Menü

Éttermek, amiket jobb elkerülni

Vannak árulkodó jelei annak, hogy nem a megfelelő étterembe tévedtünk. Ha nehezen ítéljük meg, hogy „jó helyen járunk-e”, akkor nézzük a követkető szempontokat, melyek segítenek a választásban.

Első és feltűnő szempont természetesen, ha nem kedvesek, nem barátságosak, nem köszönnek, amikor belépünk az ajtón. Ez alapvetés, ha nem teszik, udvariatlanok, ami nem jó jel. Ha leültünk és hosszú percekig nem foglalkozik velünk a pincér, akkor nem működik jól az étterem, nem jó a rendszer, rossz helyre ültünk be.

Édesanyám egyik fő szempontja volt mindig, hogy hány autó áll az étterem előtt, üres-e a hely, vagy gyakori a teltház, nos ez sokat elárul. Ha üres, ne próbáljuk ki.

Koszos a hely, koszos a mosdó. Ez hatalmas baki, ha ez nem tiszta és higiénikus, a konyha sem az. A tisztaság alap. Személy szerint én utálom, ha ragad az asztal és az alátét, vagy pecsétes a terítő, koszos az étlap. Ilyenkor gondolkozzunk el azon, milyenek az evőeszközök és a poharak és mi lehet a konyhában.

Túl nagy a választék. Ha egy étteremben sok étel közül választhatunk, az is gyanús, hiszen akkor nem valószínű, hogy minden alapanyag friss.

Negyven-ötven ételt még a világ legnívósabb étterme sem tud frissen, jó minőségben elkészíteni.

Nem jó az étel. Akár hallomásból, akár egy tapasztalatból azt mondhatjuk, hogy bizonyos étel nem ízlett, a leves íztelen volt, a fogások hidegek, vagy nem tűntek frissnek, akkor ne tervezzünk oda több étkezést.

Ritka alapanyagokat használnak. Vannak bizonyos alapanyagok, élelmiszerek, amik szinte alig fordulnak elő Magyarországon, ha étterem ezekre hivatkozik, fogjunk gyanút.

Túl nagy adagokat adnak. Sokszor az embereket a minőség helyett a mennyiséggel akarják megfogni. Ha ezzel büszkélkednek, az nem jó vendégcsalogató módszer.

Fényképes étlap. Ezzel nagyon mellé lehet nyúlni. A rossz minőségű illusztrációk elavultak.

Nem szeretem a stíluskavalkádot, a giccset, a sokféle stílus ízléstelen keveredését. Aki ilyen éttermet rendez be, az a tányéron se művelhet nagyon fantasztikus dolgokat.

Sok jó étterem van, azonban jónéhány hely igazi csalódás lehet még a kezdeti tetszetős jelek után is, ha például szép és elegáns, de nem jó az étel, vagy ízlik minden fogás, de túlzóak az árak, vagy a hely kellemes, de a pincérek nem kedvesek. Sok szempontnak kell tökéletesen „klappolnia”, hogy megtalálhassuk a kedvenc helyeinket.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.

A sztívia ritkán hallott mellékhatásai

Levélkivonata háromszázszor édesebb, mint a répacukor, ellenben kalóriamentes, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik szeretnék elhagyni a cukrot étrendjükből. Gyakran olvashatjuk viszont, hogy a steviának egészségünkre káros mellékhatásai is lehetnek, ezért nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.