Menü

Miért olyan fontos a kálium a szervezetünknek?

Nemrégiben írtam a hyponatrémiáról, beszámoltunk a vér alacsony nátrium-szintjének következményeiről, mely bekövetkezhet túlzott vízivás vagy extrém edzések magas verejtékvesztesége miatt, most azonban a hipertóniáról és a káliumról lesz szó. Nemcsak sportolók figyelmébe ajánljuk az írást!

A kálium és nátrium között vannak hasonlóságok és különbségek, de a legfontosabb, hogy a kálium is alapvető fontosságú ásványi anyag a szervezetünkben. A zöldségek és gyümölcsök különösen sok káliumot tartalmaznak (legtöbbet a dinnye, a paradicsom, narancs és a banán). Káliumhiány elsősorban súlyos hányás és/vagy hasmenés miatt jöhet létre.

A kálium és nátrium közötti hasonlóság, hogy hasmenés vagy szokásos vízhajtók használata estén fordulhat elő, de lehet hormonális probléma is, bár a nátriumhiány ritkább, míg a káliumhiány gyakoribb probléma.

A kálium csökkenése a szervezetben sokszor tünetmentes. Mivel a kálium az izomműködéshez alapvetően fontos, hiányát izomgyengeség, izomgörcs, izomfájdalom jelzi. Utóbbiba a szívizomzat is beletartozik, melynek jelei az EKG vizsgálaton utalnak erre a problémára.

A kálium a vese megfelelő működéséhez is fontos, ezért az alacsony káliumszint fokozott vizeletelválasztáshoz vezethet, ami különösen éjszaka lehet feltűnő, kellemetlen.

Mint említettem a káliumhiány lehet hormonális eredetű is, oka a mellékvese egyik hormonjának (aldoszteron) a fokozott elválasztása, melynek túltermelése a mellékvese betegségének a következménye. Egy másik mellékvesehormon, a kortizol túltermelése is járhat alacsony káliumszinttel és hipertóniával.

Ha a szervezet káliumszintje alacsony, törekedni kell a pótlására, ez történhet tabletta formájában, illetve a fent említett élelmiszerekkel. (a dinnye, a paradicsom, a narancs és a banán) Orvossal szükséges egyeztetni arról, hogy bizonyos vízhajtók mellé szükséges-e a rendszeres káliumpótlás. A vízhajtók csökkenthetik a nátriumszintet is, ennek pótlásáról is gondoskodni kell.

A kálium szintjének csökkenése mellett megemlítendő, hogy a szervezet káliumszintje vészesen meg is emelkedhet. Ennek oka általában vese működésének kóros csökkenése. A mellékvese elégtelensége következtében kialakuló alacsony aldoszteronszint is járhat magas káliumértékkel.

A magas káliumszint hasonló tüneteket produkál, mint az alacsony szint: pl. izomgyengeség. Ha értéke különösen magas, sürgősségi orvosi ellátás szükséges.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.