Menü

Sport idősebb korban? Igen!

Futóversenyeken számtalanszor láttam idősebb versenyzőket, akik a fiatalokat megszégyenítő tempóval haladtak, természetesen nem kell ilyen szinten sportolni, azonban a rendszeres mozgás minden életkorban ajánlott.

Mindenki szeretne sokáig fitt és egészséges maradni, ennek egyik alappillére az egészséges életmód, melybe beletartozik a megfelelő étkezés, a létfontosságú vitaminok és egyéb étrendkiegészítők, az elegendő folyadékbevitel és – ha egészségi állapotuk engedi - a rendszeres sport.

Természetesen nem versenysportra gondolok, de mint a cikk elején említettem, ez sem ritka, hogy valaki olyan aktív, hogy versenyeken is indul, s akár még helyezéseket is elér az idősebb korosztályban. Az idősebb korban való sportolás esetén is figyelni a test jeleit, elkerülni a túlzott igénybevitelt, kellő időt fordítani a regenerációra, pihenésre, hiszen a test változik és nem ugyanolyan 20, 30 vagy 50-60 éves korban, azonban a fittség fenntartható.

A sport erősíti az immunrendszert, a szívet, valamint a keringési rendszert, és javítja a kedélyállapotot, arról nem is beszélve, hogy meg lehet vele szabadulni a plusz kilóktól.

50 éves kor felett nagyon népszerűek és főleg hatékonyak az állóképességi sportok, mint például a kocogás, a séta, a túra, a nordic walking, a jóga, az úszás, a kerékpározás.

A rendszeres edzés segít időskorban is megőrizni a jó erőnlétet, az aktivitást, s szerencsére rengeteg lehetőség van a sportolásra, mindenki megtalálhatja a hozzá illő mozgásfajtát.

Mindenki maga ismeri a szervezetét, maga tudja eldönteni, hogy mely sportág a megfelelő számára, fontos a kikapcsolódás, s hogy örömmel végezzük, soha ne legyen kényszer. Arra is figyelni kell, hogy az izmok idős korban már nem nyúlnak annyira, s ha nem vigyázunk, gyakrabban fordulnak elő húzódások, sérülések, ezért fontos az orvosunkkal megbeszélni, mely mozgásformákat végezhetjük biztonsággal.

Kortól teljesen függetlenül soha nem árt elmenni egy állapotfelmérésre. Az edzés megkezdése előtt – különösen akkor, ha sok időt kihagytunk, új sportágat szeretnénk kipróbálni, kezdők vagyunk, vagy esetleg sérülésből épültünk fel, netán egyéb egészségügyi problémái vannak – orvossal való konzultáció szükséges.

Aki hosszabb ideje rendszeresen sportol valamit, az már jól ismeri a sport pozitív hatásait. Legyen szó kocogásról, túrázásról, gyaloglásról, kerékpározásról vagy úszásról, a rendszeres testmozgás segít a fiatalosság és fittség megőrzésében, ezért kellő körültekintéssel és orvosi engedéllyel minden korosztály számára ajánlott.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.