Menü

A fenékformád elárulja, mitől hízol a legjobban

Hogy a feneked formája alapján lehet következtetni arra, hogyan és mitől hízol, annak oka a hormonokban keresendő. Most megtudhatod, milyen típusú hízásra vagy leginkább hajlamos, és mire kell odafigyelned, hogy elkerüld a plusz kilókat!

Gömbölyű fenék
Mérettől függetlenül ebbe a csoportba tartozol, ha gömbölyű és arányos a feneked. Erre a típusra jellemző, hogy a fenék hízás és fogyás ellenére is megtartja a formáját. Elsősorban nem ide, hanem a combod külső felére, illetve a derekadra hízol. A gömbölyű feneket a pajzsmirigy hormon dominanciája okozza, ha rád is ez a jellemző, akkor vigyázz az édességekkel, az egyszerű szénhidrátokkal, valamint a koffein tartalmú italokkal, mint a zöld tea vagy a kávé, mert ezektől hízhatsz legjobban. Mégsem a pluszkilók jelentik számodra a legnagyobb veszélyt, hanem a túlzott szénhidrát bevitellel összefüggően kialakuló betegségek, mint az inzulinrezisztencia. Valamint fokozottan fennáll nálad a pajzsmirigy betegségek esélye is.

Körte alakú fenék
Ha a feneked egy körtére vagy csepp formára hasonlít, akkor a tested alsó részére tudsz felszedni legtöbb felesleget. A vállaid keskenyek és a hasad is lapos, a pluszkilók a combon és a fenéken jelentkeznek legerőteljesebben. Ez a típus általában narancsbőrrel is küzd. Esetedben a petefészek hormonok dominálnak, melyeknél problémát okozhatnak a zsíros vagy feldolgozott húsok, a csípős, erősen fűszeres ételek, illetve a zsíros tejtermékek.

Fordított háromszög alakú fenék
A fenekedre biztosan nem hízol, sokkal inkább a felsőtestedre. Alkatodra jellemző, hogy lábaid vékonyak, izmosak, csípőd is keskeny, felépítésed alapvetően atletikus és a narancsbőr sem okoz számodra problémát. Felsőtested viszont erősebb, a széles váll, a nagyobb mellek jellemeznek. Főként a hasadon látszódik meg, ha felszedtél néhány kilót. A zsigeri zsírosodás jelenti számodra a legnagyobb veszélyt ebből a szempontból, de nem csak a jó alakodat, hanem az egészségedet is elveszítheted emiatt. Nálad a mellékvese hormon dominál, ezért belsőségeket, vörös húsokat és sós rágcsálnivalót csak mértékkel fogyassz.

Szögletes fenék

A hízás ebben az esetben a testet kompletten érinti. A zsírfelesleg lerakódik a végtagokra, a hasra, a combra, a fenékre, az arcra is. Előnye, hogy még ha hízol is, arányos testalkatod megmarad. Márpedig a hízás esélye nálad fokozottan fennáll, ha ebbe a típusba tartozol. Hajlamos vagy felszedni extra kilókat, és ha sikerül is leadni őket, általában visszaszeded. Hogy a jójó effektust elkerüld, iktasd be életedbe a rendszeres testmozgást, laza kötőszöveteidet pedig erősítsd kollagén tartalmú étrendkiegészítővel. Domináns hormonod az agyalapi hormon, melyet az egyszerű szénhidrátok és a tejtermékek stimulálnak, ezekkel légy óvatos.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.