Menü

Elengedhetetlen eszközök elsősegélyhez, amelyeket mindig tarts magadnál!

Ha sokat járunk el otthonról például kirándulni, túrázni, de akár csak a gyerekekkel a játszótérre, észrevehetjük, hogy időről időre szükség van valamilyen eszközre, amivel gyorssegélyt vagyunk képesek biztosítani gyermekeinknek vagy embertársainknak. De vajon melyek a legfontosabbak, amelyeket mindenképpen érdemes magunknál tartani?

Csipesz

A szálkák, szilánkok és gyakran a kullancsok eltávolításának legbiztosabb módja a csipesszel való eltávolítás. Figyeljünk azonban oda, hogy használat előtt és után is mindig fertőtlenítve legyen az eszköz alkohollal. Tehát alkoholt is tartsunk magunknál!

Kézfertőtlenítő és kesztyű

Napjainkban főleg, de ha most éppen nem is a koronavírusra gondolunk, fontos, hogy tartsunk magunknál kézfertőtlenítőt, hiszen, ha valaki megsérül körülöttünk, az utolsó dolog, amit szeretnénk, hogy a keletkezett sebet még valamivel felülfertőzzük. Az alkohol alapú, gél állagú szerek, vagy ha valaki a kendőket szereti, akkor azok nagyon jó szolgálatot tehetnek út közben, amikor nincs folyó víz és szappan a közelben az alapos kézmosáshoz. A seb fertőtlenítése előtt és után is tisztítsuk meg kezeinket. Ha elég profik szeretnénk lenni, legyen nálunk latex vagy nem latex alapú kesztyű is, amit szintén érdemes fertőtleníteni a seb ellátása előtt.

Fájdalomcsillapító

Egy elsősegély felszerelés sem teljes fájdalomcsillapító nélkül. Lehet nálunk aszpirin, ibuprofen stb. De fontos, hogy tudjuk, melyiket ki alkalmazhatja, ugyanis az aszpirint például 18 év alatti gyermekek számára nem tanácsos adni!

Géz és ragasztószalag/sebtapasz

Ezt nem is kell magyarázni, pedig óriási segítség lehet sebek, horzsolások, karcolások ellátásánál a vérzés csillapodásáig.

Sebtisztító folyadék vagy kendő

A sebek bekötözése előtt érdemes használni, hogy kitisztítsuk azokat. Használatuk rendkívül egyszerű.

Antibiotikus krém

Sosem árt, ha van a táskánkban egy antibiotikumos krém vagy kenőcs. Ezek a termékek segítenek, hogy a sebek elfertőződését megakadályozzuk. Nedvesen tartják az adott területet, ami elősegíti a gyógyulást, továbbá megakadályozza, hogy a kötés a sebbe tapadjon.

Allergia elleni szerek

Érdemes magunknál tartani néhány szem antihisztamint, hogy képesek legyünk az enyhe, de már zavaró allergiás reakciók elhárítására.

Most, hogy minden megvan, már csak ezen eszközök tiszta tárolásáról kell gondoskodnunk. Nincs szükség semmiféle komoly orvosi táska beszerzésére, elég, ha van egy vízálló kozmetikai táskánk, és abban rendezzük el a saját elsősegély felszerelésünk kellékeit. Azután tegyük a táskánkba, vagy az autó kesztyűtartójába.

Fort Molnár Henriett

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.