Menü

Veszélyes ételek magas vérnyomással

A népbetegségnek számító magas vérnyomás ellen nemcsak gyógyszeres kezeléssel, hanem életmódunkkal is sokat tehetünk. Mint sok más betegség, ez az egészségügyi probléma is jól kezelhető megfelelő étrenddel és életmóddal.

Vannak ételek és italok, melyeket ajánlott kerülni a szív-érrendszeri betegeknek. A dietetikusok tanácsát érdemes megfogadni, ők segítenek a megfelelő étrend összeállításában, mely azzal kezdődik, hogy a sóval óvatosan kell bánni, hiszen a nátriumtartalom emeli a vérnyomást. A magyarok sajnos szeretnek bőkezűen bánni a sóval, sokszorosát fogyasztják az ajánlott mennyiségnek. Sok sós húst, sajtot, készételt eszünk, túlsózzuk a levest, szeretjük a chipset, a sós rágcsálni valókat, a szószokat, fűszereket, üveges mártásokat,

A sóbevitel csökkentése ezért az egyik legegyszerűbb módja a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatainak csökkentésére.

Csökkentsük az alkoholfogyasztást!

Természetesen a mértékkel elfogyasztott egy-két deci bor alkalmanként nem jelenti a túl sok mennyiséget, de a rendszeres alkoholfogyasztás biztosan emeli a vérnyomással járó egészségügyi problémák kockázatát. Hosszú távon vérnyomás-emelkedéssel is számolhatunk.

Arról nem is beszélve, hogy az alkohol megváltoztathatja bizonyos gyógyszerek (véralvadásgátlók és más gyógyszerek) hatását. Erről orvossal minden esetben konzultálni kell.

A magas vérnyomással élőknek kerülni kell a telített- és transz-zsírsavakat, melyek lerakódnak az erek falán. Sovány, bőr nélküli, fehér húsokat fogyasszunk magas vérnyomás esetén és kerülni a hidrogénezett olajokkal készült ételeket, ám mivel ezek növelik az élelmiszerek eltarthatóságát, sajnos gyakran használják az élelmiszeriparban. Olvassunk címkéket és összetevőket, mielőtt vásárolunk, s ne hagyjuk magunkat egészségesnek kikiáltott élelmiszerekkel félrevezetni, megtéveszteni!

Fogyasszunk kevesebb vörös húst, zsíros tejet, zsíros tejterméket, bolti készételt, rágcsálni valót.

Amelyet viszont bátran együnk, ha magas vérnyomásunkra szeretnénk étellel megoldást találni az a cékla, mely csökkenti a vérnyomást.

A fahéj, mely segít a koleszterin- és trigliceridszint csökkentésében.

A gránátalma, mely jó a szívre, a retek kiváló gyulladáscsökkentő, koleszterinszint-szabályozó, a zab pedig koleszterincsökkentő hatású.

A megfelelő étrend mellett elengedhetetlen a heti 3-4 alkalommal történő rendszeres testmozgás.

A fent említett ételek elkerülésével, az ajánlott élelmiszerek fogyasztásával és a rendszeres testedzéssel máris rengeteget tettünk a szív-érrendszeri betegségek kockázatainak csökkentéséért.

Stressz vezetés közben: így csökkenthetjük a feszültséget

Manapság alig akad olyan ember, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne érezné magát stresszesnek. A stressz a 21. század egyik népbetegsége, amely nemcsak az egészségünkre, hanem az autóvezetésre sincs jó hatással.

Ribizlis édességek receptekkel

Egyesek szerint túl macerás a fürtök száracskáiról leszedni a kis terméseket, mások viszont nem sajnálják az időt a pikáns, fanyarkás desszertért.

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Isteni sajtfélék, amiket diéta alatt is fogyaszthatunk

Ezek a sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal ízletesebbé varázsolják.

Túl lehet-e adagolni a magnéziumot?

Bár az emberek többségének inkább a magnéziumhiány kialakulásától kell tartania, fontos beszélni a túladagolás következményeiről is.