Menü

Probiotikus ételek – itt a toplista!

A probiotikumok nélkülözhetetlenek az emésztő- és az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezért érdemes őket nemcsak olykor-olykor tablettás vagy ampullás kúrával pótolni, de a mindennapi étkezésünkbe is beépíteni egyes termékeket. Ezzel sokat tehetünk egészségünk hosszútávú fenntartása érdekében.

Joghurt

Az egyik legismertebb probiotikumot tartalmazó étel, amelynek szerepe van az egészséges bélflóra megőrzésében. Tanulmányok támasztják alá, hogy a probiotikumoknak szerepe van a laktózérzékenység enyhítésében is. A boltban pedig bármelyik joghurtot leemelhetjük a polcról, amelyen szerepel az „élőflórás” kifejezés, nem kell a népszerű márkákért sok pénzt kiadnunk.

Savanyú káposzta

Ajánlott a nem pasztörizált változatot választani, mert ebben még „minden jó” benne van, ami segíthet a fertőzések kivédésében. Várandós nők viszont figyeljenek oda, ők nem fogyaszthatnak a nem hőkezelt termékekből.

A koreai konyha remeke és a koreaiak étkezésének elengedhetetlen része, a kimchi is hasonló hatásokkal bír.

Lágysajtok

Remek hatásuk van az emésztésre, habár nem minden probiotikus összetevő éli túl az utazást a gyomron és a beleken keresztül.

Kefir

A legenda szerint a Kaukázus hegyeiben élő juhászok fedezték fel a kefirkészítés módját. A tejből egy peszgő italt készítettek, amely sűrű, krémes és savanykás ízű, mint a joghurt. A kefirnek megvan a saját probiotikus összetétele, ezen felül jó néhány, élettanilag hasznos élesztőtörzset is tartalmaz.

Kovászos kenyér

Bármily meglepő, a kovászos kenyér is a probiotikumoknak remek forrásaként szolgálhat. Nagyanyáink tényleg tudtak valamit!

Savanyúság

Ha a savanyúságok probiotikus hatását is szeretnénk kiaknázni, a természetesen fermentált változatokat vegyük meg (vagy készítsük el magunk!), ahol a savanyító folyamatban ecetet nem használtak.

Tempeh

A tempeh egy indiai nemzeti étel, amelyet fermentált szójababból állítanak elő, így egyfajta természetes antibiotikummá változik, amely képes felvenni a harcot bizonyos baktériumokkal szemben. Ezen felül magas a fehérjetartalma. Marinált formában akár hús helyettesítésére is használható.

Prebiotikum vagy probiotikum?

Míg a probiotikumok élő baktériumokat tartalmaznak, a prebiotikumok „etetik” ezeket a normális esetben a bélben élő jó baktériumokat. Sok étel tartalmaz prebiotikumokat is, ilyen például a spárga, az articsóka, a banán, a zabpehely, a vörösbor, a méz, a juharszirup és a hüvelyesek. Ezeket kipróbálhatjuk önmagukban, vagy akár probiotikummal együtt is fogyaszthatjuk őket, hogy egy igazi löketet adjunk a szervezetnek!

Fort Molnár Henriett

Mennyire káros valójában az energiaital?

Nagyon sok helyen láthatjuk és hallhatjuk az energiaitalok fogyasztásának tiltását, de valójában olyan káros ez az ital, ahogy ezt mindenki beállítja? Van az a mennyiség, amely fogyasztása mellett vígan elélhetünk problémák nélkül, de ha nem vigyázunk, akár elhúzódó betegségekre is szert tehetünk.

Rovarok felhasználása élelmiszerekben

Az Európai Unióban engedélyezetté vált az UV-kezelt rovarpor élelmiszerekben való felhasználása. Vajon akarunk rovarokat enni?

Az ideális fehérjebevitel

Egyre gyakrabban találkozhatunk az áruházak polcain extra fehérjét tartalmazó termékekkel, azonban tényleg szükséges ezeknek fogyasztása az átlagemberek számára? Vizsgáljuk meg mi is a különbség egy átlag felnőtt és egy sportoló napi fehérjebevitele között.

Milyen a jó és a rossz koleszterin?

A dohányzás és a magas vérnyomás mellett a magas koleszterinszint is a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, ám hallani jó és rossz koleszterinről. Milyen a jó és a rossz koleszterin?

Egészségesek az izotóniás italok?

Az izotóniás italokat (más néven sportitalokat) általában sportolók fogyasztják az edzések előtt, alatt, illetve a testmozgás végeztével. Vajon egészségesek ezek az italok? Miért van szükség ezekre?