A kávé hizlal? Avagy a kávé és a diéta
- Dátum: 2022.04.01., 04:31
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- 100%-os, capuccino, csokiöntet, cukor, diéta, edzés, fogyókúra, folyadékfogyasztás, hizlal, időtartam, intenzitás, kalória, kalóriaszükséglet, kávé, kekszdarab, latte, lúgosító, melange, mozgás, presszókávé, rostos, saláta, savasít, sport, szénsavas, tej, tejszínhab, üdítő, zsír, zsírégetés., zsíros öntet
Természetesen a kérdésre a válasz nem olyan egyszerű. Milyen kávé, mivel isszuk, mennyit iszunk…Egy üres presszó nem annyi kalória, mint egy tejszínhabos, cukros frappé, mely épp 470 kalóriával több, mint tej és cukor nélküli fekete társa.
Az igaz, hogy a kalóriákat meginni is lehet, nemcsak megenni, s számtalan ital rejt rengeteg cukrot, gondoljunk csak a cukorral teletömött rostos vagy szénsavas üdítőitalokra, kalóriadús zacskós levesekre, cukros teákra, kakaóra, cukros tejeskávéra, szörpökre, különféle alkoholokra, szirupos koktélokra, s még sorolhatnám.
Még a 100%-os narancslé is hizlal, bár egészségesnek tűnik, sok cukrot és kalóriát tartalmaz.
A kávézás, mint olyan, nem ellensége a diétának, fogyókúrának csak nem mindegy, hogy az élénkítőnek szánt italt hogyan fogyasztjuk.
Szirup és tejszínhab nélkül szinte alig tartalmaz kalóriát. Olyan, mint a saláta. Aki szeretné megtudni, hogyan hizlalhat egy saláta, az tegyen rá mindenféle zsíros, cukros öntetet, s máris sokszorosát viszi be a kalóriáknak, pedig „csak” saláta.
Ha egy csokiöntettel, kekszdarabokkal és tejszínhabbal tálalt csábító frappé bűnbe visz, akkor sajnos többletkalóriákkal számoljunk, a napi kalóriaszükséglet harmadával… az szinte egy főétkezés. Ha ehhez nem társul hozzá az a napi aktivitás, sport és mozgás, amely elégetné, akkor bizony többletként járul hozzá a napi bevitt cukor, zsír és kalóriaszámhoz.
Attól mert folyékony kalória, még ugyanúgy tönkreteszi a diétát.
Ha a kávét teljes zsíros tejjel, cukorral, vagy mézzel (esetleg még némi rágcsálnivalóval, nassolnivalóval) fogyasztjuk, akkor vagy az edzések számát és/vagy időtartamát kell növeljük, vagy térjünk át a fekete presszókávéra, üres teára, mely nem hagy nyomot az alakunkon.
Ha valaki nem tudja üresen meginni, arra is van megoldás. A kalóriamentes, természetes édesítőszerek, növényi tejek ekkor remek választásnak bizonyulnak.
Mivel a kávénak köztudottan savasító hatása van, érdemes lúgosító ételekben gazdag étrendet követni, s fontos napi két liter folyadékot inni, ezáltal a kávé kifejtheti méregtelenítő, vízhajtó hatását.
A legtöbb embernek a reggeli kávé olyan, mint a fogmosás, a reggeli rutin része. Én is ilyen vagyok, nagyon szeretek kávézni, azonban egy fogyókúra alatt mérlegelni kell, milyen ízesítés fér bele, s el kell fogadni, hogy bizonyos speciális diéták tiltják a koffein, a kávé fogyasztását. A legtöbb esetben azonban - ha feketén fogyasztjuk minden nélkül-, nemhogy nem hizlal, de – megfelelő folyadékbevitel mellett - még a zsírégetést is beindíthatja a szervezetünkben.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.