Menü

Égési sérülések kisgyermekkorban

A kisgyermekkorban sajnos gyakori mindenféle baleset, hiszen az örökmozgók folyton lendületben vannak, szaladgálnak, kúsznak-másznak, felmásznak, belenyúlnak, kipakolnak, bemásznak, bebújnak, leesnek, nekiszaladnak, beütik, megégetik és még sorolhatnám. Sajnos a kisgyermekkor egyik leggyakoribb sérülését - statisztikák szerint - az égések okozzák.

Mivel a kicsik igen kíváncsiak, nagyon gyakori valamely forró tárgy pl. fűtőtest, villanykörte, vasaló érintése, de forrázásos balesetek is előfordulnak, a baj pedig hamar megvan.

Az égési sérülések fokozatai közül az elsőfokú égés a bőr felső rétegét érinti, bőrpír, duzzanat a jellemző, elsőfokú égési sérülés keletkezhet például napon is, helytelen napozás után.

A másodfokú égés az egész hámréteget és az alatta lévő irhát is károsítja, hólyagok képződnek, a seb igen fájdalmas, a gyógyulás 7-14 napig is eltart.

Harmadfokú égésnél a bőr teljes vastagságában sérül, ez a legsúlyosabb égési sérülés.

A sérült ellátása nagyban függ a seb mélységétől és nagyságától. A megégett bőrfelületet mielőbb hideg vízzel kell hűteni, legjobb, ha az érintett testrészt hideg víz alá tartjuk. A seb ellátása után annak tisztántartására kell törekedni, illetve a folyadékot azonnal szükséges pótolni.

Az égési sérülések kapcsán kérem engedjék meg a kedves olvasók, hogy segítséget kérjek egy kisfiúnak.

Juhász Gergő, 17 hónapos kisfiú és családja kér segítséget! Gergőt május elején baleset érte, a bal karja, háta, lába sérült, 2. fokú égési sérüléseket szenvedett, teste 9-10 százalékban égett meg. Jelenleg kórházban vannak édesanyjával, akit három gyermeke vár otthon. A kisfiút a napokban hazaengedik, de háromnaponta kórházi ellátást, kötözést igényel, amíg nem regenerálódik az alkar és a felkar, illetve a lábszár része, melyet bőrpótlással műtöttek a combjából kivett résszel. A kisfiú csak autóval szállítható, különben nem engedélyezett a kórházi távollét.

A kötözések hosszadalmasak, fájdalmasak a családnak pedig nincs saját autója, anyagilag támogatásra szorulnak, az anyagi segítséget az útiköltség fedezésére használnák fel. Kérjük Önöket, ha tudják, segítsék a családot!

Adományaikat a következő számlaszámra juttathatják el:

Gyuró Mónika

1177346301247567

Közleménybe kérjük írni "Gergő adomány".

Támogatásukat és a cikk megosztását nagyon köszönjük! Gergőnek mielőbbi gyors felépülést kívánunk!

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.