Menü

A fiatal Batman élete se nem játék és mese

A hős denevérember kalandjai hálás téma, hiszen egyszerre mutat be egy ember arcú szuperhős mítoszt és egy elburjánzó nagyvárosi milliőt, ami szerencsére nem a miénk(?). Matt Reeves rendező gondolt egyet és a Majmok bolyója szép lezárása után újragondolta Batman kalandjait a vásznon. A címszerepet az Alkonyat szomorú szemű vámpírszamurájára, Robert Pattinsonra osztották. Ami egy roppant meglepő döntés olyannyira, hogy mintha a címszereplő is keresné az emberi oldalát a karakternek és kábé 2 mimikával tudja le a kötelezőt. Úgy téblábol, mint egy denevér a fényben.

Az igazi helyét a fiatal Bruce Wayne a jelmezben nyeri el, ott lehet önmaga. Ahol lehullanak a játszmák leplei, az igazi maszkok. Az új kaland ennek jegyében egy nyomasztó krimi köntösben átázott puzzle kirakós lett: Gotham újdonsült maszkos sorozatgyilkosa, Rébusz, a helyi maffia főnökök és a drogbiznisz mozgatta korrupt politikusok közt. Szórakoztató, de ugyanakkor a 16os karika joggal lóg a végterméken, kissé felkavaró ez a megapoliszi mocsok. Felmerülhetnek a nézőben olyan előzmények, mint a Hetedik vagy a pocsék lezárású de hangulatos Csontgyűjtő.

A kész Batman film elődeiből foltokban Burton éjsötét világát is felvillantja, Nolan kegyetlen realizmusával karöltve, de nem nélkülözi a régmúlt rémfilmjeinek expresszionizmusát se. Kerek egész egy kissé merész végjátékkal, ami egy tökös írói stábra utal. Külön dicséret a kalandban feltűnő igen csinos újragondolt macskanőért (Zoe Kravitz). Remek szórakozás lenne a film még akkor is, ha a marketing csapat egyértelmű törekvése, hogy újra eladja hosszútávra a franchise nem lenne ilyen egyértelmű.

Ez azért jobban felismerhető, mint a sminkjében Colin Farrell (Pingvin). A krimi lerázza Az Igazság Ligájának egykori béklyóit, nem akar vicces, szerethető lenni. Ez mindenképpen dicséretes. Bátran ajánlom a műfaj szerelmeseinek, bár Rébusz pszichopata karaktere/tette nem éppen egy nyugodt alvás előtti mozgóképes meditáció. Hamarosan landol trendi módon egy streaming szolgáltató felületén is, így ki-ki döntse el, hogyan nézi meg az új nyomozósabb Batmant. A bevételi adatokat nézve végül nem titok mindenki elnyeri majd a méltó folytatását.

A király halott, hát éljen a király!

Baz Luhrmann nem aprózta el. A nagy epikus filmek (pl. Ausztrália) után a giccs határán(?) lezongorázott A nagy Gatsby vagy éppen a szürreálisan csömör Moulin Rouge után bejelentkezett az idei Oscarra egy Elvis életrajzi filmmel. A gonosz kizsigerelő producer/menedzser/pótapa szerepében Tom Hanks rosszalkodhat végre egy kicsit. Popcorn be, lemezeket élesíts és hagyj szóljon!!!

Lélegzetelállító vadászrepülés - Top Gun: Maverick

A Top Gun: Maverick debütálásra már két évvel ezelőtt is sor kerülhetett volna, ám a járványhelyzet csúszásra kényszerítette a 80-as évek ikonikus vadászgépes filmjének a folytatását. A stúdió és Tom Cruise ragaszkodtak ahhoz, hogy a Maverick az a fajta moziélmény, amit mindenképp a nagyvásznon kell látni, és lehetőleg minél nagyobb közönség előtt. Ez pedig be is bizonyosodott, az új Top Gun ugyanis sikerrel szállítja azt a lélegzetelállító repülést, amiben bíztunk, az érzelmi történetszál viszont továbbra sem a legjobb.

A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya - Kritika

Nicolas Cage a színész Nicolas Cage-et játssza el, vagyis a mémet, az ikont. A színészt ráadásul az utóbbi években divatossá vált cikizni a különböző “Zs kategóriás” filmjeiért, azonban A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlyában, amely remekül beszél a megkopott hírnevű színész múltbéli filmjeiről, már Ő maga is ugyanazt teszi és önmagát is remekül parodizálja.

Filmajánló: Elveszett város

Amikor egy háromgyerekes anyuka eljut moziba, (fényévente) akkor annak „nyoma kell, hogy legyen” így, ha a kedves olvasók valami könnyed, hétvégi, vagy hétköznap esti filmre vágynak, engedjék meg, hogy ajánljam Az elveszett város című, 112 perces akciókalandvígjátékot, Sandra Bullock és Channing Tatum főszereplésével!

Halál a Níluson – Filmkritika

Kenneth Branagh öt évvel ezelőtt egy sztárparádét hozott össze amiatt, hogy rendezőként és főszereplőként is adaptálja Agatha Christie talán legismertebb művét, a Gyilkosság az Orient expresszent. Hosszas latolgatás után pedig megérkezett idén a mozikba a Halál a Níluson legújabb feldolgozása, melynek sűrű cselekményébe még Poirot bajszának történelme is belefért.