Éttermek, amiket jobb elkerülni
- Dátum: 2022.06.06., 04:04
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- adag, alapanyag, barátságos, drága, elkerül, étlap, étterem, felszolgáló, fényképes étlap, fogás, főétel, friss, higiénia, íztelen, koszos, mennyiség, minőség, pincér, stíluskavalkád., szempont, választás, választék
Vannak árulkodó jelei annak, hogy nem a megfelelő étterembe tévedtünk. Ha nehezen ítéljük meg, hogy „jó helyen járunk-e”, akkor nézzük a követkető szempontokat, melyek segítenek a választásban.
Első és feltűnő szempont természetesen, ha nem kedvesek, nem barátságosak, nem köszönnek, amikor belépünk az ajtón. Ez alapvetés, ha nem teszik, udvariatlanok, ami nem jó jel. Ha leültünk és hosszú percekig nem foglalkozik velünk a pincér, akkor nem működik jól az étterem, nem jó a rendszer, rossz helyre ültünk be.
Édesanyám egyik fő szempontja volt mindig, hogy hány autó áll az étterem előtt, üres-e a hely, vagy gyakori a teltház, nos ez sokat elárul. Ha üres, ne próbáljuk ki.
Koszos a hely, koszos a mosdó. Ez hatalmas baki, ha ez nem tiszta és higiénikus, a konyha sem az. A tisztaság alap. Személy szerint én utálom, ha ragad az asztal és az alátét, vagy pecsétes a terítő, koszos az étlap. Ilyenkor gondolkozzunk el azon, milyenek az evőeszközök és a poharak és mi lehet a konyhában.
Túl nagy a választék. Ha egy étteremben sok étel közül választhatunk, az is gyanús, hiszen akkor nem valószínű, hogy minden alapanyag friss.
Negyven-ötven ételt még a világ legnívósabb étterme sem tud frissen, jó minőségben elkészíteni.
Nem jó az étel. Akár hallomásból, akár egy tapasztalatból azt mondhatjuk, hogy bizonyos étel nem ízlett, a leves íztelen volt, a fogások hidegek, vagy nem tűntek frissnek, akkor ne tervezzünk oda több étkezést.
Ritka alapanyagokat használnak. Vannak bizonyos alapanyagok, élelmiszerek, amik szinte alig fordulnak elő Magyarországon, ha étterem ezekre hivatkozik, fogjunk gyanút.
Túl nagy adagokat adnak. Sokszor az embereket a minőség helyett a mennyiséggel akarják megfogni. Ha ezzel büszkélkednek, az nem jó vendégcsalogató módszer.
Fényképes étlap. Ezzel nagyon mellé lehet nyúlni. A rossz minőségű illusztrációk elavultak.
Nem szeretem a stíluskavalkádot, a giccset, a sokféle stílus ízléstelen keveredését. Aki ilyen éttermet rendez be, az a tányéron se művelhet nagyon fantasztikus dolgokat.
Sok jó étterem van, azonban jónéhány hely igazi csalódás lehet még a kezdeti tetszetős jelek után is, ha például szép és elegáns, de nem jó az étel, vagy ízlik minden fogás, de túlzóak az árak, vagy a hely kellemes, de a pincérek nem kedvesek. Sok szempontnak kell tökéletesen „klappolnia”, hogy megtalálhassuk a kedvenc helyeinket.
Le tudjuk tenni a telefont?
Ma, amikor már majdnem mindenki okoseszköz-függő, social media – fan vagy minimum órákat lóg a temun (jelen!), a közösségi oldalakon vagy az Xbox játékokon, akkor feltenném a kérdést: le tudjuk tenni a telefont bármikor? Egyáltalán: hogyan tudunk viszonylag könnyen és fájdalommentesen lemondani az okostelefonunkról?
Mi az a Hatha-jóga és miben segít?
A Hatha-jóga a légzés és a mozgás kombinációjából áll. A jóga bármelyik jógastílusban tanított fizikai testhelyzetre is utal, lényegében a hatha-jóga egy gyűjtőfogalom, amely a tudatosság elérésére használt testgyakorlatokat és légzéstechnikákat írja le.
Hogyan legyen sikeres egy januári diéta?
Ha valaha tettél már újévi fogadalmat, akkor egész biztosan felkerült a listádra az életmódváltás. Többségünk jellemző módon diétázni, fogyni szeretne, de az ünnep utáni időszak a lehető legrosszabb az új étrend bevezetésére. Az alábbi cikkből azt tudhatjuk meg, hogy hogyan lehet mégis sikeres egy év eleji fogyókúra.
Túlfogyasztás vagy No-buy 2025?
A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más. 2024-ben már május 25-én eljött a túlfogyasztás napja – ez azt jelenti, hogy kevesebb mint öt hónap alatt feléltük az egy évre elegendő erőforrásadagunkat. A kérdés az, miként csökkenthetjük az úgynevezett ökológiai lábnyomunkat.
Száraz január
Alkoholmentes italok, újévi fogadalmak, elhatározások és egy újabb kihívás: elindult a száraz január!