Menü

Íme pár szuper étel a hosszú élethez

Az alábbi termékek antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.

Brokkoli
Immunstimuláló vegyületeket tartalmaz, amelyek megakadályozzák a gyomorfekélyt és a rákot. Megállapították, hogy a brokkoliban található flavonoidok csökkentik a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét.

Lazac
Telítetlen omega-3 zsírsavakban gazdag, ami a tonhalban, makrélában és szardíniában is megtalálható. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát és megakadályozza a gyulladások kialakulását. Bizonyíték vannak arra, hogy a lazac hetente kétszeri fogyasztása csökkenti a stroke (agyvérzés) kockázatát, megvéd a reumás ízületi gyulladástól. A lazac D-vitamint is tartalmaz, ami a bőrében képződik az ultraibolya fény hatására.

Víz
A hidratálás csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát. Segít abban is, hogy fiatalabbnak és energikusabbnak érezzük magunkat. A test számára szükséges folyadékmennyiség az ember aktivitásától, az időjárástól és fiziológiájától függ, ezért nem kell 8 pohár vizet magunkba döntenünk, ahogyan azt gyakran a táplálkozási tanácsadók ajánlják. Az ukrán Egészségügyi Minisztérium ajánlásai szerint egy felnőtt becsült folyadék fogyasztási normája a teljes testtömegének 4%-a. Ez a szám nemcsak a vizet, hanem azt a folyadékot is tartalmazza, amelyet a szervezet a táplálékkal kap.

Bogyófélék

Eper, áfonya, málna – mindegyik antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megóvják az életveszélyes betegségeket, gátolják a káros baktériumok és vírusok szaporodását, segítenek semlegesíteni a mérgező anyagokat, megakadályozzák a kövek képződését és így tovább.

Avokádó
Az avokádó csökkenti a káros és növeli a jó koleszterin szintjét. Ezen felül az avokádó enyhíti a stressz hatást. Különféle módon fogyasztják, salátába, előzőleg kanállal szétnyomkodva pirítósra is kenik.

Zöldfűszer
Egy korábbi tanulmány szerint azok az emberek, akik minden nap egy csészényi főtt zöldfűszert (kapor, petrezselyem) fogyasztottak, kétszer annyira volt a valószínűsége annak, hogy nem halnak meg az elkövetkezendő négy évben, mint azok, akik nem. Ha a városban él, akkor akár a konyhában vagy az erkélyen is ültethet zöldfűszert.

Tea
Érdemes zöld teát inni, mivel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek valamint egyes rákos betegségek kialakulásának kockázatát. De a fekete tea is hasznos.

Némely kutatás azt javasolja, hogy napi 1-2 csésze teát igyunk. Ihatunk gyógyteákat is, például illatos hárs vagy kamilla, gyömbér, citromfű, orbáncfű.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.