Menü

Elengedhetetlen eszközök elsősegélyhez, amelyeket mindig tarts magadnál!

Ha sokat járunk el otthonról például kirándulni, túrázni, de akár csak a gyerekekkel a játszótérre, észrevehetjük, hogy időről időre szükség van valamilyen eszközre, amivel gyorssegélyt vagyunk képesek biztosítani gyermekeinknek vagy embertársainknak. De vajon melyek a legfontosabbak, amelyeket mindenképpen érdemes magunknál tartani?

Csipesz

A szálkák, szilánkok és gyakran a kullancsok eltávolításának legbiztosabb módja a csipesszel való eltávolítás. Figyeljünk azonban oda, hogy használat előtt és után is mindig fertőtlenítve legyen az eszköz alkohollal. Tehát alkoholt is tartsunk magunknál!

Kézfertőtlenítő és kesztyű

Napjainkban főleg, de ha most éppen nem is a koronavírusra gondolunk, fontos, hogy tartsunk magunknál kézfertőtlenítőt, hiszen, ha valaki megsérül körülöttünk, az utolsó dolog, amit szeretnénk, hogy a keletkezett sebet még valamivel felülfertőzzük. Az alkohol alapú, gél állagú szerek, vagy ha valaki a kendőket szereti, akkor azok nagyon jó szolgálatot tehetnek út közben, amikor nincs folyó víz és szappan a közelben az alapos kézmosáshoz. A seb fertőtlenítése előtt és után is tisztítsuk meg kezeinket. Ha elég profik szeretnénk lenni, legyen nálunk latex vagy nem latex alapú kesztyű is, amit szintén érdemes fertőtleníteni a seb ellátása előtt.

Fájdalomcsillapító

Egy elsősegély felszerelés sem teljes fájdalomcsillapító nélkül. Lehet nálunk aszpirin, ibuprofen stb. De fontos, hogy tudjuk, melyiket ki alkalmazhatja, ugyanis az aszpirint például 18 év alatti gyermekek számára nem tanácsos adni!

Géz és ragasztószalag/sebtapasz

Ezt nem is kell magyarázni, pedig óriási segítség lehet sebek, horzsolások, karcolások ellátásánál a vérzés csillapodásáig.

Sebtisztító folyadék vagy kendő

A sebek bekötözése előtt érdemes használni, hogy kitisztítsuk azokat. Használatuk rendkívül egyszerű.

Antibiotikus krém

Sosem árt, ha van a táskánkban egy antibiotikumos krém vagy kenőcs. Ezek a termékek segítenek, hogy a sebek elfertőződését megakadályozzuk. Nedvesen tartják az adott területet, ami elősegíti a gyógyulást, továbbá megakadályozza, hogy a kötés a sebbe tapadjon.

Allergia elleni szerek

Érdemes magunknál tartani néhány szem antihisztamint, hogy képesek legyünk az enyhe, de már zavaró allergiás reakciók elhárítására.

Most, hogy minden megvan, már csak ezen eszközök tiszta tárolásáról kell gondoskodnunk. Nincs szükség semmiféle komoly orvosi táska beszerzésére, elég, ha van egy vízálló kozmetikai táskánk, és abban rendezzük el a saját elsősegély felszerelésünk kellékeit. Azután tegyük a táskánkba, vagy az autó kesztyűtartójába.

Fort Molnár Henriett

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.