Menü

Rossznak vélt ételek fogyasztása fogyókúra alatt

Talán meglepő lehet, de akad néhány rossznak titulált étel, amelyek fogyasztása fogyókúra alatt sem az ördögtől való. Vessünk néhányra egy pillantást!

Burgonya

A lényeg abban rejlik, hogyan készítjük el. Ha főve esszük, tovább fogjuk eltelve érezni magunkat, de sütve egy kis hirtelen sült brokkolival is remek választás. Sajnos legtöbbször kispadra van ültetve a krumpli, pedig ha belegondolunk, számos előnnyel rendelkezik: gluténmentes, sok káliumot tartalmaz, és remek B6-, illetve C-vitamin forrás.

Tészta

A következő ördögi fogás. Ha mértéktartóan fogyasztjuk, nem káros, azaz nincs negatív hatással a fogyókúránk sikerességére. Fontos azonban, hogy ha tehetjük, a teljes kiőrlésű változatot válasszuk, és al dente fogyasszuk, mert ebben a formában kevésbé emeli meg a vércukorszintet.

Olajos magvak

Igaz, hogy magas a zsír-, illetve kalóriatartalmuk, mégsem szükséges őket teljesen mellőzni. Kutatások bizonyítják, hogy azok a nők, akik heti két vagy három alkalommal elfogyasztottak egy adag olajos magot, nemhogy nem híztak, de 25%-kal kisebb valószínűséggel szedtek fel plusz kilókat.

Rizs

Egy olyan étrend, amely teljes kiőrlésű gabonákat tartalmaz, mint amilyen a barna rizs is, segít az egészséges testtömeg fenntartásában. Nagy mennyiségben tartalmaz rostot, ami fontos az emésztés során, illetve nagy mennyiségben található benne B1- és B6-vitamin, magnézium, szelén, foszfor és mangán. Míg a fehér rizs nem bír ezekkel az előnyökkel, a barna rizst nyugodtan fogyaszthatjuk anélkül, hogy a hízástól kellene félnünk.

Csokoládé

A csokoládét illetően a titok nyitja, hogy kis mennyiségeket, illetve étcsokoládét fogyasszunk. Ez ugyanis tele van antioxidánsokkal, illetve már az is bizonyított tény, hogy fogyasztása hozzájárul az inzulin megfelelő működéséhez a szervezetben. Ez a fogyókúra során tökéletes édességgé teszi.

Popcorn

Bármily meglepő, a popcornra is igent mondhatunk! Legjobb, ha a natúr változathoz nyúlunk (só és vaj nélkül). A pattogatott kukorica ugyanis szintén remek rostforrás, és az éhségérzet csökkentésében is szerepe van.

Teljes tej

Talán a zsíros, teljes tej sem a fogyókúránk legnagyobb ellensége – állítják a szakértők. Tanulmányok eredményei ugyanis azt mutatják, hogy napi egy pohár tej elfogyasztása nemhogy hizlal, de segítség lehet a fogyás során is. Igaz, ennek mikéntje még nem ismert. A kulcs talán az, hogy a tej magas tápanyagtartalma miatt hamar eltelít, így nem veszünk magunkhoz más élelmiszert.

Ne tekintsünk tehát minden eddig hizlalónak gondolt ételre ellenségként! Keressünk alternatívákat, és mindig tartsunk mértéket, hiszen egy jó fogyókúra később életmódváltássá alakul, ehhez pedig egy fenntartható étrend és rendszer szükséges.

Fort Molnár Henriett

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!