Menü

Valóban léteznek negatív kalóriás ételek?

Aki fogyni szeretne és épp a heti étrendjét állítja össze, annak ez nagyon is kardinális kérdés, hiszen fontos, hogy ismerje azokat az ételeket, amiket a közhiedelem negatív kalóriás ételeknek hív. Valójában ez mit is jelent?

Bár a fogyásra soha nem lesz csodarecept, a plusz kilóktól köztudottan akkor szabadulhatunk meg, ha naponta kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetedbe, mint amennyit elégetünk.

Azt nyilván tudjuk, hogy minden elfogyasztott étel megemésztéséhez – legyen az szénhidrát, fehérje vagy zsír - energiára van szükség. A negatív kalóriakifejezés olyan élelmiszerekre vonatkozik, melyek feldolgozásához több energiát használ fel a szervezetünk, mint amennyit az az adott étel valójában tartalmaz.

Ezekhez a negatív kalóriás ételekhez általában zöldségeket és magas víztartalmú gyümölcsöket sorolnak.

Melyek ezek a zöldségek és gyümölcsök? Nos jó hír, hogy van mit felsorolnom bőven: ide tartozik a zeller, a sárgarépa, a salátafélék, a brokkoli, a grapefruit, a paradicsom, az uborka, a görögdinnye, az alma, illetve a citrom, de említhetjük a káposztát, a bogyós gyümölcsöket és felírhatjuk a listára a cukkinit is, mely a diéták egyik legkedveltebb alapanyaga. Én például még sütit is készítek belőle. (Bizony! Almás – cukkinis muffint.)

Egyes elméletek szerint a hosszasabb rágás növelheti a kalóriafelhasználást, de azért nyilván ne ezt vegyük alapul egy fogyókúránál, nem szeretném azt sugallni, hogy a chipsz máris diétássá válik a hosszasabb rágás által.

Az igazság az, hogy a hozzáértők, dietetikusok vitatkoznak azon, hogy valóban léteznek-e negatív kalóriás ételek, ugyanis tudományos bizonyíték erre nincs. Bár azt gondolom nem lehet elrontani egy diétát azzal a fent említett sor zöldséggel és gyümölccsel, akár negatív kalóriások, akár nem, a cukkinit, vagy az uborkát bátran felvehetjük a súlycsökkentő étrendükbe, segítik a fogyást. Mindenképpen hasznosak, s egészségesek, akkor is, ha nagyobb mennyiséget eszünk belőlük.

A fent említett zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával nemcsak a súlyvesztést gyorsíthatjuk meg fel, hanem értékes ásványi anyagokhoz, rostokhoz és vitaminokhoz juthatunk.

Akár léteznek negatív kalóriás ételek, akár nem, egy biztos: minél több alacsony kalóriatartalmú élelmiszert fogyasztunk, annál hatékonyabb és sikeresebb lesz a diétánk. Kóstoljuk meg mindet!

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.