Menü

Ételek, melyek több cukrot tartalmaznak, mint gondolnád

Abban mindenki egyetért, hogy túl sok cukrot fogyasztani nagyon egészségtelen, mert növeli például a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és a rák kockázatát, de a szívbetegségeket is említhetném. Sokan próbálják megtalálni a számukra megfelelőbb diétát, törekednek a cukorfogyasztás csökkentésére, ám ez nem is olyan könnyű, ha nem tudjuk, mely ételek mennyi cukrot tartalmaznak.

A cukorcsapda sajnos alattomos fegyver, bizonyos élelmiszerek egészségesnek „hazudják magukat”, pedig fogyasztásuk egy diétában valóságos aknamező.

Nézzük ezek közül a leggyakoribbakat!

Zsírszegény joghurtok. Na ez a kedvencem! Attól, hogy zsírszegény, még a cukortartalom nem kevesebb, sőt! Joghurtot natúr formában egészséges fogyasztani, egy kis gyümölccsel és csepp mézzel, vagy édesítőszerrel felturbózva, s máris kész a bolti cukros termék egészséges verziója.

Konzerv gyümölcsök. Rettenetesen sok cukor van bennük. A kisfiam kiborított egyszer egyet, utána órákig sikáltam a konyha padlóját és még mindig ragadt rajta a papucsom, annyira cukros volt. Ennek oka, hogy a konzerv gyümölcsöket cukros szirupban tartósítják, a rengeteg cukor pedig a gyümölcsben is felszívódik. A tartósítási eljárás teljesen megsemmisíti a vitaminokat a gyümölcsben, így a konzerves verzió semmi más nem marad, mint cukorbomba.

Lássuk most az egészségesnek kikiáltott reggeliző pelyheket! A gyerekeim megőrülnek érte, a kakaós, a fahájas, a töltött gabonapárnák, a reklámozott divatreggelik szintén cukorcsapdák.

Mézes madzag és szó szerint értve. Mondjam, hogy egyetlen adagjuk akár 12 g, azaz 3 teáskanálnak megfelelő cukrot is tartalmazhat? Ha nem hiszik a kedves olvasók, hát tessék átolvasni az összetevőket és a tápértéket!

Ó, azok a csalogató és gusztusos, reklámokban gőzölgő ízletesnek gondolt üveges szószok! Kevesen gondolják az üveges paradicsomszószról vagy bármely más üveges mártásról, hogy rettentően magas a cukortartalma, pedig sajnos ez az igazság!

A gyártók nem bízzák a véletlenre és a termék készítéséhez hozzáadott cukrot, ízfokozókat és tartósítószereket is felhasználnak. Hagyományos tésztán tálalva nem fogja sem az egészséges életmód, sem a diéta részét képezni. Megkockáztatom, nem is olyan finomak, mint a házi készítésű.

Üveges vagy zacskós salátaöntetek? Nos nemcsak cukrosak, de zsírosak is, ami borzasztóan rossz párosítás, ha éppen fogyókúrázol, ráadásul a salátaöntet pont az a kategória, amit egészséges verzióban összedobni könnyű és gyors, tehát semmi szükség a bolti egészségtelen rettenetekre.

Gabonaszelet, müzliszelet…csak bedobjuk a táskába és már indulunk is. Álljunk csak meg! A magvas gabonaszeletek csak látszatra egészségesek, valójában a sok cukor tartja egyben őket és egyáltalán nem diétásak. Válasszuk a cukormentes alternatívákat, azok is ugyanolyan finomak, mint cukros társaik.

S végül jöjjenek a csomagolt, bolti felvágottak. Az összevetők elolvasása után rájöhetünk, mennyire egészségtelen termékek. A kukoricaszirupot vagy az aszpartámot, melyekkel a szalámikat ízesítik, jobb elkerülni.

A ketchuppal mi a baj?

Csak annyit mondok, hogy 1 evőkanál ketchupban 1 teáskanálnyi cukor is lehet. Ez borzasztóan nagy cukorfogyasztást jelent, ám ezt is elkészíthetjük magunk egészséges és cukorszegény vagy cukormentes verzióban. Mielőtt bármi egészségesnek gondolt élelmiszert a kosaradba tennénk, olvassuk el az összetevőket!

Stressz vezetés közben: így csökkenthetjük a feszültséget

Manapság alig akad olyan ember, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne érezné magát stresszesnek. A stressz a 21. század egyik népbetegsége, amely nemcsak az egészségünkre, hanem az autóvezetésre sincs jó hatással.

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?