Menü

Turmixok, amelyektől fényesebb lesz a hajad

A gyorsan növő, erős, dús és egészséges hajhoz nélkülözhetetlen a megfelelő táplálkozás, amire a legegyszerűbb megoldás a turmix, vagy ahogyan mostanában sokan nevezik, a smoothie.

A haj kedvenc vitaminjai és ásványi anyagai a C-vitamin, a vas, a cink és a B-vitamin család legtöbb tagja. Ha ezekből elegendő mennyiséget veszünk magunkhoz, akkor nem kell többé a töredezett hajvégek, vagy a fakó, fénytelen, lógó haj miatt aggódnunk.

Miért hatásosak?
A hajerősítő turmixok közös tulajdonsága, hogy friss zöldségekből és gyümölcsökből készülnek. Fontos, hogy ne legyen túl nagy a cukortartalmuk, mert az gátolhatja egyes jótékony anyagok felszívódását. A sötétzöld levélzöldségek, a bogyós gyümölcsök, az olajos magvak és az avokádó mind segítenek, hogy biztosítsák az egészségesen, gyorsan növő hajnak a szükséges tápanyagokat, olyan különlegességeket is, mint a niacin vagy a biotin. Külön bónusz, hogy a bőrünk is megszépül a fogyasztásuktól.

Hajnövesztő "erdei álom" turmix
A bogyós gyümölcsök kiemelkedően gazdagok C-vitaminban, ami több jó tulajdonsága mellett a vas jobb felszívódását is elősegíti. Felturbózza a szervezet kollagén termelését, ami elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a haj erős és rugalmas legyen, hidratálja a száraz hajat, megállítja a hajvégek repedezését. A spenót a folsav és a vas ellátását biztosítja. Jó ha tudjuk, hogy ha hullik a hajunk, akkor elsőként vashiányra kell gyanakodni, ha viszont elegendő van belőle a szervezetünkben, akkor gyorsabban, intenzívebben nőhet tőle a haj.

1 nagy pohárnyi turmixhoz a hozzávalók:

1 nagy marék bébispenót
kb. fél csésze fagyasztott (vagy ha szerencsénk van friss) bogyós gyümölcs
fél banán, lehetőleg jó érett
1 dl tej (helyettesíthető növényi tejjel, de frissen facsart narancslével is)
jégkocka

Hajfényesítő epres-mangós turmix

Az eper a C-vitamint, a mángold a vasat biztosítja (akinek nő otthon a kertben az úgysem tudja mit csináljon a sok felesleggel, akinek nem, az helyettesítheti spenóttal). Ennek a turmixnak azonban a dió a kulcsa, magas Omega 3 zsírtartalma, cink, biotin és E-vitamin tartalma miatt. Ezek nemcsak védik a hajat, például az UV sugárzás káros hatásaitól, hanem belülről építik, javítják a haj struktúráját. Fényt, erősebb tartást és egészséges hajvégeket ad, és dúsabb kinézetű lesz tőle a hajunk.

2 pohárnyi adaghoz:

3 nagy mángoldlevél, amelynek kemény középső levélnyelét eltávolítjuk
1 marék fagyasztott mangó (helyettesíthető ananásszal)
1 marék fagyasztott (vagy friss) eper
1 pohár joghurt, lehetőleg élőflórás
4-5 darab dióbél
max. 1 dl víz, ha hígítani szeretnénk

Turmixoljuk össze a hozzávalókat. Könnyebb, ha a diót előzőleg vízbe áztatjuk, hogy megpuhuljon. Hűtőszekrényben két napig tartható, a harmadikon már nem fog olyan jól kinézni és csökken a vitamintartalma is.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.