Menü

Veszélyes ételek magas vérnyomással

A népbetegségnek számító magas vérnyomás ellen nemcsak gyógyszeres kezeléssel, hanem életmódunkkal is sokat tehetünk. Mint sok más betegség, ez az egészségügyi probléma is jól kezelhető megfelelő étrenddel és életmóddal.

Vannak ételek és italok, melyeket ajánlott kerülni a szív-érrendszeri betegeknek. A dietetikusok tanácsát érdemes megfogadni, ők segítenek a megfelelő étrend összeállításában, mely azzal kezdődik, hogy a sóval óvatosan kell bánni, hiszen a nátriumtartalom emeli a vérnyomást. A magyarok sajnos szeretnek bőkezűen bánni a sóval, sokszorosát fogyasztják az ajánlott mennyiségnek. Sok sós húst, sajtot, készételt eszünk, túlsózzuk a levest, szeretjük a chipset, a sós rágcsálni valókat, a szószokat, fűszereket, üveges mártásokat,

A sóbevitel csökkentése ezért az egyik legegyszerűbb módja a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatainak csökkentésére.

Csökkentsük az alkoholfogyasztást!

Természetesen a mértékkel elfogyasztott egy-két deci bor alkalmanként nem jelenti a túl sok mennyiséget, de a rendszeres alkoholfogyasztás biztosan emeli a vérnyomással járó egészségügyi problémák kockázatát. Hosszú távon vérnyomás-emelkedéssel is számolhatunk.

Arról nem is beszélve, hogy az alkohol megváltoztathatja bizonyos gyógyszerek (véralvadásgátlók és más gyógyszerek) hatását. Erről orvossal minden esetben konzultálni kell.

A magas vérnyomással élőknek kerülni kell a telített- és transz-zsírsavakat, melyek lerakódnak az erek falán. Sovány, bőr nélküli, fehér húsokat fogyasszunk magas vérnyomás esetén és kerülni a hidrogénezett olajokkal készült ételeket, ám mivel ezek növelik az élelmiszerek eltarthatóságát, sajnos gyakran használják az élelmiszeriparban. Olvassunk címkéket és összetevőket, mielőtt vásárolunk, s ne hagyjuk magunkat egészségesnek kikiáltott élelmiszerekkel félrevezetni, megtéveszteni!

Fogyasszunk kevesebb vörös húst, zsíros tejet, zsíros tejterméket, bolti készételt, rágcsálni valót.

Amelyet viszont bátran együnk, ha magas vérnyomásunkra szeretnénk étellel megoldást találni az a cékla, mely csökkenti a vérnyomást.

A fahéj, mely segít a koleszterin- és trigliceridszint csökkentésében.

A gránátalma, mely jó a szívre, a retek kiváló gyulladáscsökkentő, koleszterinszint-szabályozó, a zab pedig koleszterincsökkentő hatású.

A megfelelő étrend mellett elengedhetetlen a heti 3-4 alkalommal történő rendszeres testmozgás.

A fent említett ételek elkerülésével, az ajánlott élelmiszerek fogyasztásával és a rendszeres testedzéssel máris rengeteget tettünk a szív-érrendszeri betegségek kockázatainak csökkentéséért.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?