége egy a sok közül.

Mítosz: Kis hólyag, nagy probléma

Sokan gondoljuk, hogy ha kicsi a húgyhólyagunk, gyakrabban szembesülünk vizelési problémákkal. Ez azonban nem így van. A legtöbb ember hólyagja 1-2 csészényi vizeletet képes raktározni. A bűnös inkább a hólyagot tartó izmok gyengesége, gyógyszerek mellékhatása, fertőzések.

Tény: Egy éjszaka alatt kétszer vizeletet üríteni nem oké

Éjjelente egyszer kimenni még rendben van, de ha kétszer vagy többször kell a mellékhelyiséget látogatnunk, itt az ideje utánajárni az okoknak! A szakorvos az okok felderítéséhez valószínűleg több dolgot is kérni fog: ismert betegségek, folyadékfogyasztás milyensége, szedett gyógyszerek listája és akár naplóvezetés is szükségessé válhat a mellékhelyiség használatáról. Lehet, hogy csak egyszerű okok állnak a háttérben: például túl sokat iszunk lefekvés előtt. De lehet prosztata megnagyobbodás, magas vérnyomás, depresszió, cukorbetegség is, ami a panaszainkat okozza.

Mítosz: Napi 8 pohár víz elfogyasztása mindenképpen szükséges

Ez függ a testi adottságainktól, illetve az aktivitásunktól is. Talán nincs is szükség arra, hogy minden nap nyolc pohár vizet igyunk meg. Ha egészségesek vagyunk, az a fontos, hogy mindig figyeljünk arra, hogy igyunk, ha szomjasak vagyunk, és maradjunk hidratáltak. Így a vizelet nem fog besűrűsödni, ami megakadályozza a vesekövek kialakulását is.

Tény: Bárkinek lehetnek hólyagproblémái

A húgyhólyag problémák a nőket és a férfiakat ugyanúgy utolérhetik életük különböző szakaszaiban. Gyakrabban fordul elő prosztatagondok, illetve aktív szexuális élet mellett, valamint azoknál nőknél, akik gyereket szültek vagy a menopauza időszakában vannak.

Mítosz: A megoldás, ha kevesebbet iszunk

Ez maximum rövidtávon segít, ha mondjuk a hazafelé tartó kétórás buszutat szeretnénk problémamentesen átvészelni. Egy egészséges hólyag azonban muszáj, hogy normális mennyiségű folyadékot kezelni tudjon. Figyeljünk rá oda, hogy reggel kihagyjuk a kávét, az ugyanis vizelethajtó, izgatja a hólyagot, így garantáltan futnunk kell majd.

Tény: Nem mindig prosztatagond lapul a háttérben

Igaz, hogy gyakran a megnagyobbodott prosztata a ludas a dologban, sokszor a túl aktív hólyag is okozhat problémát. Ennek az állapotnak hasonló tünetei vannak, mindössze az okok és a kezelés tér el. A megnagyobbodott prosztata a húgycsőre gyakorol nyomást, míg a túl aktív hólyag egy izomprobléma.

Tény: A Kegel-gyakorlatokat férfiak is végezhetik

A Kegel-gyakorlatokról sokan úgy tartják, csak nőknek való, azonban férfiaknak ugyanúgy ajánlott. Ezek a gyakorlatok a medencefenék izmainak erősítésére szolgálnak, amelyek kontrollálják, mennyire vagyunk urai húgyhólyagunk viselkedésének. A legjobb az egészben, hogy a gyakorlatokat állva, ülve, fekve is lehet fékezni, sőt bárhol, anélkül, hogy bárki is észrevenné! Érdemes utánanézni!

Tény: Egy rendszer és a napirend segíthet

A húgyhólyag tréningezése lehet a második segítség a Kegel-gyakorlatok mellett. Ez a kettő általában sokat segít azoknak, akik hólyagproblémákkal küzdenek. Megpróbálhatunk egy napirendet is beállítani, és ha véletlenül közben is a mosdóba kellene sietnünk, igyekezzünk ellenállni az ingernek.

Tény: A húgyhólyag formába hozása

Az egészséges életmód mindenképpen pozitív hatással van a hólyag egészségére is. Fontos a rendszeres mozgás, hiszen a Kegel-gyakorlatok végzése megakadályozhatja a stresszinkontinenciát, vagyis azokat a vizeletszivárgásokat, amelyeket köhögés, nevetés vagy tüsszentés okoz. Túlsúlyos emberek esetében pedig a fogyás az egyik leghasznosabb módszer, mivel az extra súly nagyon nagy nyomást gyakorol a húgyhólyagra.

Mítosz: A hólyagproblémák az élet velejárói

Nem igazán. Mindenképpen érdemes szakorvossal beszélni, hiszen a kor előrehaladtával nem kötelező, hogy hólyagproblémák is jelentkezzenek. A megfelelő kezelés azonban segít minimalizálni a tüneteket, így a mindennapi életet is megkönnyíti.

Szívelégtelenség kisokos - sajtóközlemény

A szívelégtelenség, mint kifejezés bizonyára mindenki számára ismerősen hangzik, elvégre, sajnos elég gyakran találkozhatunk vele a mindennapok során. De vajon tudjuk is mi rejlik valójában a tragikus halált, vagy legalábbis halálos betegséget sejtető elnevezés mögött, vagy csak valami ingatag elképzelésünk van a rettegett kórról? Egyáltalán mik a tünetei? Ha enyhén szúró érzést érzünk a mellkasunkban, rögtön a sürgősségire kellene rohannunk? Most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat

Mire figyeljünk vérvétel előtt?

Időnként pusztán betegségmegelőzés, egészségmegőrzés szempontjából, máskor konkrét betegség miatt szükséges laborvizsgálat. A vérvétel bizonyos időközönként fontos, ám sokszor elbizonytalanodik az ember, mi mindent tehet és mit nem a laborvizsgálat előtt, ezért csokorba gyűjtjük, mi mindenre kell figyelni vérvételre készülve.

Mit kell tudni az ekcémáról?

Talán az egyik leggyakoribb bőrbetegség az ekcéma, azonban több fajtája is van, ami akár felnőtt korban is jelentkezhet. Mutatjuk, mit kell róla tudni.

Csodákra képes az arctorna

Milyen jó lenne, ha vegyszerek nélküli ránckezelés is létezne, nem igaz? Tulajdonképpen már létezik, ez pedig az arctorna.

A pajzsmirigy megnagyobbodásának okai

A pajzsmirigy méretének, tapintásának a megváltozása az egyik legbiztosabb jele a pajzsmirigy rendellenes működésének. Az, hogy pontosan mi okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását és milyen kezelés szükséges, csak alapos orvosi vizsgálattal állapítható meg.