Menü

Veszélyes ételek magas vérnyomással

A népbetegségnek számító magas vérnyomás ellen nemcsak gyógyszeres kezeléssel, hanem életmódunkkal is sokat tehetünk. Mint sok más betegség, ez az egészségügyi probléma is jól kezelhető megfelelő étrenddel és életmóddal.

Vannak ételek és italok, melyeket ajánlott kerülni a szív-érrendszeri betegeknek. A dietetikusok tanácsát érdemes megfogadni, ők segítenek a megfelelő étrend összeállításában, mely azzal kezdődik, hogy a sóval óvatosan kell bánni, hiszen a nátriumtartalom emeli a vérnyomást. A magyarok sajnos szeretnek bőkezűen bánni a sóval, sokszorosát fogyasztják az ajánlott mennyiségnek. Sok sós húst, sajtot, készételt eszünk, túlsózzuk a levest, szeretjük a chipset, a sós rágcsálni valókat, a szószokat, fűszereket, üveges mártásokat,

A sóbevitel csökkentése ezért az egyik legegyszerűbb módja a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatainak csökkentésére.

Csökkentsük az alkoholfogyasztást!

Természetesen a mértékkel elfogyasztott egy-két deci bor alkalmanként nem jelenti a túl sok mennyiséget, de a rendszeres alkoholfogyasztás biztosan emeli a vérnyomással járó egészségügyi problémák kockázatát. Hosszú távon vérnyomás-emelkedéssel is számolhatunk.

Arról nem is beszélve, hogy az alkohol megváltoztathatja bizonyos gyógyszerek (véralvadásgátlók és más gyógyszerek) hatását. Erről orvossal minden esetben konzultálni kell.

A magas vérnyomással élőknek kerülni kell a telített- és transz-zsírsavakat, melyek lerakódnak az erek falán. Sovány, bőr nélküli, fehér húsokat fogyasszunk magas vérnyomás esetén és kerülni a hidrogénezett olajokkal készült ételeket, ám mivel ezek növelik az élelmiszerek eltarthatóságát, sajnos gyakran használják az élelmiszeriparban. Olvassunk címkéket és összetevőket, mielőtt vásárolunk, s ne hagyjuk magunkat egészségesnek kikiáltott élelmiszerekkel félrevezetni, megtéveszteni!

Fogyasszunk kevesebb vörös húst, zsíros tejet, zsíros tejterméket, bolti készételt, rágcsálni valót.

Amelyet viszont bátran együnk, ha magas vérnyomásunkra szeretnénk étellel megoldást találni az a cékla, mely csökkenti a vérnyomást.

A fahéj, mely segít a koleszterin- és trigliceridszint csökkentésében.

A gránátalma, mely jó a szívre, a retek kiváló gyulladáscsökkentő, koleszterinszint-szabályozó, a zab pedig koleszterincsökkentő hatású.

A megfelelő étrend mellett elengedhetetlen a heti 3-4 alkalommal történő rendszeres testmozgás.

A fent említett ételek elkerülésével, az ajánlott élelmiszerek fogyasztásával és a rendszeres testedzéssel máris rengeteget tettünk a szív-érrendszeri betegségek kockázatainak csökkentéséért.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.