Menü

Avokádóval a bőrért

Az avokádót joggal nevezhetjük szuperételnek, hiszen tele van hasznos zsírsavakkal, ásványi anyagokkal és vitaminnal. Azért rendkívül fontos a növényi zsírtartalma, mivel egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ennek köszönhetően pedig segíti az ásványi anyagok és vitaminok felszívódását. Csökkenti továbbá a rossz koleszterinszintet – vagy másnéven LDL-koleszterin szintjét – és normalizálja a vérnyomást. A benne található omega-9 zsírsavak védik a szív- és érrendszert, valamint a vércukorszint egészséges szinten tartásában is részt vesz.

Testünket belülről nagyszerűen táplálja, de hatását nem csak így érezhetjük. Bőrápoló tulajdonságát már régóta ismerik, ráadásul nem csak ápolja, hanem regenerálja is azt. Az avokádóban található linolénsav antiallergén és gyulladásgátló is, valamint segít hidratáltan tartani a bőrt. Az avokádókrém persze kívülről is használható, nyugodtan kenjünk akár a kézfejünkre, dekoltázsunkra vagy épp hasunkra, mivel bőrfeszesítő tulajdonsággal is rendelkezik.

Gazdag E- és A-vitaminban is, valamint B-vitamin tartalma sem elhanyagolható. Ha valaki attól fél, hogy a zsírtartalma miatt táptalaj lesz a pattanások és mitesszerek számára, akkor van egy jó hírünk: épp ellenkezőleg, meggátolja a pattanások kialakulását és a mitesszerekre is jó hatással van.

Érdekesség, hogy a rendkívül sok jótékony hatása mellett a benne található zsírsavaknak köszönhetően a mellrák megelőzésében is fontos szerepet játszik, ezért is érdemes rendszeresen fogyasztanunk és beiktatnunk az étrendünkbe.

Az edzések hatékonyságát és a súlycsökkentést is segíti, mivel a benne található kálium fontos szerepet tölt be az izomműködésben. Persze ezen kívül sok más ásványi anyagot is tartalmaz, mint például a vas, kalcium, foszfor, magnézium, mangán, nátrium és szelén.

Szintén fontos megemlíteni, hogy a szemünk egészségét is támogatja 2 benne található antioxidánssal, ezek pedig a lutein és a zeaxantin. Ezek a vegyületek csökkentik a szürkehályog kialakulásának esélyét is.

Közkedvelt alapanyag a kozmetikai iparban is, sokszor használják fel natúr kozmetikumot készítéséhez. Az A-, E- és B-vitamin tartalma mellett omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, leggyakrabban pedig arcpakolásokban és hajpakolásokban használják.

Fontos megjegyezni, hogy abban az esetben nem javasolt a fogyasztása, ha véralvadásgátló gyógyszereket kell szednünk, mivel csökkenti ezeknek a hatékonyságát, valamint a hisztamin intoleranciában szenvedőknek sem ajánlják, mivel egyes anyagok az avokádóban gátolják a hisztamin lebontását.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.