Menü

Íme pár szuper étel a hosszú élethez

Az alábbi termékek antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.

Brokkoli
Immunstimuláló vegyületeket tartalmaz, amelyek megakadályozzák a gyomorfekélyt és a rákot. Megállapították, hogy a brokkoliban található flavonoidok csökkentik a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét.

Lazac
Telítetlen omega-3 zsírsavakban gazdag, ami a tonhalban, makrélában és szardíniában is megtalálható. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát és megakadályozza a gyulladások kialakulását. Bizonyíték vannak arra, hogy a lazac hetente kétszeri fogyasztása csökkenti a stroke (agyvérzés) kockázatát, megvéd a reumás ízületi gyulladástól. A lazac D-vitamint is tartalmaz, ami a bőrében képződik az ultraibolya fény hatására.

Víz
A hidratálás csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát. Segít abban is, hogy fiatalabbnak és energikusabbnak érezzük magunkat. A test számára szükséges folyadékmennyiség az ember aktivitásától, az időjárástól és fiziológiájától függ, ezért nem kell 8 pohár vizet magunkba döntenünk, ahogyan azt gyakran a táplálkozási tanácsadók ajánlják. Az ukrán Egészségügyi Minisztérium ajánlásai szerint egy felnőtt becsült folyadék fogyasztási normája a teljes testtömegének 4%-a. Ez a szám nemcsak a vizet, hanem azt a folyadékot is tartalmazza, amelyet a szervezet a táplálékkal kap.

Bogyófélék

Eper, áfonya, málna – mindegyik antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megóvják az életveszélyes betegségeket, gátolják a káros baktériumok és vírusok szaporodását, segítenek semlegesíteni a mérgező anyagokat, megakadályozzák a kövek képződését és így tovább.

Avokádó
Az avokádó csökkenti a káros és növeli a jó koleszterin szintjét. Ezen felül az avokádó enyhíti a stressz hatást. Különféle módon fogyasztják, salátába, előzőleg kanállal szétnyomkodva pirítósra is kenik.

Zöldfűszer
Egy korábbi tanulmány szerint azok az emberek, akik minden nap egy csészényi főtt zöldfűszert (kapor, petrezselyem) fogyasztottak, kétszer annyira volt a valószínűsége annak, hogy nem halnak meg az elkövetkezendő négy évben, mint azok, akik nem. Ha a városban él, akkor akár a konyhában vagy az erkélyen is ültethet zöldfűszert.

Tea
Érdemes zöld teát inni, mivel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek valamint egyes rákos betegségek kialakulásának kockázatát. De a fekete tea is hasznos.

Némely kutatás azt javasolja, hogy napi 1-2 csésze teát igyunk. Ihatunk gyógyteákat is, például illatos hárs vagy kamilla, gyömbér, citromfű, orbáncfű.

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.