Menü

Kalóriaszegény ételek a sikeres diétához

Itt a tavasz és szeretnénk újra formába lendülni. Sokan csak az edzést vagy a táplálkozás megreformálását választják eszköznek, de mindkettő fontos.

Ha csak edzünk és mellette össze-vissza eszünk, akkor nem leszünk teljesen sikeresek, de az edzés is kell, hogy tónusosak legyenek az izmaink és ne csak a bőr lógjon rajtunk.
Mindenki tudja, hogy csökkenteni kell a kalóriabevitelt, de nem mindegy mit és hogyan csinálunk. A legfontosabb, hogy ne koplaljunk, alapanyagcsere alá ne vigyük az energiabevitelt, mert tartalékoló üzemmódba kapcsol a szervezet.

Ha éhezünk, egész délelőtt nem eszünk, a szervezet be fogja pótolni este, vagy éhségrohamok formájában. Nagyon fontos a megfelelő fehérjebevitel az izomzathoz, napi 4-5 adag zöldség, teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása. De nézzük meg kicsit részletesebben, mit is ehetünk, 7 kalóriaszegény étel recepten keresztül.
Diéta esetén van néhány alapanyag, amelyeket mindenképp illesszünk be az étrendünkbe –tekintsük át ezeket egy-egy recepttel.

Spenótos-pulykamelles teljes kiőrlésű tészta (tejmentes, laktózmentes)
70 g tészta
100 g sült pulykamell kockázva
120 g spenót
kevés olívaolaj
A tésztát megfőzzük, közben a spenótot az olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a húst és a tésztát is beleforgatjuk. A spenóttal plusz A, C és K-vitamint, folsavat is fogyasztunk és nagyon jó antioxidáns forrás is.
Tejmentes, laktózmentes és ha durum tésztából készül, tojásmentes diétán lévőnek is megfelel a recept.
A tojás kevés kalóriát tartalmaz és emellett magas a fehérjetartalma, így hosszan jóllakottság érzést biztosít. 1 tojás (52g) 88kcal, 7g fehérje és 6g zsír és D, B12, K vitamin forrás, de szelén és vas is megtalálható benne. Kiváló reggeli, de zöldségekkel vacsorának is jó választás.

Tükörtojás salátaágyon (tejmentes, gluténmentes)
1 nagy marék jégsaláta
fél marék rukkola
kaliforniai paprika
1 tk. olívaolaj
ízlés szerint só, bors, zöldfűszerek
petrezselyemzöld a díszítéshez

2 tojás
kókuszolaj a sütéshez
Vágjunk 2 nagy karikát a paprikából és tegyük egy serpenyőbe, erre ütjük a tojást, és megsütjük. Közben a salátát apróra tépjük, feldaraboljuk a maradék paprikát és a salátához keverjük, ízlés szerint ízesítjük. Az étel tej és gluténmentes diéta esetén is fogyasztható.

Cukkini, gomba, karfiol és brokkoli

A zöldségek nagy része kevés kalóriát tartalmaz, így diétabarát. A cukkini nagyon jó tészta helyettesítésére, lasagne vagy spagetti kiváltására. Fogyókúrázók nagy kedvence a karfiol rizs, ami a rizs kalóriaszegény változata. A gomba értékes fehérjeforrás, de kálium, foszfor, kalcium és B vitaminok is találhatóak benne. Cottage cheese-zel, zöldfűszerekkel isteni töltött gomba készíthető belőle.
Mindhárom 30-40 kcal-t és 3-5 g szénhidrátot tartalmaz csak. A brokkoli sem véletlenül a fitness étrendek egyik alap összetevője. Rendkívül egészséges és kevés kalóriát tartalmaz.

Cukkinis fasírt sütőben (laktóz- és gluténmentes)
Kenyér, morzsa nélkül készül, így akár vacsorára és alacsony szénhidráttartalmú diétánál is nagyon jó választás.
50 dkg darált pulykahús
1 közepes cukkini (kb. 20 dkg)
1 tojás
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek mustár
zöldfűszerek, só, bors
kevés kókuszolaj a sütéshez
A cukkinit, hagymákat lereszeljük, hozzákeverjük a többi hozzávalót. Olajos kézzel gombócot formázunk belőle, sütőpapíron kb. 30 perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
A zöldségek gazdag használatával a kevés kalória tartalmú ételek tárháza segíti a változatosság megvalósulását.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!